INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EDITORIAL

Opinie Andrei Niculescu: Messi şi noua sa viaţă

Lionel Messi şi Ansu Fati FOTO: GettyImages
Lionel Messi şi Ansu Fati FOTO: GettyImages

Articol de GSP - Publicat luni, 28 septembrie 2020 17:00 / Actualizat luni, 28 septembrie 2020 17:00

Ce duminică interesantă am avut, nu vi se pare? "Balaurul" Bayern a încasat 4 goluri și a mâncat bătaie, City a luat 5 goluri acasă și i-a oferit lui "record-man" Guardiola șansa de a bifa o altă premieră, Atlético a dat 6 goluri, iar Luis Suárez a contribuit la 3, Barcelona, la 44 de zile după Lisabona, a dat 4 goluri într-o repriză, iar Messi n-a fost omul meciului.

Evident că toată lumea a fost tare curioasă să vadă noua față a Barcelonei. După o vară în care a cochetat cu dezastrul, "proiectul Koeman" s-a lansat surprinzător de coerent, propunând, în afara unui nou modul tactic, o nouă realitate: Messi nu mai e cel de la care se așteaptă totul. Lumea, de fapt, nu prea știa la ce să se aștepte de la Messi, mai ales că puțin mai devreme prietenul Suárez își dezvelise dinții la 600 de kilometri de el, în atacul lui Simeone.

Uraganul Ansu abia se formează

Messi a părut un pic abătut. La început. Apoi s-a acomodat cu noul rol, iar senzația asta cu certitudine va spori pentru el odată cu trecerea timpului. Lăsând la o parte sentimentele, căci Suárez a însemnat pentru Messi enorm, din punct de vedere uman, social, această despărțire e posibil să-i ajute pe amândoi, fotbalistic. Suárez iese dintr-o zonă de confort, în teren și la antrenamente, ce ar trebui să-i alimenteze ambiția, în vreme ce Messi scapă de instinctul de a-l căuta obsesiv pe uruguayan în teren. 

La Barcelona, atitudinea lui Suárez crea o mare prăpastie în jocul fără minge, iar asta Koeman a înțeles din prima. Poate că golurile sale vor lipsi Barcelonei, poate că nu, asta vom vedea, cert e că la Atletico, într-un colectiv nou, cu o altă ierarhie în vestiar, cu un antrenor ca Simeone și cu un preparator fizic legendar în Spania, "Profe" Ortega, Suarez ar putea ajuta enorm un Atlético ce nu-i mai poate oferi acum nicio scuză lui Cholo.

Și dacă Messi n-a mai fost omniprezent, dar a lăsat impresia că începe să-i placă din ce în ce mai mult noua realitate, Ansu Fati a preluat repede haina de idol. Pe care o probase un pic în sezonul trecut, dar acum e cu drepturi depline la prima echipă. Asta însemnând alte două reușite ce rotunjesc o statistică impresionantă: 10 goluri marcate la prima echipă din doar 15 șuturi cadrate. Încă n-are 18 ani, atenție! 

Ansu Fati a renunțat la fratele lui Messi ca impresar și a sărit în barca influentului Jorge Mendes, dar are nevoie de Messi în teren, căci la vârsta lui nu poate duce pe umeri o presiune atât de mare. Iar Messi, la rândul său, are nevoie de energia și entuziasmul lui Ansu pentru a-și hrăni un instinct fotbalistic ce nu are cum să depindă de o prietenie, cât ar fi ea de puternică. E prematur deocamdată să vorbim de un nou început la Barcelona, a fost totuși doar un meci și acesta împotriva "clientului" Unai Emery, vă propun să amânăm o analiză pentru duminica viitoare, când avem Barcelona-FC Sevilla!

Pe scurt acum:
- nu știu dacă patronul lui Hoffenheim va descoperi vaccinul anti-COVID, cum s-a lăudat, cert e că echipa lui ne-a dezvăluit fața umană a "bestiei" bavareze. O bestie cu un lot un pic cam restrâns totuși, care mai și obosește. În Bundesliga nu va conta prea mult, dar în Europa...
- Cristiano Ronaldo l-a ajutat pe Pirlo să aibă o săptămână cât de cât liniștită înainte să se confrunte cu Napoli. E impresionantă prospețimea portughezului, despre ambiție nu e cazul să mai comentăm, cât despre saltul de la golul doi, poate că în viitor se vor face ceva studii pe această temă.
- City a luat 5 goluri acasă, iar reacția a fost logică: 50 de milioane. De lire. Plasate la Benfica în schimbul unui nou fundaș central, Ruben Dias. Poate nu spune prea multe numele lui, eu cred însă că e cea mai coerentă achiziție a lui Guardiola în zona defensivă

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează