INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  STUDIU

COVID-19. Rezultate șocante: cât a crescut în pandemie numărul sportivilor afectați de depresie

13% dintre bărbații și 22% dintre femeile care au participat la studiu prezintă „simptome coerente de depresie” // sursă foto: Guliver/gettyimages +30   FOTO
13% dintre bărbații și 22% dintre femeile care au participat la studiu prezintă „simptome coerente de depresie” // sursă foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat marti, 21 aprilie 2020 10:42

13% dintre jucători și 22% dintre jucătoarele chestionate în sondajul făcut de Fifpro și Universitatea din Amsterdam între 22 martie și 14 aprilie au mari probleme psihologice din cauza izolării.

Carantina prelungită, la care obligă pandemia de COVID-19, n-are doar grave efecte economice asupra fotbalului, însă și un teribil impact asupra sănătății jucătorilor. Cazurile de depresie și de anxietate s-au dublat în această perioadă de blocaj în casă! 

Problemele psihologice s-au înmulțit alarmant, după cum relevă un studiu efectuat de Sindicatul Fifpro și Universitatea din Amsterdam între 22 martie și 14 aprilie, și tendința se păstrează până la probabila reluare a activității în iunie.

Femeile sunt mai afectate

S-a ales un eșantion de 1.602 de profesioniști din țările care au impus cele mai draconice măsuri de iziolare: 1.134 de jucători, cu vârstă medie de 26 de ani, și 468 de jucătoare, cu 23 de ani. Iar rezultatele șochează! 22 la sută din rândul femeilor și 13% dintre bărbați au raportat „simptome coerente de depresie", iar 18%, respectiv 16%, au avut „un diagnostic de anxietate generalizată", diferența între sexe existând, de altfel, la nivelul general. 

„Subiecții studiului au și recunoscut că sunt foarte îngrijorați despre sănătatea și viitorul carierelor lor", dezvăluie Asociația Fotbaliștilor.

16 țăriau participat la studiu, Australia, Belgia, Botswana, Danemarca, Anglia, Finlandia, Franța, Irlanda, Malta, Olanda, Noua Zealandă, Norvegia, Scoția, Africa de Sud, Elveția și SUA

Salt dramatic al procentului celor care suferă

Trei sferturi din grupul consultat au spus că au acces la resurse și ajutor suficient pentru a avea grijă de propria sănătate mentală, iar în țările de unde provin li se oferă asistență de specialitate și dispun de o linie de consultare în caz de urgențe. 

Spre comparație, același sondaj făcut cu trei luni mai devreme, înaintea suspendării competiților, dar numai pe 307 persoane, descoperise că 11% dintre jucătoare și 6% dintre jucători sufereau de depresie, saltul înregistrat fiind dramatic.

GALERIE FOTO. Cadre inedite din întreaga lume, în plină pandemie de COVID-19

+26 FOTO

MESAJ. Medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal medical: RESPECT!

Citește mai multe știri de actualitate despre COVID-19:

Ultima oră » Bilanț în România: 8.936 de cazuri de coronavirus » Cele mai puține cazuri noi din ultimele 3 săptămâni!

Liviu Dragnea, mesaj din închisoare pentru români: „Vede și el gafele, stupizeniile”

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează