INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SUA, FOTBAL FEMININ

Megan Rapinoe, cea mai puternică voce a naționalei feminine americane: „Dacă nu te uiți și la alții, ești doar un tiran”

Megan Rapinoe, 34 de ani, e dublă campioană mondială (2015, 2019) și campioană olimpică (2012). Are 50 de goluri în 158 de selecții la naționala SUA
Megan Rapinoe, 34 de ani, e dublă campioană mondială (2015, 2019) și campioană olimpică (2012). Are 50 de goluri în 158 de selecții la naționala SUA

Articol de GSP - Publicat duminica, 04 august 2019 12:18

Jurnalistul american Sean Gregory a vorbit cu Megan Rapinoe, campioana lumii a doua oară la rând.

de Sean Gregory, traducere de Delia Marinescu

Nouă întrebări pentru Megan Rapinoe, MVP la Mondialul de fotbal feminin, despre refuzul de a cânta imnul național, felul în care gestionează criticile din partea președintelui și despre moștenirea echipei americane. Un interviu realizat de cunoscutul jurnalist american Sean Gregory (foto) pentru revista Time.

"Calmează-te, crede în tine"

- De când SUA a bătut Olanda cu 2-0 în Campionatul Mondial, tu și colegele tale ați petrecut destul de mult. Cât ești de obosită?
- Sunt epuizată și bucuroasă în același timp. Nimic nu se compară cu oportunitățile pe care le avem acum și cu entuziasmul din jurul lor.

- Ai înscris 3 dintre cele 5 penaltyuri ale echipei tale. Ce sfaturi poți să ne dai în legătură cu modul în care să gestionăm situațiile tensionate?

- Calmează-te, crede în tine, ține-te de rutina ta și ieși din ea când ajungi acasă.

"Nu cred că suntem cu toții la fel de liberi"

- De ce ai refuzat să cânți imnul național și să îți pui mâna la inimă?
- Sunt solidară cu Colin Kaepernick în încercarea de a continua o conversație. Nu e un secret că încă avem relații rasiale foarte tensionate în această țară. Nu cred că suntem cu toții la fel de liberi.

- În ciuda acestei acțiuni, de ce te consideri, așa cum ai declarat anterior, "profund americană"?

- M-am uitat pe fereastra camerei din hotelul la care am stat în New York și am văzut Statuia Libertății. Tărâmul tuturor posibilităților. Dar acestea trebuie să fie pentru toată lumea. Mulți nu au dreptul la acest vis. Degeaba ești cea mai mare și cea mai tare țară. Dacă nu te uiți și la alții care poate nu sunt în aceeași poziție ești doar un tiran.

"Mi s-a părut o nebunie"

- Gestul în care ai sărbătorit victoria, cu brațele deschise, este acum iconic. Ce mesaj transmiteai?
- Aceea eram eu reprezentând pe toată lumea care luptă pentru aceleași lucruri ca mine - venituri egale, mai multă atenție la relațiile rasiale, adică la migranții de la graniță, spunând: "Nu o să ne închideți gura, nu o să ne luați zâmbetul de pe față, nu o să luați nimic de la noi. Venim. Suntem aici. Nu plecăm".

- Care a fost reacția ta la tweet-ul președintelui Trump din timpul campionatului, în care zicea că ai dat dovadă de lipsă de respect față de țară?
- Mi s-a părut o nebunie că s-a întâmplat așa ceva. Ai sărit peste 4000 de lucruri pe care le aveai pe "to do list" ca să faci asta. În fine, avem meciuri de jucat.

"Când dublezi «zero» dă tot «zero»"

- Însă în următorul meci, împotriva Franței, din sferturile de finală, ai dat ambele goluri și ați învins cu 2-1 în fața țării gazdă. Te-au motivat tweet-urile lui?
- Poate au făcut-o puțin. Dacă în acest moment am nevoie de un tweet prezidențial că să mă motivez înseamnă că avem o problemă mai mare. Dar în niciun caz nu m-au demotivat, asta e clar.

- Ai fost o persoană care a militat pentru venituri egale în fotbal. FIFA a promis să crească banii pentru premii ai Cupei Mondiale disponibili pentru jucătoarele de fotbal, de la 30 de milioane de dolari la 60 de milioane. Dar ai spus că tot nu e suficient. De ce?
- Să mărești de la 30 la 60 este absolut arbitrar. Cred că s-au gândit: "O să dublăm suma și ele vor fi foarte fericite". Dar când dublezi "zero" dă tot "zero". Mi-ar plăcea să vedem cum putem investi mai mult în fotbalul feminin ca să aducem aceste sume mult mai aproape de cele din fotbalul masculin. Bărbații vor primi 440 milioane de dolari drept recompensă pentru Cupa Mondială din 2022.

"Acesta trebuie să fie un punct de cotitură"

- Echipa de fotbal a Americii a devenit un simbol al luptei pentru drepturile femeilor, atât pe teren, cât și în afara lui. Ce reprezintă pentru tine în cele din urmă câștigarea Mondialului?
- Cu siguranță mult mai mult decât un Mondial. Mult mai mult decât sport. Acesta trebuie să fie un punct de cotitură. Conversația nu mai e despre faptul că trebuie să avem salarii egale sau dacă susținem femeile. Este despre cum anume sprijinim femeile și de aici să evoluăm. Efectele se vor simți în anii următori.

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează