INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Mourinho a dezvăluit secretul propriului succes: "M-am născut să fiu antrenor, am acest dar nativ. Și muncesc ca un nebun"

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 04 noiembrie 2017 12:47

Managerul lui Manchester United s-a descris în revista L'Équipe Sport&Style: "Eu am provocat o ruptură puternică la începutul anilor 2000. Am făcut întregul sistem de antrenament global, pentru că fotbalistul este în primul rând un om".

La 54 de ani, José Mourinho e un guru al fotbalului. Portughezul cu 25 de trofee într-o carieră de 17 ani petrecută la 7 cluburi a filosofat despre el și meseria sa într-un interviu oferit revistei Sport&Style a cotidianului francez L'Équipe.

"Numai cei cu talent înnăscut pot fi cei mai buni"

"Eu m-am născut să fiu antrenor, am acest dar nativ. Poți învăța, poți munci pentru a deveni bun, chiar foarte bun, însă numai cei cu talent înnăscut pot fi cei mai buni", spune managerul lui Man. United.

"Sunt zeci de moduri de a-ți dezvolta calitățile. Unii, foști mari fotbaliști, au reușit să transfere experiența lor de înalt nivel din iarbă pe bancă. Alții, ca mine, nu au fost jucători valoroși. Noi am studiat știința sportului la universitate, am decriptat puțin câte puțin filosofia jocului. Și, în cele din urmă, nu toți am fost la egalitate la linia de start. Eu am avut un mic avans natural".

"Omul e complex, versatil"

José e convins că a revoluționat fotbalul. "La debutul carierei, la începutul anilor 2000, am provocat o ruptură puternică față de ce se practica la acea vreme. Înaintea mea, când se vorbea despre antrenarea jucătorilor, totul era segmentat: fizic, tehnic, mental, tactic. Eu vedeam lucrurile diferit. Am făcut întregul sistem de antrenament global dintr-un motiv simplu. Fotbalistul nu e doar ceva tehnic, fizic, tactic sau psihologic. Fotbalistul este în primul rând om. Iar omul e complex, versatil".

"Vreau să preiau echipa antrenată înainte de Mourinho"

Care e visul lui Mou? "Mi-ar fi plăcut să fi ajuns la Real Madrid când eu am părăsit clubul. Mi-ar fi plăcut să fi venit la Manchester în momentul în care eu aș fi decis să plec. De ce? Pentru a prelua o echipă pregătită înainte de Mourinho!".

Lusitanul explică: "Nu e ușor să antrenezi, muncesc ca un nebun! Ca să ai succes astăzi într-un post ca al meu trebuie să controlezi și apoi să acționezi la niveluri multiple de expertiză. Dacă un tânăr ce vrea să devină antrenor își imaginează că va munci doar două ore zilnic pe un minunat teren gazonat, atunci se minte frumos. Dacă el crede că își va face jucătorii mai buni numai alegând o serie de exerciții tehnice dintr-un manual, greșește pe toată linia. Trebuie să muncești având întotdeauna un obiectiv clar. Să dezvolți clubul unde muncești... cu excepția cazurilor fericite când antrenezi deja o echipă construită pentru victorie". Echipa lui Mourinho.

"Vreau întotdeauna să construiesc ceva, să intervin la toate nivelurile de decizie, să modernizez întreaga structură și aplic principiile solide care conturează metodologia mea. Sunt un constructor de fotbal"
"Am o metodologie bazată pe principii simple, dar puternice. Și experiența mi-a permis să actualizez și să pun mereu la punct unele detalii. Metoda mea de management a fost copiată de numeroși colegi"
"Oamenii cred că marii fotbaliști au un talent natural, dar consideră că majoritatea antrenorilor sunt rezultatul muncii. Talentul e la fel de important și în meseria noastră"
José Mourinho, manager Man. United

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează