INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

MegaloRoman » Zece ani de imperiu Abramovici la Chelsea şi o nouă eră în fotbalul britanic

Abramovici a așteptat 9 ani pînă cînd Chelsea a reușit să cîștige Liga Campionilor // Foto: Reuters
Abramovici a așteptat 9 ani pînă cînd Chelsea a reușit să cîștige Liga Campionilor // Foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 03 iulie 2013 00:00 / Actualizat marti, 02 iulie 2013 21:37

Oligarhul rus are o mare provocare: să triumfe cu un fotbal iubit de toată lumea. ”De aceea a cumpărat o nouă generaţie de jucători”, confirmă fostul manager Avram Grant.

A investit 163 de milioane de euro în iulie 2003, preluînd un club cu datorii imense, ajuns pe buza falimentului. A încheiat afacerea într-un sfert de oră, iar în cei 10 ani scurşi de-atunci a schimbat fotbalul englez, forţîndu-i pe ceilalţi proprietari la o competiţie nebunească. Roman Abramovici a tratat cu Fulham şi Tottenham, dar a ales Chelsea, cheltuind o avere pentru a crea un brand solid şi respectat, care a întrerupt hegemonia lui United şi Arsenal, atrăgînd alţi oligarhi străini.

Miliardarul rus a cîştigat aproape tot ce se putea, însă nu e sătul de glorie. Deşi nu mai deţine polul puterii în Premier League, "Roman e sedus de o mare provocare, să triumfe cu un fotbal iubit de toată lumea. De aceea a cumpărat o nouă generaţie de jucători, ca Oscar şi Hazard. Vrea să transmită un mesaj", a dezvăluit Avram Grant, fostul manager din urmă cu 5 sezoane. Iar pentru asta a apelat iar la Mourinho, ce readusese titlul pe Stamford Bridge după 50 de ani.

Zece antrenori şi 13 trofee
În ultimul deceniu londonezii au schimbat 10 antrenori. Cel mai longeviv a fost Mourinho, ce a rezistat 3 ani şi două luni, portughezul fiind şi unicul rechemat pe Stamford Bridge. Chelsea a cîştigat în era Abramovici 13 trofee, inclusiv 3 titluri, Liga Campionilor şi Europa League.

Mutu, o afacere proastă
Dintre achiziţiile lui Abramovici, Mutu s-a plasat între afacerile proaste. Adus cu 22,5 milioane de euro de la Parma în august 2003, atacantul român a fost votat pe site-ul "Daily Mirror" pe locul 3 (11%) în topul rateurilor, după Şevcenko şi Torres. Mutu a fost dat afară în 2004, după ce a fost prins pozitiv cu cocaină, Chelsea cerîndu-i daune de 17,6 milioane de euro.

2,75 miliarde de euro a investit în cei zece ani patronul rus în transferuri şi salarii la Chelsea

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
thumbzilla..
thumbzilla..  •  03 Iulie 2013, 13:03
Postat de blaustein pe 03 Iulie 2013, 10:53

Un fotbal iubit si admirat de toata lumea nu poti sa-l creezi cu Mourinho pe banca. Eventual doar scandaluri, antipatii. Nici daca ne limitam la jocul din teren, Mourinho nu este nici pe departe garantia acestui fotbal.

Exact.Om mai antipatic decat Mou,rar mi-a fost dat sa vad :|

cs_oltenia_craiova
cs_oltenia_craiova  •  03 Iulie 2013, 11:27

si nu cu echipe ca Chelsea, daca investea in Man Utd sau Arsenal mai zicea ca ar fi reusit, s-a vazut cum a castigat Champions parca i-au dat-o cadou

blaustein
blaustein  •  03 Iulie 2013, 10:53

Un fotbal iubit si admirat de toata lumea nu poti sa-l creezi cu Mourinho pe banca. Eventual doar scandaluri, antipatii. Nici daca ne limitam la jocul din teren, Mourinho nu este nici pe departe garantia acestui fotbal.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează