INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SCOȚIA

Singura echipă din afara Spaniei care a cucerit Copa del Rey » Povestea impresionantă a clubului din Scoția din urmă cu 94 de ani

Motherwell, câștigătoarea Copa del Rey în 1927 FOTO Motherwell Football Club
Motherwell, câștigătoarea Copa del Rey în 1927 FOTO Motherwell Football Club

Articol de - Publicat vineri, 23 aprilie 2021 08:02 / Actualizat vineri, 23 aprilie 2021 10:41

Motherwell este singura echipă din lume din afara Spaniei care a reușit să câștige Copa del Rey, în urmă cu 94 de ani.

În mod oficial, trofeul a fost adjudecat de Real Union de Irun, club din Țara Bascilor care are 4 Copa del Rey în palmares. „Txuri-beltz” câștigau pentru a 4-a oară trofeul, după o finală cu o echipă din aceeași regiune, Arenas Club de Getxo, scor 1-0. Asta după ce în semifinale formația din Irun elimina Real Madrid, iar trupa din Getxo învingea FC Barcelona.

Aventura lui Motherwell a început în vara anului 1927

Totuși, povestea lui Motherwell a început în vara anului 1927. După ce au ieșit vicecampioni la finalul sezonului în Scoția, trupa pregătită de John Hunter a plecat într-un turneu în Regatul Spaniei. De asemenea, și Swansea City a fost invitată de Federația Spaniolă de Fotbal la turneul care s-a disputat la Madrid.

Motherwell și Swansea City s-au confruntat pentru un loc în finala Copa del Rey

Prima dată, Motherwell și Swansea City s-au luptat pentru biletul din finala cu Real Madrid. A fost primul meci dintre două echipe din Marea Britanie pe pământ spaniol.

„The Well” a ieșit câștigatoare din duelul cu trupa din Țara Galilor, după un meci electrizant în care s-au marcat 7 goluri, scor 4-3. În publicațiile sportive din acea perioadă, Regele Alfonso al XIII-lea a descris partida ca fiind o „expunere genială a fotbalului științific”.

Motherwell a disputat finala cu Real Madrid la 41 de ani de la înființare

Regele Spaniei a pregătit un trofeu special pentru finala neoficială a Copa del Rey, iar Motherwell a profitat de oportunitatea unică de a aduce cupa în Scoția.

Pe 17 mai 1927, pe Estadio Chamartin, arena celor de la Madrid înainte de construcția Stadionul Santiago Bernabeu, Motherwell și „Los Merengues” s-au înfruntat pentru câștigarea „Copa del Rey”. Partida a avut loc la două zile după duelul cu Swansea City și la trei ani de la inaugurarea Chamartin (17 mai 1924).

Motherwell a jucat în finala cu Real Madrid la fix 41 de ani distanță de la înființare. Pe 17 mai 1886, reprezentanții celor două echipe de muncitori din Motherwell, Glencairn FC și Alpha FC, s-au întâlnit în Ballie's Pub. Aceștia au decis să fuzioneze cu scopul de a crea un club care să reprezinte orașul la un nivel mai ridicat în fotbal.

Motherwell a cucerit ediția neoficială a Copa del Rey

La ora partidei, Real Madrid nu era clubul de elită din zilele noastre. Trupa din capitala Spaniei avea doar 5 cupe naționale în palmares, iar Primera Division s-a înființat la 2 ani de la duelul cu Motherwell.

Motherwell a avut câțiva „invitați speciali” în lotul echipei, de origini spaniole, pentru a spori șansele madrilenilor de a câștiga finala și a păstra trofeul pe tărâm spaniol.

Totuși, clubul din Nordul Lanarkshire s-a impus cu scorul de 3-1. Motherwell a fost a 3-a echipă din Scoția care a reușit să câștige în Madrid în anii '20, după Dundee și Dundee United, dar prima care a reușit să cucerească prestigiosul trofeu.

Motherwell a câștigat și Cupa Barcelonei

Copa del Rey nu a fost singurul trofeu pe care Motherwell l-a adus Fir Park. Peste câteva zile s-au deplasat în Catalonia, unde au remizat cu FC Barcelona, scor 2-2, și au învins din nou Swansea, scor 1-0, iar scoțienii s-au întors acasă și cu o Cupă a Barcelonei în palmares.

1 titlua câștigat Motherwell în Scoția, în sezonul 1931/32

VIDEO. Joe Aribo, colegul lui Ianis Hagi, gol superb împotriva lui Motherwell

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Povestea celui mai tânăr manager din istoria Premier League » S-a retras la 26 de ani și l-a înlocuit pe Jose Mourinho la Tottenham

În Marea Britanie se pune la cale o nouă Super Ligă! Rangers și Celtic, alături de granzii din Premier League?!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează