INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  GERMANIA

Nu au fost doar lumini » A existat însă și o umbră în viața lui Franz Beckenbauer: cercetat pentru corupție!

Franz Beckenbauer // Foto: Imago
Franz Beckenbauer // Foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 09 ianuarie 2024 12:06 / Actualizat marti, 09 ianuarie 2024 14:38

Revista Der Spiegel a dezvăluit pe 16 octombrie 2015 că Franz Beckenbauer, atunci președintele Comitetul de Organizare german, i-ar fi trimis în 2002 lui Mohamed bin Hammam, președintele Confederației asiatice, suma de 6,7 milioane de euro, pentru a câștiga cursa de atribuire a CM 2006.

Uluitor a fost cum au scăpat germanii de o pedeapsă, după ce au mituit FIFA pentru a organiza Mondialul din 2006. Dovezile erau tot mai multe și tot mai evidente, acuzându-i pe nemți. Concluzia: ar fi mituit membrii Comitetului Executiv FIFA pentru a găzdui Mondialului din 2006. Câștigând cursa umăr la umăr cu Africa de Sud, la doar un singur vot: 12-11!

Fabulos! Soacra i-a făcut „surpriza” fotbalistului român și i-a distrus tricoul cu Beckenbauer: „«Uite ce ți-am pregătit, ca să poți să-l porți pe stradă»”
POVESTE
Fabulos! Soacra i-a făcut „surpriza” fotbalistului român și i-a distrus tricoul cu Beckenbauer: „«Uite ce ți-am pregătit, ca să poți să-l porți pe stradă»”

Beckenbauer a fost intermediarul celor 6,7 milioane de euro

Totul a plecat de la dezvăluirea făcută de revista Der Spiegel, pe 16 octombrie 2015. A ieșit la lumină un fond secret (asigurat de Robert Louis-Dreyfus, directorul general Adidas la acea vreme) folosit pentru a influența voturile a patru oficiali asiatici din CEx al FIFA. 6,7 milioane de euro, în total. 

Bani pe care Franz Beckenbauer, care pe atunci era președintele Comitetul de Organizare german, i-ar fi trimis în 2002 lui Mohamed bin Hammam, președintele Confederației asiatice.

Pentru a avea o acoperire a acelei sume, același Comitet de Organizare a plătit tot 6,7 milioane către FIFA în 2005, susținând că ar fi fost o parte din costul galei de închidere a turneului final, care nici nu a mai avut loc!

„Kaiser Franz" ar fi fost audiat ca „informator"

După o anchetă ce a durat patru ani, 2016-2020, procesul ar fi trebuit să înceapă luni, 9 martie 2021, la Tribunalul Penal Federal Elvețian. Surprinzător, Beckenbauer nu era printre cei acuzați, deși fusese numit „instigator" în investigație. S-a ținut cont de starea de sănătate precară. Totuși, urma să apară ca „informator", statut între acuzat și martor, conform legii din Țara Cantoanelor.

Pe lista neagră se mai aflau foștii președinți ai federației germane (DFB), Theo Zwanziger și Wolfgang Niersbach, plus ex-secretarul general FIFA Urs Linsi, judecați pentru fraudă, ale căror case au fost percheziționate. Și fostul secretar general DFB Horst Schmidt a intrat pe radarul anchetei, pentru complicitate la fraudă. 

Numai că, din cauza pandemiei, Tribunalul Penal Federal a amânat procesul. De două ori, de atunci. Dar exact în acea zi cazul s-a prescris! Dosarul s-a închis și toți cei patru acuzați au scăpat "basma curată".

Franz Beckenbauer a fost anchetat de elvețieni

Justiția elvețiană l-a cercetat pe Franz Beckenbauer pentru gestiune frauduloasă, escrocherie și spălare de bani în dosarul privind atribuirea CM 2006 Germaniei, proces deschis pe 6 noiembrie 2015. 

„Cofinanțarea unei seri de gală cu 7 milioane de euro, redusă apoi la 6,7 milioane, se află în centrul anchetei", anunța atunci Ministerul Public de la Berna. Dacă erau găsiți vinovați, acuzații riscau de la o amendă până la o pedeapsă de 3 ani de închisoare".

Fostul internațional german Franz Beckenbauer ar fi primit în 2005 circa 1,7 milioane de euro de la FIFA, prin intermediul unei firme cu sediul în paradisul fiscal Gibraltar. 

Suma ar fi reprezentat onorariul pentru consilierea Africii de Sud în procesul de candidatură la organizarea CM 2010. Autoritățile din Elveția, unde-și are sediul forul mondial, au suspectat că e vorba de spălare de bani.

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Cât de mare a fost Franz Beckenbauer: „A reprezentat tot ce e mai frumos în fotbal!” + mesajul transmis de Messi
LEGENDĂ
Cât de mare a fost Franz Beckenbauer: „A reprezentat tot ce e mai frumos în fotbal!” + mesajul transmis de Messi
Mircea Lucescu, la dispariția lui Franz Beckenbauer: „Am schimbat tricoul cu el în 1970. Nu pot uita acel număr 4. Balet, nu fotbal. Și ce caracter avea!”
S-A STINS BECKENBAUER
Mircea Lucescu, la dispariția lui Franz Beckenbauer: „Am schimbat tricoul cu el în 1970. Nu pot uita acel număr 4. Balet, nu fotbal. Și ce caracter avea!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează