INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EL CLASICO // CORESPONDENŢĂ DIN ESTEPONA (SPANIA)

Povestea primului Real-Barca din 2013 trăit printre pensionari spanioli şi familii din Andaluzia

Fanii Realului din Andaluzia salută golul lui Varane +1   FOTO
Fanii Realului din Andaluzia salută golul lui Varane

Articol de - Publicat vineri, 01 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 31 ianuarie 2013 19:41

Un bar unde fanii de vîrsta a treia comentează tactica Barcelonei. Şi un altul în care familiile fericite de andaluzi aşteaptă cu sufletul la gură strălucirea lui Cristiano. Două locuri la fel de fascinante ca tribuna pentru a viziona un El Clasico.

Un soare molcom întîrzie să dispară de pe faleza Esteponei. Serile sînt, pe marginea Mediteranei, un amestec de Maroc dulce şi fantezie iberică. Dar cînd crezi că totul e numai poezie, răsar după colţuri familii îmbrăcate în tricourile lui Messi şi Cristiano Ronaldo. Urmează marele meci al lumii de acum, iar fotbalul e aici parte din coloana emoţionantă şi concretă a existenţei, nu doar un hobby.

Cum ne-a păcălit fotbalul iar
Într-un bar cu aer învechit, chiar în portul Esteponei, ochim o masă liberă. Sînt vreo patru înăuntru şi alte patru afară. Un afiş ne amuză din start: e obligatoriu să consumi minimum două băuturi ca să poţi viziona un meci de fotbal în barul San Miguel. Cum ar veni, una pe repriză! "Alex, e clar atunci că va fi nebunie la meci! Să rezervăm o masă mai aproape de televizor!".

Cînd Barca şi Real ies pe gazon, iar noi ne întoarcem să vedem spectacolul, amuţim: barul e plin, ce-i drept, dar exceptînd un bărbat la vreo 40 de ani, restul sînt pensionari trecuţi bine de 70! Tăcerea e ascuţită, ne tragem uluiţi la masa rezervată. Începe meciul, bătrînele ronţăie fistic şi ai senzaţia "serii de fotbal" într-un azil de dincolo de suprarealism!

Procesul Etapei cu urmaşii ultimilor pescari
Toţi pensionarii ţin cu Barcelona. Prin minutul 20 încep să parlamenteze. E bine, credeam că sînt aripa fanaticilor muţi. :) Şi rămînem iar cu gura căscată: Rosalia le explică prietenelor că jocul Realului e speculativ, dar că nici Messi parcă nu e tranşant, că Barca nu joacă pe laterale: ce să mai, Procesul Etapei live, cu localnici, urmaşi bătrîni ai pescarilor bătrîni din Estepona!

La pauza ne mutăm într-o tavernă de vizavi, de unde vine un vuiet incredibil: toată lumea e fan Real Madrid şi aşteaptă trîntind cu pumnii în masă sclipirea lui Cristiano.

Nu, nu vă imaginaţi că sînt ultraşi: familii fericite, de-a dreptul fericite, cu inima scursă în paharele lungi de "cerveza", cu copii de grădiniţă printre picioare şi femei cu pielea ca pînzele arămii ale corăbiilor din muzeele Andaluziei.

Se termină 1-1. Nu contează scorul, pentru noi. Pentru ei, poate fi o chestiune de viaţă şi de foarte viaţă.

"Deşi sîntem din Andaluzia şi ar trebui să ţinem cu Sevilla sau Malaga, uităm de tot cînd vine vorba de un "Clasic" Real - Barcelona" (Jose Antonio Castillo, suporter Real Madrid)

"Mi-am educat toţi cei patru copii în spiritul blau-grana! Nu contează că nu sîntem catalani, e singurul meci care contează în Spania" ( Diego Rienda, fan Barcelona)

CIFRELE PRIMULUI EL CLASICO DIN 2013
- 1 gol îi mai lipseşte lui Messi pentru a-i egala lui Di Stefano recordul de reuşite în istoria derby-ului
- 11 meciuri au trecut de cînd Real Madrid n-a încasat gol acasă de la Barcelona
- 19 ani şi 280 de zile are Raphael Varane, cel mai tînăr marcator străin într-un El Clasico, în afară de Messi
- 27 de ani au trecut de cînd ambele echipe au avut în poartă rezervele de portar
- 600 de meciuri oficiale în carieră e cifra la care a ajuns Ronaldo: a jucat la Sporting, Manchester United, Real şi "naţionala" Portugaliei

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (3)
sasquatchro
sasquatchro  •  01 Februarie 2013, 08:57
Postat de offside pe 01 Februarie 2013, 08:48

Cum adica "11 meciuri au trecut de cînd Real Madrid n-a încasat gol acasă de la Barcelona'' din moment ce s-a incheiat 1-1? Si Supercupa? Alo, mai documentati-va.

Adica de cand au scapat fara gol primit, exprimarea e proasta, si eu am stat cateva secunde sa ma intreb ce au vrut sa zica... :))

offside
offside  •  01 Februarie 2013, 08:48

Cum adica "11 meciuri au trecut de cînd Real Madrid n-a încasat gol acasă de la Barcelona'' din moment ce s-a incheiat 1-1? Si Supercupa? Alo, mai documentati-va.

sasquatchro
sasquatchro  •  01 Februarie 2013, 08:37

Felicitari, un articol foarte reusit, mai asteptam si altele! Vedeti ca se poate si fara can-can?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează