INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TRAGEDIA DE LA HILLSBOROUGH

Minciuna ascunsă 23 de ani: 41 de fani puteau fi salvaţi! » Tragedia de la Hillsborough: poliţia şi forţele de ordine vinovate de moartea a 96 de suporteri

Articol de - Publicat vineri, 14 septembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 13 septembrie 2012 21:45

Premierul David Cameron a cerut personal scuze familiilor victimelor celei mai mari tragedii din fotbalul european: ”Li s-a făcut o dublă injustiţie”


A fost nevoie de-o comisie independentă şi de doi ani de investigaţii pentru a afla, în sfîrşit, adevărul ascuns despre tragedia petrecută pe stadionul Hillsborough, în 15 aprilie 1989. Atunci, înaintea semifinalei de Cupa Angliei, Nottingham Forest - Liverpool, din cauza busculadei create la una din porţile arenei şi apoi în tribună, 96 de suporteri ai oaspeţilor şi-au pierdut viaţa asfixiaţi sau călcaţi în picioare.

Gestionare catastrofală
La vremea respectivă, poliţia a dat vina pe suporteri. Dar cele 395 de pagini ale raportului publicat miercuri susţin contrariul. De fapt, poliţia din South Yorkshire şi forţele de ordine au fost principalele vinovate pentru cele întîmplate, printr-o gestionare catastrofală a întregii situaţii cu care s-au confruntat. Şi mai dureros: aproape jumătate din victime, 41 mai precis, puteau fi salvate dacă se intervenea la timp.

Au falsificat rapoartele
Imediat după tragedie, autorităţile au căutat să-şi ascundă răspunderea în cel mai josnic mod posibil:
- Şefii le-au cerut poliţiştilor aflaţi la faţa locului să scrie în rapoartele lor că fanii erau băuţi, majoritatea n-aveau bilete şi că au forţat intrarea în arenă.
- Victimelor, printre care şi copii sub 10 ani, li s-au luat probe de sînge în tentativa de a demonstra că erau sub influenţa alcoolului.
- Poliţia a verificat dacă morţii aveau cazier pentru a demonstra că printre ei se aflau numeroşi huligani.

Exclude o conspiraţie
În lumina noilor dezvăluiri, premierul David Cameron a exclus ieri orice conspiraţie sau tentativă a statului de a muşamaliza situaţia. Şi a cerut public scuze familiilor victimelor: "Li s-a făcut o dublă injustiţie, ce a rămas necorectată timp de 23 de ani. Au pierdut persoane dragi, unele ce puteau fi chiar salvate, şi s-a spus că totul a fost din vina lor".

"Teribilă eroare"
Iertare a trebuit să-şi ceară inclusiv tabloidul The Sun. La o zi după tragedie, editorul de atunci, Kelvin MacKenzie, a publicat varianta mincinoasă a poliţiei, sub titlul "Adevărul". Succesorul acestuia, Dominic Mohan, a făcut ieri mea culpa: "Acum 23 de ani, ziarul nostru a comis o teribilă eroare, publicînd o poveste inexactă şi agresivă despre cele petrecute. Am spus că acela e adevărul. Dar nu era. Sîntem profund ruşinaţi".

"Mînjiţi cu sînge"
Actualul şef al poliţiei din South Yorkshire, David Crompton, a recunoscut public vina colegilor săi: "Au pierdut controlul şi apoi au spus minciuni scandaloase pentru a arunca vina în spatele fanilor lui Liverpool. Şi da. Se poate spune că s-au mînjit cu sînge". Sînge pentru care Trevor Hicks, care şi-a pierdut în acea zi de aprilie ambele fiice, cere dreptate: "Adevărul a ieşit astăzi la iveală şi mîine trebuie să înceapă justiţia".

450.000 de pagini de documente ale poliţiei, guvernului şi pompierilor au studiat cei 9 membri ai comisiei indepedente pentru "Hillsborough"

44 de salvări au ajuns la stadion, dar numai una a fost lăsată să intre pentru a acorda îngrjiri

164 de rapoarte ale poliţiştilor aflaţi la locul tragediei au fost falsificate pentru a ascunde răspunderea autorităţilor

Gerrard şi-a pierdut vărul
Printre cei decedaţi pe Hillsborough s-a aflat şi vărul lui Steven Gerrard, Jon-Paul Gilhooley, atunci în vîrstă de numai 10 ani. "Ştiu că durerea şi rănile sufleteşti vor rămîne, dar sper ca aceste dezvăluiri să aducă măcar un pic de alinare familiilor victimelor", a spus căpitanul de azi al lui Liverpool.

"Oricine a pierdut un copil ştie că durerea nu te părăseşte. Dar să afli apoi că printr-o intervenţie hotărîtă puteau fi salvate atîtea vieţi nu face decît s-o sporească"
David Cameron, premierul Marii Britanii

"Victimele acelei tragedii se pot odihni, în sfîrşit, în pace după atîţia ani. Dar cei implicaţi în muşamalizarea anchetei sînt o ruşine"
Wayne Rooney, jucător Man. United

"Concluziile primei anchete oficiale trebuiesc anulate. În lumina acestor dezvăluiri e absolut necesară o nouă anchetă"
Ed Miliband, şeful partidului laburist

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
emeel88
emeel88  •  14 Septembrie 2012, 15:27
Postat de spivak pe 14 Septembrie 2012, 10:24

Totul s-a prescris, nu-i aşa? Englezii şi americanii ştiu meserie. Au grijă să facă dezvăluirile la momentul ”potrivit”. Şi astfel democraţia străluceşte din nou!

Problema e ca in Romania nu ies niciodata la iveala. Dupa 23 de ani ce se va retrage Mitica si Sandu pe cine va mai interesa daca au fost sefi corupti sau nu. Ei o sa aiba de la 80 de ani in sus deci sa ii caute uc puscaria nu mai are rostu'.Iar cei bogati vor fi copiii copiilor lor, si de astia nu o sa te poti lua ca nu e vina lor.

dragos27
dragos27  •  14 Septembrie 2012, 12:24
Postat de spivak pe 14 Septembrie 2012, 10:24

Totul s-a prescris, nu-i aşa? Englezii şi americanii ştiu meserie. Au grijă să facă dezvăluirile la momentul ”potrivit”. Şi astfel democraţia străluceşte din nou!

Crezi ca pentru familiile in cauza mai conteaza momentul? E important ca in sfarsit sa clarificat toata nesimtirea asta, conteaza ca se stie in sfarsit varianta adevarata si probabil vor urma si actiuni legale. Dar nimic nu schimba viata celor afectati.. YNWA

spivak
spivak  •  14 Septembrie 2012, 10:24

Totul s-a prescris, nu-i aşa? Englezii şi americanii ştiu meserie. Au grijă să facă dezvăluirile la momentul ”potrivit”. Şi astfel democraţia străluceşte din nou!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează