INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  POVESTE

Misterele fotbalului » Cum se distruge destinul unui fotbalist » O poveste despre rivalitate, interese economice şi antrenori nepotriviţi

Foto: topmercato.com
Foto: topmercato.com

Articol de - Publicat duminica, 30 martie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 30 martie 2014 12:35

Christian Karembeu putea deveni un fotbalist colosal. Rivalitatea dintre Real Madrid şi Barcelona, interesele economice şi cîţiva antrenori nepotriviţi i-au blocat traseul fotbalistic.

În 1997, Karembeu evolua la Sampdoria. Era cel de-al doilea club al său, după Nantes. Reuşise să se impună în echipă şi devenise unul dintre cei mai apreciaţi jucători din Serie A.

Evoluţiile sale l-au propulsat şi în atenţia cluburilor mari din Spania. Real Madrid şi Barcelona îl doreau amîndouă, iar negocierile de transfer au fost încinse.

Atacantul originar din Lifou s-a înţeles cu oficialii de la Real şi şi-a dat cuvîntul că va evolua pentru gruparea galacticilor. În contraofensivă, Barcelona a făcut o ofertă şi mai mare atît pentru club, cît şi pentru jucător. Dacă Karembeu a rămas fidel promisiunii sale, în schimb Sampdoria a declinat oferta Realului şi a continuat negocierile doar cu Barcelona.

E primul moment în care cariera lui Karembeu e afectată. Jucătorul a refuzat să meargă la Barcelona şi a susţinut că vrea să îşi respecte promisiunea. Clubul nu a ţinut cont de dorinţa jucătorului şi a început să facă presiuni imense pentru ca transferul la gruparea catalană să se realizeze.

Perioada de transferuri era pe sfîrşite, iar Karembeu era la un pas să rămînă la Sampdoria. Urma infernul: oficialii clubului genovez îl scoseseră deja din prima echipă şi îl trimiseseră să se antreneze cu juniorii în speranţa că jucătorul va ceda şi va accepta să plece la Barcelona. Karembeu rămîne, însă, pe poziţii, iar cei care au făcut pasul înapoi au fost tot oficialii genovezi.

Spre finalul campaniei de transferuri, dorinţa mijlocaşului defensiv de a evolua la Real e îndeplinită: clubul reia negocierile cu galacticii şi îl cedează pe jucător.

Povestea nu are, însă, un final fericit pentru Christian Karembeu. În ciuda faptului că a rămas fidel principiilor sale, motiv pentru care a intrat în inima fanilor lui Real încă dinainte de a se transfera, jucătorul a avut multe de pătimit şi la Madrid.

În primul sezon la Real, francezul l-a avut antrenor pe Jupp Heynckes, antrenor care l-a dorit special pe Karembeu. A fost singura perioadă în care atacantul a fost folosit constant la echipă. După plecarea lui Heynches, la finalul sezonului, pe banca lui Real s-au perindat mai mulţi antrenori - Jose Antonio Camacho, Guus Hiddink, John Toshack, Vicente del Bosque - însă niciunul nu i-a mai acordat şansele oferite de Heynckes. A fost folosit tot mai rar, iar explozia sa ca jucător nu s-a mai produs.

51 de prezenţe şi un singur gol marcat sînt cifrele lui Karembeu în cele trei sezoane petrecute la Real Madrid

2 Ligi ale Campionilor şi o Cupă Intercontinentală are în palmares fostul mijlocaş defensiv

11 milioane de lire sterline a  fost preţul plătit de Real Madrid pentru transfeul lui Karembeu

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează