INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BRAZILIA

Pele, secretele Perlei negre » 7 povești inedite la 80 de ani: crize de plâns, cum și-a ales numele și de ce dribla incredibil pe spații mici

Un graffiti în Brazilia celebrează ziua de naștere a fotbalistului, foto: Guliver/gettyimages
Un graffiti în Brazilia celebrează ziua de naștere a fotbalistului, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat duminica, 27 octombrie 2019 09:00 / Actualizat vineri, 23 octombrie 2020 12:05

Marele Pelé a împlinit 80 de ani, scriitorul brazilian Maurício Oliveira oferind șapte povești din viața celui mai mare fotbalist auriverde.

Edson Arantes do Nascimento. Dico, așa cum îl alintau părinții. Pelé, numele cunoscut în fiecare colț al lumii. Primul superstar al fotbalului.

Minunea din Bauru a împlinit miercuri 80 de ani, și presa braziliană a decupat câteva fragmente inedite din viața celui mai mare jucător auriverde, apărute în cartea Pelé 1283, a jurnalistului și scriitorului Maurício Oliveira.

1. De ce Pelé și nu Edson sau Dico

Când era mic, se atașase de unul dintre coechipierii tatălui său Dondinho, care juca la Bauru. Îi plăcea să stea în poartă, la miuțe, ca Bilé, și să le spună tuturor că el e Bilé. Dar nu reușea să pronunțe corect. Și suna Pilé. De atunci, i s-a zis Pelé. Oricât a încercat el să-i convingă că i-ar fi mai drag Edson sau Dico, nu a mai schimbat nimic. Și a rămas Pelé.

2. Mândria de a fi primul portar învins de Perla neagră

Pentru Zaluar, goalkeeperul echipei Corinthians de Santo André, cel mai important moment al carierei a fost întâlnirea cu "regele". Debutul lui Pelé la Santos, într-un amical câștigat cu 5-0. După doar câteva minute de joc, s-a infiltrat în careu și a șutat printre picioarele lui Zaluar. Mult mai târziu, când avea alt serviciu, acesta se prezenta drept "agent imobiliar și primul portar învins de Pelé".

3. Sfatul tatălui. Și sfat pentru Neymar

Odată, văzându-l pe băiatul lui cum râdea pe teren de un copil supraponderal, fentându-l la nesfârșit, Dondinho l-a învățat să nu-și folosească niciodată abilitatea tehnică extraordinară pentru a provoca sau umili rivalii. Exact ce a făcut și Pelé, mai târziu, cu adolescentul Neymar. Însă Ney nu prea i-a ascultat sfatul.

4. Pe teren, fără compasiune

Uneori, înaintea meciurilor mai veneau adversarii la el, rugându-l: "Las-o mai încet, ne pierdem locul în echipă, vom fi dați afară!". Niciodată nu a lăsat-o mai încet în iarbă. "Mă durea sufletul câteodată, dar aveam o obligație. Față de mine, față de echipa mea, față de fotbal. Misiunea mea era să dau gol", a povestit Pelé.

5. Joacă cine vrea

Revenea întotdeauna la Bauru, clubul unde făcuse primii pași în fotbal la juniori, chiar și după ce devenise campion mondial. Îi plăcea să intre în jocurile puștilor. Unul dintre ele se numea "Joacă cine vrea". Nimeni nu era lăsat în afara terenului. Intrau toți la miuță. Aceasta este una dintre explicațiile driblingurilor irezistibile ale lui Pelé pe spații mici. Era mereu aglomerație în jurul său.

6. Coleg de școală cu John Lennon

Aflat în Statele Unite, după transferul la Cosmos, Pelé a învățat engleza la o școală din New York. Acolo l-a întâlnit pe John Lennon, fondatorul și solistul Beatles. Ambii erau născuți în octombrie 1940. John, pe 9. Pelé, pe 23. „Lennon studia japoneza, la sfatul lui Yoko Ono. Mai discutam în pauze, între ore”, și-a amintit fotbalistul. 

"Mi-a povestit că, în 1966, când noi pregăteam Mondialul la Liverpool, a vrut să vină în cantonamentul nostru și să cânte cu Beatles pentru mine. Dar șefii delegației nu i-au lăsat. M-am interesat apoi ce s-a întâmplat și, se pare, cineva a zis: «Nu intră aici pletoșii ăștia!»".

7. Crizele de plâns

Pe gazon, era puternic, cel care decidea scorul și meciul. În afara arenei, era fragil. Când se temea de ceva, ceda. Înaintea finalei Mondialului din 1970, a plâns în autocar în drumul spre Azteca, a dezvăluit Clodoaldo, unul dintre mijlocașii lui Mário Zagallo. 

Întreg turneul, Pelé a fost speriat de o posibilă accidentare, ca în 1962. A izbucnit în lacrimi la câteva ore de ultimul act cu Italia. "A fost bine, pentru că am ajuns la stadion complet eliberat", i-a confirmat Perla neagră lui Maurício Oliveira. I-a vorbit scriitorului și despre clipele de concentrare: 

„M-am dus singur în sala de masaj, m-am întins pe masă, mi-am acoperit fața cu un prosop și am început să mă gândesc la adversari. Cum joacă, cine mă marchează și cum aș putea scăpa de el și de coechipierii lui". 

A ieșit pe teren și a fost 4-1 pentru Brazilia. Primul gol, Pelé.

3titluri mondiale a cucerit Pelé în carieră cu naționala Braziliei: 1958, 1962 și 1970

1.283de goluri a marcat Pelé în toate competițiile la Santos, NY Cosmos și Seleção, în 1.366 de meciuri din întreaga carieră

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
morzadobflicster
morzadobflicster  •  23 Octombrie 2020, 17:23

Pentru cine nu stie, Pele a fost descoperit de Mircea Lucescu...

839680779446084
Nicolae Alin Neag  •  23 Octombrie 2020, 13:25

Asta cu numărul de goluri marcate mi se pare ridicolă....

764352140354351
Rahat Cu Perja  •  23 Octombrie 2020, 12:10
Postat de Iad Hu pe 23 Octombrie 2020, 11:35

s-a nascut in 1940! 79 de ani in 2020?

Vor sa l intinereasca, poate poate il aduce Radoi la nationala.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează