INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  A MURIT PELE

Un important jurnalist brazilian spune de ce Pele a fost cel mai mare fotbalist. Peste Di Stéfano, Maradona, Messi sau Cristiano!

Pele a decedat la vârsta de 82 de ani.
Foto: Imago
Pele a decedat la vârsta de 82 de ani. Foto: Imago

Articol de GSP - Publicat vineri, 30 decembrie 2022 15:40 / Actualizat vineri, 30 decembrie 2022 16:51

Paulo Vinícius Coelho, cunoscut drept PVC, jurnalist și autor al volumului „Școala braziliană de fotbal”, care a relatat de la șapte Campionate Mondiale și de la opt finale de Champions League, spune în editorialul său că „Pelé a fost mereu referință pentru orice comparație”.

  • Traducere și adaptare Delia Marinescu (jurnalistă freelancer/independentă)
„Nenorocitule!” » Cornel Dinu descrie duelul încins cu Pelé de la Mondial: „Eram convins că o să-l curăț la glezne”
A MURIT PELE
„Nenorocitule!” » Cornel Dinu descrie duelul încins cu Pelé de la Mondial: „Eram convins că o să-l curăț la glezne”

„Pelé era deja cel mai mare cu mult înainte să fie și continuă să fie așa chiar și după ce a fost".

Fraza lui Armando Nogueira (n.r. unul dintre cei mai importanți jurnaliști sportivi brazilieni) a încheiat genial un text publicat în ediția dedicată aniversării de 50 de ani a Regelui, în revista Placar din 1990. Original, se află în cartea „Zborul Gazelelor" și devine și mai actuală la o zi după ce Pelé a părăsit viața ca să se mențină în nemurire.

Pelé va fi mereu cel mai mare

„Una din marile provocări pentru oricine scrie despre fotbal e să compare ce a văzut la vârsta de zece ani cu ce analizează la vârsta de 50. Unii ar zice că știm pe dinafară echipele în care Regele a jucat, pentru că vremurile erau mai romantice și formațiile s-au repetat vreme de 10 ani.

Nu e adevărat. De-a lungul carierei sale de 20 de ani, echipele s-au schimbat, însă un lucru a rămas la fel: Pelé a fost întotdeauna referință.

Așa a fost cu Santos, când a devenit campioana statului São Paulo și la Rio-São Paulo în 1958, cu Manga; Ramiro și Dalmo; Getúlio, Urubatão și Zito; Dorval, Jair, Pagão, Pelé și Pepe. La al doilea campionat mondial, cu șase titulari diferiți. La al treilea campionat din São Paulo din 1969, cu Cláudio; Carlos Alberto, Ramos Delgado, Djalma Dias și Rildo; Clodoaldo și Negreiros; Edu, Toninho, Pelé și Abel.

Echipa clasică a Santosului cu Gilmar; Lima, Mauro și Dalmo; Zito și Calvet; Dorval, Mengálvio, Coutinho, Pelé și Pepe a jucat cu toți cei 11 împreună doar de 10 ori. A învins de nouă ori și a pierdut o dată în fața lui Botafogo”.

Nume care sunt în cărți doar datorită lui Pelé

„Toate aceste echipe se roteau în jurul lui Pelé. Echipa națională se rotea în jurul lui Pelé și lumea s-a rotit în jurul lui începând cu al doilea lui meci din Cupa Mondială. Târât, transpirat, chinuit, scorul de 0 la 0 împotriva Țării Galilor s-a păstrat până când Didi i-a pasat lui Pelé, în minutul 21 al reprizei secunde. Atingerea fină a trecut puțin peste capul fundașului Mel Charles și șutul mascat l-a păcălit pe portarul Kelsey.

Nume care sunt în cărți doar datorită lui Pelé. Ca cel al lui Zaluar, portar la Corinthians din Santo André, care a primit primul lui gol. Andrada, portarul echipei Vasco care a primit golul cu numărul 1000 al lui Pelé. Nildon, fundaș al Bahiei, care a fost criticat de președintele clubului său pentru că a evitat golul cu numărul 1000 pe Fonte Nova: «Ai scos Bahia din istorie!»

Pelé, fetița și tatăl: „Își dorește foarte mult un autograf de la tine"

„Criticat atunci când se vorbește de legătura dintre cetățeanul Edson Arantes do Nascimento și descoperirea unei fiice din afara căsătoriei, Sandra Regina, dar generos și atent cu fiecare fan. L-am cunoscut pe Pelé în 1992, într-o vânătoare a cupelor lipsă din Cupa Mondială a Cluburilor.

Pelé avea întâlnire cu editorul Celso Unzelte de la revista Placar, dar un tânăr reporter a avut misiunea de a găsi trofeele într-o încăpere haotică, plină de bibelouri din Vila Belmiro.

Pelé a fost punctual, a ajuns la ora 17 fix. A coborât din Mercedesul pe care îl conducea și a mers 50 de metri. Când s-a apropiat de lift, a dat de un domn cu ochi mari care o ținea de mână pe fiica lui, care nu avea mai mult de cinci ani. «Pelé... Pelé... Își dorește foarte mult un autograf de la tine», l-a rugat tatăl.

Regele s-a aplecat, a semnat tricoul Santos al fetiței, și când s-a ridicat l-a salutat pe tată și l-a întrebat cum îl cheamă. A zâmbit. Abia apoi a intrat în lift”.

Timp de 80 de ani toți au fost comparați cu Pelé

„Cupele nu au fost niciodată găsite. Santos are replici după ele în Memorialul Cuceririlor, replici pe care le poate face doar pentru că Pelé le-a ridicat pe cele originale. Așa cum a ajutat la brodarea a trei dintre cele cinci stele de deasupra emblemei Confederației Braziliene de Fotbal.

Timp de 80 de ani s-a discutat dacă Di Stéfano a fost mai bun decât Pelé, dacă Maradona a fost mai mare decât Pelé, dacă Messi a marcat mai multe goluri decât Pelé în meciuri oficiale, dacă Cristiano Ronaldo este mai puternic decât Pelé... Și referința este întotdeauna Pelé.

Pentru totdeauna va fi Pelé”.

VIDEO. Rică Răducanu, poveste inedită din momentul întâlnirii cu Pele: „M-am bucurat când mi-a dat gol!”

Citește și:

„Niciodată patru litere n-au fost atât de mari” » Cele mai prestigioase publicații ale lumii îi dedică pagini emoționante lui Pelé

Rică Răducanu, amintiri de la întâlnirea cu Pele: „Am băut o bere, a spus că vrea să mă cunoască. Mai vorbeam și de-o gagică, eram tineri”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
nicky_ghimpele
nicky_ghimpele  •  30 Decembrie 2022, 22:38

Busola generatiei mele nu arata NORDUL ARATA PELE

BindenDanDat
BindenDanDat  •  30 Decembrie 2022, 21:46

RE: "Un important jurnalist brazilian spune de ce Pele a fost cel mai mare fotbalist." Si nu numai, si nu numai. Chiar si doamna casieritza de la Mega era azi îmbrăcata in verde-galben! Coincidenta? Huh! Sa i-o spui lui mutu. De asemenea, in 79, cei doi controlori erau întrutotul de acord: Pele si Jerry Pizza, cei mai buni, cei mai de treaba. Deci, articolul, desi corect, este oarecum doar un inceput de articol. Cornel Dinu inca se mai gandeste daca ii poate oferi raposatului locul 4, stiut fiind faptul ca Procurorul are obiceiul sa parcheze pe trei locuri de parcare (fara sa plateasca niciunul!)

Singe_Violet
Singe_Violet  •  30 Decembrie 2022, 21:04
Postat de brentford pe 30 Decembrie 2022, 19:11

In acele vremuri in Europa salariile fotbalistilor erau net inferioare celor din America de Sud si SUA. De asemenea fotbalul intercluburi era superior celui din Europa. Sir Bobby Charlton a avut oferte sa paraseasca Man United pentru un club din Brazilia,dar nu a acceptat,desi ii ofereau un salariu de vreo 5 ori mai mare. Si,din ce am mai auzit,brazilienii care paraseau America de Sud nu mai erau chemati la echipa nationala. Te poti documenta,nu am inteles exact de ce si cum. Spor!

Niciodata in America de Sud nu s-a castigat mai bine ca in Europa.NICIODATA!De unde le scoti?Ai vazut ce salar avea Pele?Iar referitor la SUA,ei nu au contat nici atunci si nici acum(bani au avut ,dar doar atat.Nivelul competitiei era si este mai scazut).

Vezi toate comentariile (7)
Comentează