INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FC BARCELONA

EXCLUSIV „Un pitic ne face praf la tenis cu piciorul” » Povestea zgduitoare a trecerii lui Messi la Barcelona: cum își făcea singur injecții cu hormoni la 12 ani!

Articol de - Publicat marti, 15 decembrie 2020 11:35

Despre Messi se ştiu multe. A câştigat trofee importante individuale, dar şi cu Barcelona. Este considerat de mulţi cel mai bun jucător din istorie.

Puţini ştiu care au fost paşii care l-au făcut pe Messi să ajungă la potenţialul pe care l-a atins. Greutăţi ale junioratului, probleme medicale şi controversa creată în jurul lui încă de la vârsta de 12 ani, l-au făcut pe argentinian jucătorul care până la 33 de ani a bifat 6 Baloane de Aur.

Lionel Messi, „Cel Ales”

Povestea începe în Rosario, unde Leo juca pentru grupa '86 a lui Grandoli. O echipă de juniori care atrăgea privirile scouterilor din întreaga lume. Contactul între Messi şi Barcelona l-a făcut Josep Minguella, agentul care îl dusese pe Maradona la clubul catalan.

„Când am văzut casetele cu el, parcă îl prinsesem pe Dumnezeu de picioare. Era ca şi cum venea de pe altă planetă. Se vedea de departe că este unul dintre cei aleşi, care rămân în istorie", îşi aminteşte Minguella pentru Champions Magazine. Imediat, a pus mâna pe telefon şi i-a alertat pe Joan Gaspart, Carles Rexach şi Anton Parera, şefii Barcelonei.

Agentul şi clubul au împărţit costurile deplasării pentru Leo, tatăl sau şi fratele mai mare al fotbalistului. Messi a impresionat de la primul antrenament, dar exista o problemă: copilului îi lipsea un hormon de creştere, iar costul tratamentului era de 700 de lire sterline pe lună.

Lionel Messi minge +17 FOTO

Barcelona pe jar: „Îl luăm sau nu?”

Contradicţia în ceea ce îl privea pe micuţul jucător a început în cadrul clubului. „Copilul acesta o să fie un fotbalist de duzină, nici să nu te gândeşti că va prinde prima echipă a Barcelonei!", spunea un observator despre Leo. De partea cealaltă se aflau Rexach şi Joan Lacueva, care chiar cumpăraseră câteva doze injectabile de hormoni de creştere pentru tânărul jucător.

În tot acest timp, Messi împreună și familia sa erau blocaţi într-un hotel de lângă Camp Nou. Aşteptarea devenise apăsătoare pentru tatăl jucătorului, iar la urechile oamenilor din club ajunsese zvonul că dacă nu se ia o decizie mai repede, există riscul ca juniorul să se întoarcă în Argentina sau să ajungă Madrid.

Cum a semnat Messi un contract pe şerveţel

Messi continua să se antreneze alături de grupele copii, dar situaţia sa rămăsese incertă. Îşi uimea colegii, dar nu şi pe conducătorii clubului:

„Chiar dacă aveam deja o echipă senzaţională de juniori, Messi reuşea să iasă în evidenţă. Singura problemă a fost că era foarte foarte mic de înălţime", spune Pique despre colegul său.

O decizie trebuia luată destul de rapid. „Am organizat un meci al grupei lor contra unor copii mai mari. Era nevoie de un test foarte greu pentru Messi pentru că era un jucător străin şi avea probleme cu creşterea. Trebuia să ne asigurăm că merită să investim în el", îşi aminteşte Rexach. Şi Leo nu a dezamăgit. A cerut în permanenţă mingea, a driblat şi a marcat. Îşi decisese singur soarta, era jucătorul Barcelonei.

Charly Rexach continuă povestirea:

„Eram la masă cu agentul jucătorului, Horacio Gaggioli, Josep Minguella şi tatăl jucătorului. Am luat un şerveţel şi am scris: «Eu, Carles Rexach, în prezenţa tatălui şi agentului jucătorului îmi asum responsabilitatea termenilor menţionaţi în contractul lui Lionel Messi în ciuda opoziţiei din interiorul clubului»".

Transformarea dureroasă a lui Messi

Chiar în momentul în care argentinianul a aterizat la clubul catalan, aici se lucra la un nou proiect: dezvoltarea individuală a copiilor cu o tehnică foarte bună, dar dezavantajaţi din punct de vedere fizic. La acea perioadă, Messi avea 13 ani, 1.47 înalţime şi 39 de kilograme(!!).

Şi chinul a început pentru micuţul argentinian. Injecţii dureroase pe care şi LE ADMINISTRA SINGUR, dietă specială şi antrenamente fizice prelungite.

Messi: „Nu puteam să las durerea să mă domine”

Argentinianul era determinat să triumfe: „Nu puteam să las durerea să mă domine. Eram în faţa celui mai important moment din viaţa mea. Nu voiam să se vadă că mă dor injecţiile, datorez enorm acestui club care mi-a oferit şansa să joc aici şi a avut grijă de mine", spune Messi. După trei ani de tratament se vedeau şi rezultatele. Leo ajunsese la 1.65 m şi avea 64 de kilograme.

Acestea nu erau singurele probleme pe care le întâmpina "minunea" catalanilor. Faptul că familia lui plecase înapoi în Argentina îl măcina psihic pe jucător. „Nimeni nu m-a forţat să aleg Barcelona. Părinţii mei mi-au spus că pot rămâne în Rosario, dar odată ce am ales să fiu fotbalist, nici Argentina, nici familia nu mă puteau opri", completează decarul Barcei.

Messi, singurul argentinian de la masa brazilienilor

Cînd a început să se antreneze cu prima echipă, Deco a anunţat presa: „Este un pitic la noi care ne bate rău la tenis de picior!”. Acesta a fost momentul cînd vestiarul Barcelonei ştia ce poate deveni Leo. Sylvinho, Edmilson, Belletti şi Deco l-au primit bine şi l-au protejat, totul la îndemnul lui Ronaldinho: „Eşti singurul argentinian care are voie să mănânce la masa brazilienilor", spuneau aceştia.

Deco, Lionel Messi, Ronaldinho +17 FOTO

Planul lui Laporta: „Totul în jurul lui Messi”

Era 2007 şi Lionel era titular în echipa lui Frank Rijkaard. Preşedintele de atunci al Barcelonei, Joan Laporta, ştia că echipa are nevoie de o schimbare. Ronaldinho şi Deco scădeau din punct de vedere valoric, iar echipa era în umbra Realului. Se cerea un nou lider!

"Messi poate ajunge unul dintre cei mai bun fotbalişti din istorie!", spunea Laporta după ce ordonase ca toate strategiile clubului să îl aibă în prim-plan pe argentinian.

Ronaldinho, Deco şi Thiago Motta au fost îndepărtaţi din cauza schimbării de strategie a clubului, Messi a semnat un contract până în 2016, cu o clauză de reziliere a contractului de 250 de milioane de euro(!!!). „Terminăm un ciclu doar pentru a începe altul", spunea conducerea despre aceste mişcări. După doi ani, roadele au apărut: şase titluri din tot atâtea posibile pentru catalani, cu Messi la cârma echipei.

Are fizioterapeut personal

De-a lungul carierei, problemele medicale au fost principala grijă a lui Messi. În 2006 şi 2008 a suferit accidentări musculare în urma unor sprinturi. Din acest motiv a ratat şi finala de Liga Campionilor din 2006, contra lui Arsenal. Şefii au simţit pericolul şi au angajat un fizioterapeut care să îl supravegheze tot timpul pe argentinian. Numele sau este Juanjo Brau, comandă absolut fiecare mişcare pe care o face Messi în afara terenului şi are grijă ca jucătorul să dea potenţial maxim pe teren.

Guardiola a scos 100% din el

Venirea lui Guardiola la Barcelona a coincis cu un nou capitol din cariera lui Messi. Acesta i-a schimbat dieta şi poziţia din teren. A avut o nouă abordare faţă de jucători: „Ţin minte că toată lumea din club îmi spunea că nu pot să mă duc la Olimpiadă şi să joc pentru Argentina. El a venit la mine şi mi-a spus să fac ce îmi doresc", spune Messi. „Din prima zi a venit şi mi-a spus că vrea să joc mai avansat, mai în gura porţii, iar această tactică a dat roade, marchez mai mult", explica Leo la acea vreme. 

Maradona, în 2011: „Un argentinian este cel mai bun din istorie!"

Performanţele lui Messi au atras diferite controverse, iar numele său a fost rostit în dezbaterea „Cine este cel mai bun din istorie?". Maradona a discutat cu Messi în 2011: „I-am spus că eu am dat tot ce am putut, cariera mea s-a încheiat, iar dacă el va continua pe acest drum, va fi cel mai bun din istorie. Cert e un lucru, un argentinian va rămîne în istorie ca fiind cel mai bun, eu sau Messi", spunea Maradona.

Citește și alte știri despre Barcelona și Messi:

Arthur a împărțit vestiarul cu Messi și Ronaldo! Care e diferența dintre cei doi: „El nu dă niciodată înapoi când un coleg are nevoie de ajutor”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
mordi
mordi  •  16 Decembrie 2020, 04:02

1. Maradona 2. Messi 3.Pele 4. Cruyff.

reteleanu
reteleanu  •  15 Decembrie 2020, 15:20

exceptional jucator. "dupa" (ca sa nu zic "dupe") cruyff, totusi, dar inaintea lui pele si di stefano. deci pe locul 3. inutil de spus cine va fi pe primul loc pana la sfarsitul lumii.

remarque
remarque  •  15 Decembrie 2020, 13:04
Postat de robywolf19 pe 25 Februarie 2011, 12:46

Maradona si Pele sunt cei mai buni fotbalisti din istoria pamantului! Asta pentru ca Messi este dupa alta planeta!

de pe alta planeta. Dupa alta planeta o fi satelitul planetei respective, alta planeta sau intreg universul.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează