INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  LIGUE 1

Mărturiile celor implicați în măcelul de la Bastia - Lyon: "Scene incredibile! Cei care ar fi trebuit să ne păzească ne-au agresat. Jucătorii sunt înspăimântați"

Articol de - Publicat luni, 17 aprilie 2017 10:33

Președintele lui Lyon a protestat după incidentele violente din Corsica. Ultrași, stewarzi și agenți de securitate ai Bastiei i-au bătut pe jucătorii oaspeți, meciul fiind suspendat definitiv la pauză duminică, în ziua de Paște.

Jucătorii lyonezi nici n-ar mai fi vrut să înceapă meciul de pe "Furiani", la trei zile după scandalul din Europa League, cu Beșiktaș.

Spre sfârșitul încălzirii, ultrașii din gruparea Bastia 1905, deja suspendați trei meciuri după atacurile rasiste împotriva lui Balotelli, l-au insultat pe Depay, care le-a răspuns la fel. A fost momentul care a declanșat isteria. 60 de fani extremiști au pătruns pe gazon, bruscându-i pe Depay și pe cel de-al doilea portar, Gorgelin.

Nici Mateta, o altă rezervă, nu a scăpat. Asaltați, speriați, oaspeții s-au retras la vestiare, scăpând de asediu. Nimeni din serviciul de securitate corsican nu i-a protejat.

"Mi-au lovit jucătorii. Nu mai ieșim pe teren. Ăsta nu e fotbal, ci război"

La cabine, antrenorul Bruno Genesio urla la președintele propriului club, Jean-Michel Aulas: "Opriți totul! Opriți totul! Mi-au lovit jucătorii. Nu mai ieșim pe teren. Ăsta nu e fotbal, ci război, iar noi n-am venit la război".

Și totuși, Aulas i-a readus pe gazon pentru startul partidei, care s-a dat cu 50 de minute întârziere. Avertizând autoritățile din Bastia: "La primul incident, s-a terminat!".

Șeful securității Bastiei a declanșat totul

După o primă repriză calmă, goalkeeperul Lopes traversa terenul. Șeful serviciului de securitate al "piraților", Anthony Agostini, fost ultras alb-albastru, i-a cerut socoteală lui Lopes.

Acesta l-a împins și, din nou, furia s-a declanșat pe "Furiani". Huligani cu ochii ieșiți din orbite, stewarzi și agenți de securitate i-au agresat pe fotbaliști, care au fugit înspăimântați la cabine, baricadându-se înăuntru. Leca, portarul corsicanilor, era unul dintre puținii care-i apărau pe lyonezi. Și meciul a fost suspendat. Definitiv.

"S-au temut pentru viața lor"

"Asistasem deja la scene incredibile în timpul încălzirii. Băieții au refuzat inițial să joace, însă i-am convins. Erau puternic afectați", a declarat Aulas.

Președintele și-a continuat protestul: "La pauză, responsabilul securității clubului gazdă a pus paie pe foc. Lopes a fost lovit. Am văzut stewarzi atacând și bruscând jucătorii. Cei care ar fi trebuit să ne apere ne-au agresat.

Din acel moment, partida nu se mai putea disputa. Joi, cu Beșiktaș, fotbaliștii s-au temut pentru familiile lor din tribune. Acum, a fost altceva, s-au temut pentru viața lor. Erau înspăimântați, au refuzat să mai intre pe teren".

Autocar asediat cu pietre

După mai mult de oră în care au stat închiși în vestiar, oaspeții au părăsit stadionul cu autocarul asediat de ultrași, care aruncau cu pietre și alte obiecte transformate în proiectile. A fost nevoie de gazele lacrimogene ale polițiștilor și jandarmilor pentru ca OL să poată pleca. De-abia atunci se încheiase coșmarul. 

"Am depus plângere la procurorul din Bastia pentru lovituri și vătămare corporală" Jean-Michel Aulas, președintele lui Lyon

Va pierde Bastia la masa verde? Va fi retrogradată?

Bastia, ultimul loc din Ligue 1, încă mai spera la evitarea retrogradării, dar situația devine aproape imposibilă pentru clubul corsican. Potrivit L'Equipe, sunt șanse minime ca meciul cu Lyon să se rejoace pe "Furiani", chiar și cu porțile închise.

Partida va fi mutată pe un alt stadion, dacă nu i se va da victorie cu 3-0 la masa verde lui OL. Și este posibil ca Bastia să primească o pedeapsă: să i se retragă puncte! În cel mai rău caz, Liga franceză poate exclude și retrograda clubul vinovat. 

PRECEDENTE

Un sezon ca un vis urât
L'Equipe a prezentat cele patru momente tensionate care au precedat la Bastia incidentele de duminică:

  • 12 august 2016: Bastia - PSG (0-1)
    Lucas, brazilianul oaspeților, a fost lovit în spate cu bățul de la steag. Vinovatul a primit 18 luni interdicție de a mai intra pe stadion și o amendă de 1.500 de euro. Peluza a fost închisă un meci, iar Bastia amendată cu 20.000 de euro.
  • 21 decembrie 2016: Bastia - Marseille (1-2)
    Peluza ultrașilor de pe "Furiani" s-a aprins de torțe. Tribuna, închisă o partidă.
  • 20 ianaurie 2017: Bastia - Nice (1-1)
    Balotelli a fost victima atacurilor rasiste. Tribuna Est, blocată trei jocuri.
  • 1 martie 2017: Bastia - Nantes (2-2)
    Antrenorul lui Nantes, Sergio Conceiçao, a intrat în conflict cu suporterii corsicani și, la sfârșit, ar fi avut loc o bătaie generală pe tunelul ce duce la vestiare. Comisia de Disciplină a Ligii va anunța joi decizia în acest caz. 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
849116668469409
Andrei Kolozsi  •  17 Aprilie 2017, 16:19

greu de inteles cum o federatie cum este ceea franceza permite ca echipele din ligue 1 sa joace sub teroare in Corsica si asta de foarte multi anI. Poate va mai amintiti de acel bastia -steaua 3-2 ..in care arbitrului ii tremurau chilotii , unui stelist i-a fost rupt bratul si meciul a fost defapt o sarabanda de intrari criminale , joc la intimidare ..kosowo . Atunci norocul a facut ca C. Munteanu sa dea 2 goluri dar ce a urmat eu nu am mai vazut pe vreun stadion european. Primitivii aia frustrati ar trebui exclusi din orice competitie.

khal_37
khal_37  •  17 Aprilie 2017, 13:30

toate echipele cu asemenea ultrasi nu au ce cauta in liga 1, in cel mai fericit caz in liga a 4-a si atunci obligati sa joace fara suporteri.

1505476333079477
Xenopol Alexandru  •  17 Aprilie 2017, 12:48

Suspendarile nu rezolva nimic si nici retrogradarea,vor lua bataie vizitatorii din esalonul secund.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează