INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ISTORIA FOTBALULUI

Povestea lui Arthur Friedenreich, „Perla Neagră Originală” a Braziliei: fotbalistul care ar fi marcat chiar mai multe goluri decât marele Pele

Arthur Friedenreich // Foto: thesporting.blog
Arthur Friedenreich // Foto: thesporting.blog

Articol de - Publicat marti, 31 octombrie 2023 19:41 / Actualizat marti, 31 octombrie 2023 22:16

Înainte de legendele Pele, Jairzinho și Garrincha, dar puțin după Charles Miller, primul fotbalist al Braziliei, țara sud-americană a mai avut un mare jucător de fotbal, care a dispărut, însă, din atenția microbiștilor: Arthur Friedenreich!

Iar povestea lui Arthur e una fabuloasă, se spune că a fost chiar mai mare decât Pele, fiind creditat cu 1.329 goluri marcate față de cele 1.279 ale triplului Campion Mondial. Evident, în ambele cazuri, sunt contabilizate și golurile marcate în amicale. De ce totuși Arthur Friedenreich a dispărut în negura istoriei și nu a rămas în dezbaterea despre cine a fost cel mai mare marcator, alături de Pele, Messi și Cristiano Ronaldo? Iată povestea vieții sale.

Primele repere ale fotbalului românesc: când s-a înființat primul club, cum a ajuns prima minge în România și de ce a fost interzis la început
ISTORIE
Primele repere ale fotbalului românesc: când s-a înființat primul club, cum a ajuns prima minge în România și de ce a fost interzis la început

Arthur Friedenreich, primul fotbalist afro-american într-un joc al albilor

Friedenreich s-a născut în 1892 în Sao Paolo, fiind fiul unui om de afaceri german și a unei spălătorese din Brazilia, fiica unor sclavi eliberați.

Într-un campionat dominat de fotbaliștii albi, imigranți din diferite țări ale Europei, Arthur a devenit primul fotbalist de origine afro-americană, jucătorii de culoare nefiind acceptați la cluburile din acea perioadă.

S-a confruntat cu numeroase piedici din cauza rasismului, neavând acces la aceleași lucruri ca fotbaliștii albi: nu putea frecventa piscinile, terenurile de tenis sau aceleași petreceri ca coechiperii săi.

Asta nu l-a oprit să joace fotbal încă din copilărie, fiind susținut și de tatăl său, care i-a văzut și a crezut în calitățile sale de fotbalist.

Arthur Friedenreich a debutat la o echipă de imigranți germani

Arthur Friedenreich și-a început cariera de fotbalist în 1909, la vârsta de 17 ani, jucând pentru SC Germânia, o echipă format din imigranții nemți și precursoarea actualei echipe SC Internacional.

A trecut apoi pe la o serie de echipe de club din Sao Paolo, iar în 1914 a fost convocat și la naționala Braziliei, pentru care a jucat în 23 de meciuri până în 1925. Alături de Brazilia a câștigat Campionatele Sud-Americane din 1919 și 1922, dar și Roca Cup (competiție disputată între Brazilia și Argentina) în 1914.

Povestea lui Arthur Friedenreich, „Perla Neagră Originală” a Braziliei: fotbalistul care ar fi marcat chiar mai multe goluri decât marele Pele
Arthur Friedenreich (stânga), la Sao Paolo // Foto: museudofutebol.org.br

În 1918 a trecut la Paulistano, un club de top al Braziliei din acea perioadă și echipa la care începe să înscrie pe bandă rulantă, transformându-se astfel într-un golgeter veritabil. În 1925, naționala Braziliei face un turneu în Europa, iar Arthur e primit peste tot ca un „rege al fotbalului”, acest turneu contribuind enorm la popularitatea lui.

În campionatul din Sao Paulo a fost golgeter timp de nouă sezoane, iar din 1930, după 12 ani la Paulistano, Friedenreich ajunge la Sao Paolo, unde, de asemenea continuă să își pună în evidență calitățile de golgeter.

7titluri de campion Paulista a câștigat Arthur Friedenreich (6 cu Paulistano, unul cu Sao Paulo)

Arthur Friedenreich: pioner al „joga bonito”

Stilul frumos de joc al Braziliei își are rădăcinile și în fotbalul practicat de Arthur Friedenreich, el fiind primul jucător al cărui stil a fost asociat cu „joga bonito”.

Acest stil, practicat în perioada contemporană și de jucători ca Ronaldinho, presupunea un joc foarte rapid, cu pase scurte, precum și o tehnică în atingerea balonului care crea impresie. De asemenea, Arthur s-a făcut remarcat datorită șuturilor de la distanță, fiind apreciat pentru ritmul, forța și driblingul său.

Deși era în cărți pentru primul Campionat de Fotbal, din 1930, Arthur, alături de celelalte vedete ale Sao Paolo nu au fost convocate din cauza unui conflict cu Asociația de Fotbal din Rio de Janeiro. Așa s-a ajuns ca la primul Mondial Brazilia să fie formată doar de jucătorii din campionatul regiunii Rio de Janeiro, pe lângă Friedenreich ratând participarea și jucători ca Filo sau Feitiço.

S-a retras din fotbal în 1935, la vârsta de 43 de ani, de la Flamengo, el fiind un contestatar al profesionalizării fotbalului și alegând să evolueze doar pentru cluburi locale pe finalul carierei.

După retragere, a lucrat într-o fabrică de băuturi alcoolice, de unde s-a și pensionat. După pensionare a început să sufere de Alzheimer, boală cu care s-a luptat până la finalul vieții sale, în anul 1969, și pentru care a consumat toți banii strânși.

5este locul pe care IFFHS l-a clasat în topul celor mai buni fotbaliști brazilieni din secolul XX

Este Arthur Friedenreich cel mai mare marcator din istoria fotbalului?

Ca și în cazul lui Pele, în jurul lui Arthur Friedenreich sunt multe controverse legate de numărul real de goluri marcate în cariera sa, toate provenite din faptul că din perioada în care a evoluat au rămas foarte puține documente care să redea cu claritate statisticile din fotbal.

Prin urmare, numărul de goluri marcate de Arthur este oficial necunoscut. Cel mai mare număr de goluri atribuite lui a fost de 1.329 reușite în 1.239 de meciuri. Această cifră a fost susținută a fi reală de tatăl jucătorului brazilian, dar și de Mario de Andrade, fost coechiper al lui Friedenreich, însă ea nu a reușit să fie niciodată confirmată.

Ce este însă sigur este că pentru Sao Paulo a marcat 105 goluri în 125 meciuri în perioada 1930-1935 (perioadă în care a jucat și pentru Atletico Mineiro, pentru care nu există date pentru reuștele sale), cifra aceasta apărând în memorialul clubului.

La naționala Braziliei i-au fost confirmate 10 goluri, iar în rest sunt multe incertitudini. În cartea biografică „Tigrul Fotbalului” de Alexandre da Costa apare că ar fi marcat 554 de goluri în 561 meciuri, iar în cartea „Fried versus Pele”, Orlando Duarte și Severino Filho susțin că are 558 goluri în 562 meciuri. IFFHS i-a validat, însă, doar 354 de goluri în 323 meciuri.

Dacă la toate aceste cifre se adună, la fel ca în cazul lui Pele, golurile marcate în diferite amicale care n-au fost contorizate în niciun registru sau document, poate că Arthur Friedenreich chiar ar merita un loc la marea dezbatere despre cei mai buni marcatori din istoria fotbalului, alături de Messi, Ronaldo și Pele, ținând cont și de evoluția fotbalului din decadele în care au jucat acești jucători. Cert este că Arthur Friedenreich a fost printre cei mai mari fotbaliști ai generației sale și una din primele mari vedete ale Braziliei.

Citește și alte articole din istoria fotbalului:

Povestea dramatică a lui Alexandre Villaplane » Căpitanul naționalei Franței a ucis pentru Hitler și a fost condamnat la moarte pentru trădare

Cum a reușit AC Milan să câștige Serie A cu doar 36 de goluri marcate în 34 de etape

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
mariussumerian
mariussumerian  •  02 Noiembrie 2023, 13:59

Arthur Friedenreich! Ce frumoasa este istoria fotbalului!

68er
68er  •  02 Noiembrie 2023, 13:54

Măi Bogdănele, măi ”jurnalistule”, să-ți spun secretul lui Polichinelle: cifrele sunt 10 doar (în sistemul de care ai auzit chiar și tu). Un sfat: evită orice se apropie cât de cât de aritmetică pentru că faci praf tot.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează