Articol de Bogdan Fechită - Publicat miercuri, 12 februarie 2025 21:37 / Actualizat miercuri, 12 februarie 2025 22:15
Restructurările de la Manchester United și deciziile lui Jim Ratcliffe, acționarul minoritar al echipei, au stârnit un val de reacții în Anglia.
Jim Ratcliffe continuă să provoace reacții puternice în comunitatea locală din Manchester cu deciziile sale privind reducerea cheltuielilor operaționale și planul general de redresare financiară a lui United, scrie sportal.gr.

Magnatul englez este noul șef al renumitei echipe engleze, deși deține doar o minoritate a acțiunilor (27,7%). Măsurile de austeritate și strategia de restructurare economică implementate de Ratcliffe au stârnit nemulțumiri în rândul suporterilor și al comunității locale. Cu toate că deține doar un sfert din acțiunile clubului, influența sa asupra deciziilor manageriale este semnificativă, generând dezbateri aprinse în jurul viitorului echipei.
Jim Ratcliffe a investit deja 300 de milioane de lire la Manchester United
Abordarea sa pragmatică în gestionarea finanțelor clubului a pus sub semnul întrebării echilibrul dintre tradiție și modernizare, într-un moment crucial pentru Manchester United. Fanii și observatorii fotbalului englez urmăresc cu atenție impactul pe termen lung al acestor schimbări asupra performanțelor sportive și asupra identității istorice a clubului.
Grupul INEOS, al lui Ratcliffe, a finalizat sezonul trecut negocierile pentru achiziționarea acțiunilor sale, în valoare de 1,4 miliarde de lire sterline, și a intrat în conducerea „diavolilor roșii”, sperând că în viitor va reuși să devină acționar majoritar pe „Old Trafford”.
Al doilea cel mai bogat om din Marea Britanie, cu o avere de 29,6 miliarde de lire, este acum partener al familiei Glazer în structura acționară a lui United și a investit deja 300 de milioane de lire pentru nevoile clubului.
Jim Ratcliffe a redus numărul total de angajați ai clubului de la 1.112 la 805 în vara trecută. Planul de restructurare a forței de muncă a echipei a implicat nu doar sute de concedieri cu o primă de plecare de aproximativ zece mii de lire sterline, ci și o reducere de 20% a salariilor pentru restul angajaților!
Scopul lui Jim Ratcliffe: să mărească bugetul pentru transferuri
În același timp, un articol din ziarul britanic „Daily Mail” relatează că Ratcliffe a decis să concedieze și mai mulți angajați ai clubului. Se menționează că acesta a dat ordin să fie concediați încă 120 până la 150 de angajați până la sfârșitul sezonului, pentru a reduce și mai mult costurile operaționale și a crea spațiu financiar pentru mai multe transferuri în vara viitoare.
Echipa lui Ratcliffe susține că United, chiar și acum, are cei mai mulți angajați dintre toate echipele din Premier League și dă exemplul rivalei Manchester City, care are 520.
Pe rețelele de socializare, mulți suporteri ai lui United îl acuză, însă, pe afaceristul englez că atacă din nou angajații, în timp ce comentariile negative sunt numeroase cu privire la decizia sa de a se concentra pe reducerea salariilor, în loc să reducă veniturile uriașe ale multor tehnocrați care lucrează ca executivi de top în echipă.
Cât de bine te pricepi la fotbal? Plasează gratuit predicțiile tale pe meciul PAOK - FCSB și câștigă premiile grozave puse în joc.


