INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  LAZIO

O viaţă la extreme » Fostul internaţional italian Giorgio Chinaglia s-a stins în America la 65 de ani

Chinaglia a fost înmormîntat
vineri la Naples, în SUA, uitat
de oficialii lui Lazio. Tifosii cer
însă retragerea numărului 9
purtat de “Long John” Foto: Guliver/GettyImages
Chinaglia a fost înmormîntat vineri la Naples, în SUA, uitat de oficialii lui Lazio. Tifosii cer însă retragerea numărului 9 purtat de “Long John” Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 07 aprilie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 07 aprilie 2012 01:40

”Long John”, legendarul atacant lazial răpus de infarct în exil, a trăit în excese. Bătăi, pistoale şi whisky în vestiar, numere magice, scandaluri în teren şi o evadare la New York, unde a jucat cu Pele

S-a născut în sărăcie şi a crescut în exil. A părăsit fotbalul şi apoi şi scena vieţii tot departe de ţară. A cîştigat primul titlu din istoria lui Lazio, s-a acoperit de glorie în America, unde l-a lăsat în umbră pe marele Pele, dar a murit ca un fugar. De inimă rea. Răpus duminică de un infarct, fostul clasic atacant Giorgio Chinaglia a trăit doar 65 de ani, însă s-a luptat mereu cu excesele.

Nu l-a lăsat la rugby
Copilul cuminte şi generos s-a transformat într-un războinic puternic şi greu de învins. Emigrat la opt ani în Cardiff, unde tatăl şi-a găsit slujbă în mină, "Cocoşatul" se apucase de rugby, era tocmai bun la grămadă. I s-a spus că-i "prea solid şi lent" pentru fotbal, marea sa pasiune. L-a salvat Swansea, unde l-a uimit pe celebrul antrenor galez Ivor Allchurch: "O s-ajungi faimos ca Bobby Charlton". S-a întors în 1966 în Italia, după cearta cu preşedintele clubului, căruia a vrut să-i arate că poate deveni star. Rătăcit prin liga a treia, la Massese şi Internapoli, a ajuns şi la carceră, după ce s-a bătut cu soldaţii în armată! În trei ani a făcut saltul spre Lazio, cu care în 1974 a luat primul "scudetto" din istoria biancocelestilor. Şapte sezoane şi-a făcut însă de cap!

Pistoale pe teren!
Chinaglia era şeful şi-n teren, şi-n vestiar. Liderul "clanului mafiot" împărţea deseori dreptatea la echipă cu pumnii. Aşa a arestat şi banderola de căpitan. Bun amic cu whiskyul (nu-i lipsea sticla din dulap!), Giorgio era iubit şi contestat, deopotrivă, de tifosi pentru viaţa sa exagerată. Nopţi pierdute şi antrenamente ratate. Scandaluri, chiar cu pistoale la teren, după pariuri puse la miuţele de vinerea, în care antrenorul Maestrelli prelungea pînă cîştiga formaţia lui, la apus!

Cu Pele în Cosmos
Gloria adevărată a întîlnit-o în America. A zburat în 1976 la Cosmos New York, echipa Warner Bros. În 7 ani a dat 193 de goluri în 213 partide, cîştigînd patru titluri NASL. A reuşit să fie mai adulat de către fani decît celebrii săi colegi Pele şi Beckenbauer, care erau să leşine cînd i-au văzut "dozele" din vestiar. De cinci ori golgeter al campionatului, Chinaglia a marcat de 7 ori în meciul din play-off ediţiei 1980 cu Tulsa Roughnecks! S-a retras în 1983, a fost jurnalist la RAI şi ambasador al lui Cosmos, încercînd s-o resusciteze alături de directorul tehnic Cantona. Cu mandat de arestare din 2008 şi cu patru stenturi implantate, " Long John" a trecut ultima limită.

98 de goluri în 209 partide a marcat Chinaglia pentru Lazio între 1969 şi 1976, cîştigînd titlul de campion şi cel de golgeter în 1974 (24 de reuşite)


A înjurat în direct la TV!
Chinaglia n-a jucat decît 14 meciuri în squadra azzurra, pentru care a dat 4 goluri, dar a prins şi un Mondial. La turneul german din 1974, Giorgio a intrat în istorie, devenind primul care şi-a înjurat selecţionerul în direct la televizor! Se supărase că Valcareggi l-a schimbat în meciul cu Haiti! Conflictul monstru s-a stins doar după intervenţia antrenorului său de la Lazio, Maestrelli.

Căutat de justiţia italiană
"Long John" nu s-a întors în America doar ca să-şi dea copiii la şcoală acolo. S-a refugiat cînd a aflat c-ar putea ajunge la închisoare. Justiţia îi pregătise mandat de arestare în primăvara lui 2006, acuzîndu-l încă din 2000, cînd fugise prima dată de la preşedinţia lui Lazio, de şantaj şi spălare de bani în complicitate cu Mafia. Chinaglia încercase să cumpere clubul, dar s-a ales din scandalul mai vechi cu o amendă penală de 4,2 milioane de euro şi, de aceea, a evadat!

A dat lecţie de fair-play
Chinaglia nu agrea compromisurile. Indiferent de adversar, murea pe teren. În octombrie 1972 nu i-a menajat deloc pe luxemburghezi în preliminariile CM. Atacantul italian, care deschisese scorul din minutul 3 cu un şut ce i-a dat peste cap mîinile portarului, a ţipat la colegi pe finalul primei reprize. Aceştia plimbau mingea la 3-0, numai Giorgio alerga de nebun! I-a entuziasmat pe emigranţii italieni, care l-au aplaudat în picioare.

Fanii cer retragerea nr. 9
Tifosii lui Lazio vor ca, în memoria lui Chinaglia, clubul biancocelesto să retragă tricoul pe care l-a purtat legendarul atacant. "A fost unic şi măcar atît să facem pentru a-l omagia. Rocchi va înţelege, cu siguranţă, şi va accepta să renunţe la numărul 9", au propus fanii pe forumuri şi la posturile de radio din Roma.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
pepppino
pepppino  •  07 Aprilie 2012, 11:57

Ce sa mai zicem de urmasul sau DI CANIO. Sigur nici in ceruri nu o sa ai liniste. Un adevarat exemplu pe teren, ar trebui si javrele noastre din DIVIZIA FANTASTICA ce inseamna sa fii fotbalist , nu prieten cu fotbalistii.

pismo
pismo  •  07 Aprilie 2012, 11:14

Sa nu-l uitam nici pe celalat "frumos nebun" al lui Lazio, coleg cu Chinaglia. Este vorba de Luciano ReCecconi, care a murit itr- un mod stupid .

biancorossi
biancorossi  •  07 Aprilie 2012, 06:23

RIP Giorgio. un rebel al futbolului anilor 70. un atacant de clasa, un tip voluntar si excesiv. dar asa cum a fost, memoria mea il va retine cel putin pentru imbratisarea lui cu Pele la finalul ultimul meci al lui Il Rey.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează