INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EURO U21

Israel - Anglia 0-3 » Englezii, în finala EURO U21 după ce i-au spulberat pe anemicii israelieni. Vor cuceri insularii și al 3-lea trofeu?

Israel U21- Anglia U21 // foto: Imago Images
Israel U21- Anglia U21 // foto: Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 05 iulie 2023 20:54 / Actualizat miercuri, 05 iulie 2023 21:00

Anglia U21 a învins-o pe Israel fără drept de apel în semifinalele Campionatului European U21, scor 3-0, și s-a calificat astfel în finala competiției! În a doua semifinală, de la 22:00, la București, se înfruntă Spania și Ucraina.

Batumi, Georgia, prima semifinală la Euro 21. Într-o parte, revelația Israel, care a continuat să surprindă. Într-un an, a reușit trei performanțe la juniori și tineret, toate în premieră:

  • În 2022, finală la CE U19 (1-3 în prelungiri în fața Angliei, după 0-1 în faza grupelor).
  • În 2023, locul 3 la Mondialul U20 din Argentina.
  • Acum, semifinală și la CE U21. Tot împotriva Angliei și, la fel ca la U19, Albionul a câștigat meciul direct și în serii, 2-0.

Israelienii, 4 titulari și în 2022. Englezii, cu nume de Premier League

De partea cealaltă, Anglia era obișnuită cu aerul înălțimilor la competițiile continentale U21. Două titluri (ultimul în 1984), o finală pierdută și aceasta era a 7-a semifinală, la șase ani de la precedenta. 

Selecționerul israelian Guy Luzon a titularizat astăzi patru jucători folosiți și în finala CE U19 din 2022, Zarfati, Lemkin, Revivo, Gloukh, al 5-lea, Turgeman, intrând spre sfârșit anul trecut. De la englezi, niciunul nu era și în formula de start în 2022. 

Dar insularii au acum nume importante în primul "11", cunoscute deja în Premier League, ca Gordon (Newcastle), Smith Rowe (Arsenal), Jones (Liverpool) sau Gibbs-White (Nottingham).

Gibbs-White a ratat un penalty. Israelul a scăpat de 3 ori la acest Euro

Încă de la început, britanicii au dominat, controlând jocul, uneori cu fundașii centrali la centrul terenului. La pauză, aveau o posesie clară, 66%. Ei au avut și ocaziile periculoase ale primei reprize.

Jucătorii lui Lee Carsley puteau deschide scorul după numai 13 minute. Două șanse mari, ambele ratate de Smith Rowe (la prima, un apărător a degajat de pe linia porții, la a doua, goalkeeperul a respins în bară mingea atacantului de la Arsenal).

Totuși, în aceeași fază, arbitrul danez Morten Krogh le-a făcut cadou englezilor un penalty. Jaber a tras piciorul, Gordon a intrat în el și, chiar dacă VAR-ul a analizat contactul patru minute, a greșit, confirmând lovitura de pedeapsă.

N-a fost gol nici de la 11 metri. Gibbs-White nu a găsit spațiul porții. A fost al treilea penalty ratat împotriva Israelului după cele două irosite de Germania la 1-1 în grupă!

Revanșa lui Gibbs-White. Gol cu capul de la 11 metri

În minutul 42, același Gibbs-White s-a revanșat. N-a înscris cu piciorul de la 11 metri, a făcut-o cu capul, tot din aceeași zonă a careului. Execuție frumoasă, plasată, peste portar. 0-1. 

Adversarii, prea puțin. Apărare-contraatac, însă o singură dată periculoși, la șutul pe lângă bară al lui Gandelman (39). Până la pauză, zero mingi cadrate! S-au bazat și pe faze fixe, au avut 3-0 în 45 de minute. Inutil acest avantaj.

Palmer, 2-0 cu ajutorul VAR. Și 3-0 în final

La reluare, același joc la Batumi. Deși erau conduși, israelienii au acceptat dominarea masivă a englezilor. Nici când au încercat să iasă cu mingea la picior n-au putut avansa prea mult, depășind rar linia de mijloc. Meciul s-a disputat într-o singură jumătate.

Cu aproape 70% posesie la un moment dat, Anglia a înscris de 2-0. Centrare Smith Rowe, finalizare Palmer (Manchester City). Tușierul a indicat ofsaid la Smith Rowe, dar VAR-ul a salvat faza. Smith Rowe nu era în afara jocului. 2-0 (66). A urmat 3-0 (Archer 90). 

Victorie și calificare la pas. Israelienii, o singură șansă azi. Khalaili, unicul balon pe poartă (85). Atent, Trafford a prins.

Englezii vor juca sâmbătă a 4-a finală la Euro U21. Vor cuceri și al 3-lea trofeu?

FINAL » Israel - Anglia 0-3

  • Au marcat: Gibbs-White '42; Palmer '64; Archer '90

Israel U21 - Anglia U21, echipele de start: 

ISRAEL U21 (3-5-2): Tzarfati - Lemkin, Cohen, Gandelman - Jaber, Azulay, Gloukh, Hajaj, Revivo - Turgeman, Layous
Selecționer: Guy Luzon

ANGLIA U21 (4-4-2): Trafford - Garner, Thomas, Colwill, Harwood Bellis - Gibbs White, C. Jones, Palmer, Gomes - Gordon, Smith Rowe
Selecționer: Lee Carsley

Stadion: Batumi Arena (Batumi, Georgia)
Arbitru: Marten Krogh (Danemarca), A1: Steffen Bramsen (Danemarca), A2: Dennis Wollenberg Rasmussen (Danemarca)

Citește și: 

Liviu Antal, de pe ultimul loc direct în Liga Campionilor! Transfer neașteptat: „Bine ai revenit!”

L-au convins pe Ancelotti » Președintele Federației anunță când va prelua postul

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează