CAMPIONATE  ·  OLANDA

Johan Cruyff i-a povestit jurnalistului englez David Walsh ce le-a spus Ștefan Kovacs în primele zile la Ajax: "Băieți, emancipați-vă!"

Articol de — Vineri, 07 Octombrie 2016, 00:00

Ultimele destăinuiri în ultimele luni ale vieții. Pe 24 martie, Johan s-a stins la Barcelona, însă, în acel moment, David Walsh avea totul pentru biografie.

Și cartea despre viața lui Cruyff, Memorii, a apărut de curând, scrisă de cel mai bun jurnalist de sport de la Sunday Times.

"Cel mai frumos fotbal"

"El Salvador" n-a uitat de Ștefan Kovacs. Cum l-a văzut marele olandez? Cu stilul său, Ajaxul a atins clipele de vârf, dar a și trăit căderea fatală. "Kovacs ne-a spus încă din primele zile: «Hei, băieți, iată regulile mele! Voi reflectați, faceți o dată asta, o dată aia, apoi luați inițiativa. Emancipați-vă!»", și-a amintit Cruyff, detaliind: "La început, totul mergea perfect. Punctul forte era că noi, jucătorii, deveneam independenți, opiniile înfloreau în vestiar, iar disciplina era încă solidă de pe vremea lui Michels pentru ca echipa să-și păstreze coerența. În 1972, am jucat de departe cea mai bună finală a noastră. Cel mai frumos fotbal, care a extaziat lumea întreagă".

"Cei care cărau apa au crezut că au șampanie"

Ulterior, fisurile din grupul batav au distrus atmosfera: "Când disciplina s-a dus, au apărut diferențele de opinie. Divergențele. Dintr-o dată, cei care cărau apa au crezut că au șampanie. Și armonia a dispărut, încet-încet, pentru că anumiți jucători au luat inițiativa fără a ști într-adevăr unde merg, iar ei nu acceptau să fie contraziși. De aceea am părăsit Ajaxul în 1973".

"Ștefan Kovacs era un antrenor foarte plăcut, dar mult mai puțin strict decât Michels când era vorba de disciplină"
Johan Cruyff

7 trofeea cucerit Kovacs în două sezoane la Ajax, inclusiv două Cupe ale Campionilor (1972, 1973); antrenorul cu cel mai mare succes la clubul din Amsterdam

 Șeful Chirurgiei din Deva, care și-a scos soția medic din carantină, i-a amenițat pe jandarmi cu Berbeceanu. Reacția șefului de cabinet de la MAI

Libertatea

Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
08:30 Tenis, Reluare

Turnee de Mare Șlem

Eurosport
14:30 Ciclism, Reluare

De-a lungul Flandrei

Eurosport
16:00 Snooker, Reluare

Mastersul de la Londra și Openul Galez

Eurosport
20:00 Biatlon, Reluare

Etape de Cupa Mondială

Eurosport
Program TV complet

Liga 1