INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INEDIT

Poveștile fotbalului: cum a reușit un fotbalist să se vândă singur pentru a-și salva clubul de la faliment

Articol de - Publicat luni, 07 ianuarie 2019 11:48

Carlisle United e un club care evoluează în League Two, al patrulea eșalon fotbalistic în piramida fotbalului englez. Echipa fondată în 1904 a avut un moment de cumpănă în 1949, însă a fost salvată chiar de cel mai bun jucător al ei.

Eroul în cauză este Ivor Broadis, pe atunci un tânăr fotbalist de perspectivă care s-a sacrificat pentru a-și menține echipa de suflet pe linia de plutire.

Rămășițele războiului

În 1946, competițiile sportive din Marea Britanie au fost reluate, o dată cu finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. Echipa orașului Carlisle s-a înscris și ea în competiții, iar una din primele decizii a fost oferirea unui contract lui Ivor Broadis, pe atunci un tânăr în vârstă de doar 20 de ani.

De profesie atacant, Ivoar era un jucător de perespectivă, lucru demonstrat și de cifrele sale rămase în istorie: în doar 91 de meciuri disputate pe parcursul a trei sezoane a marcat 52 de goluri!

Impasul financiar

Totuși, echipa nu avea o situație financiară prea bună, iar în trei ani datoriile s-au acumulat, clubul era pe cale să intre în faliment. Atunci, patronul echipei a venit cu o idee absolut inedită: i-a oferit lui Broadis, jucător care devenise vedeta echipei, rolul de manager. Astfel, la 23 de ani împliniți, Ivor era fotbalistul-manager al echipei.

Din această perspectivă, atacantul trebuia să scoată echipa din impasul financiar, însă soluția găsită de el a fost la fel de neașteptată. Sunderland i-a făcut o ofertă de 18.000 lire sterline, bani suficienți pentru a salva Carlisle.

Ivor nu a stat pe gânduri și din rolul său de manager s-a vândut ca fotbalist, iar clubul a primit finanțele de care avea nevoie pentru a supraviețui.

Revenirea la Carlisle

La Sunderland a evoluat două sezoane, perioadă în care a marcat 25 de goluri în 79 de meciuri. Apoi a fost cedat la Manchester City și, ulterior, la Newcastle, cluburi la care a evoluat tot câte doi ani.

În 1955, la șase ani după plecare, Broadis a revenit la Carlisle pentru o sumă de transfer de doar 3.500 lire sterline și s-a bucurat în continuare de fotbal la echipa sa preferată. A mai jucat patru sezoane, după care și-a încheiat cariera la echipa ”Queen of the South”.

În prezent, Ivor Broadis are 96 de ani. El a prins și 14 selecții la naționala Angliei pentru care a marcat 8 goluri.

o echipă fără mari performanțe

Aflată în nordul Angliei, aproape de granița cu Scoția, Carlisle United a fost o prezență constantă în ligile inferioare din Anglia, încă de la înființarea echipei.

Totuși, clubul nu a reușit de-a lungul istoriei să bifeze performanțe prea mari. A bifat un singur sezon în primul eșalon al fotbalului britanic, în 1974-1975, an în care a terminat pe locul 22 și a retrogradat imediat. În același sezon, echipa a ajuns până în sferturile FA Cup.

În Cupa Ligii cea mai bună clasare e semifinala din 1969-1970, iar în FA Trophy a ajuns până în runda a cincea în 2004-2005. În prezent, echipa e pe locul 5 în League Two.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close