INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PREMIER LEAGUE

ANALIZĂ 3 „cavaleri” încrucișează săbiile în Premier League! Pe cine avantajează programul și ce spune un jurnalist britanic: „Se vor încurca, lupta se dă, de fapt, în doi”

Jurgen Klopp, Mikel Arteta și Pep Guardiola sunt în lupta pentru titlul din Premier League, fotomontaj GSP
Jurgen Klopp, Mikel Arteta și Pep Guardiola sunt în lupta pentru titlul din Premier League, fotomontaj GSP

Articol de - Publicat luni, 01 aprilie 2024 18:07 / Actualizat luni, 01 aprilie 2024 18:13

Cu nouă etape rămase până la finalul sezonului, Premier League oferă cea mai interesantă luptă pentru titlu din ultimii ani. Cât cântarește egalul dintre Manchester City și Arsenal în economia luptei pentru titlu, cum arată programul celor trei formații și ce spun britanicii despre cursa dintre Klopp, Guardiola și Arteta.

Arsenal, victima programului

Ne întoarcem puțin la sezonul precedent și observăm că Arsenal a arătat deplorabil în ultimele 9 etape, reușind să câștige doar 3 dintre ele, fiind vorba clar de o cădere psihică, mai ales după înfrângerea suferită de Arteta în duelul cu Manchester City.

Manchester City - Arsenal // foto: Guliver/gettyimages
Mikel Arteta și Pep Guardiola în Manchester City - Arsenal // foto: Guliver/gettyimages
Manchester City - Arsenal // foto: Guliver/gettyimages
+12 FOTO

„Tunarii” vor avea partide extrem de dificile și anul acesta: un derby cu Chelsea, urmat de un altul, în deplasare!, cu Tottenham, deplasări incomode la Brighton și Wolves, o Villa cu șanse imense pentru o participare-eveniment în Champions League sezonul viitor, deplasare pe Old Trafford în penultima etapă, chiar și confruntarea cu Everton, care ar putea avea cuțitul la gât în ultimul duel din acest sezon.

Toate completate de o eventuală participare în fazele superioare din Champions League.

Chiar și așa, Arsenal e cea mai în formă echipă în 2024, cu statistici impresionante: londonezii au cea mai bună apărare în ultimele 3 luni, cu doar 4 goluri încasate de la începutul anului. Mai mult, trupa lui Arteta are și cel mai bun atac din Premier League, cu 70 de goluri înscrise în 29 de etape.

De altfel, „tunarii” au înscris de 18 ori în februarie: începând cu a doua repriză din meciul cu Liverpool, Arsenal a înscris cel puțin două goluri în 7 reprize consecutive.

Sunt mulțumit de prestația de pe Etihad și cred că am făcut un pas important. Mă bucură dedicarea și disciplina echipei. Au trecut 3 ani de când City nu a înscris pe teren propriu.

- Mikel Arteta, antrenor Arsenal

3 „cavaleri” încrucișează săbiile în Premier League! Pe cine avantajează programul și ce spune un jurnalist britanic: „Se vor încurca, lupta se dă, de fapt, în doi”
Programul ultimelor nouă etape pentru favoritele la titlu din Premier League

Champions League, alibi pentru Klopp

Următoarele săptămâni ar putea fi cruciale în clasament: dacă pe „tunari” îi așteaptă o dubla de foc cu Bayern Munchen, între doua confruntari deloc facile în Premier League - deplasare la Brighton și duel cu Villa, aflată la cel mai bun sezon din ultimele decenii - City va trebui sa evolueze de două ori în opt zile contra celor de la Real Madrid, pentru ca mai apoi să o întâlnească pe Chelsea în semifinalele FA Cup.

În tot acest timp, Liverpool are un singur adversar dificil - cel puțin pe foaie - Manchester United, și ar putea profita de lupta lui City pe trei fronturi, dar și de lipsa experienței europene la nivel înalt pentru Arsenal, care e la primul sezon în Champions League după 8 ani de pauză. „Cormoranii” mai primesc vizita lui Sheffield United și Crystal Palace, plus o deplasare la Fulham și „dubla” cu Atalanta din Europa League.

Liverpool reloaded. Top 5, slăbiciunea „cetățenilor”

Dacă Liverpool a avut de pătimit din pricina accidentărilor, finalul de sezon i-ar putea găsi pe „cormorani” reîntregiți: după revenirile lui Szoboszlai și Salah, Alisson e pregătit să-și reia locul în poarta formației de pe Merseyside, în timp ce Trent Alexander-Arnold și Diogo Jota vor reveni săptămâna asta la antrenamente.

În schimb, City trece prin turbulențe privind primul „11”, cu Walker și Ederson accidentați pe termen nedefinit, Pep a rămas și fără Ake, care a părăsit terenul în prima repriză a partidei cu Arsenal. Stones a fost pe bancă în duelul din weekend și cel mai probabil va reveni cu Aston Villa.

Liverpool - Manchester City / Foto: Getty Images
Liverpool - Manchester City / Foto: Getty Images
Liverpool - Manchester City / Foto: Getty Images
Liverpool - Manchester City / Foto: Getty Images
Liverpool - Manchester City / Foto: Getty Images
+21 FOTO

Nu e o noutate că, deși în continuare un colos, City nu are strălucirea din ultimii ani și ”cetățenii” au părut mai vulnerabili ca oricând în era Guardiola: Manchester City nu are nicio victorie în acest sezon împotriva primelor 5 echipe din campionat: două egaluri cu Liverpool, remiză acasă cu Spurs, înfrângere și egal cu Arsenal, plus un eșec pe terenul lui Villa. Trupa lui Pep are, de departe, cel mai încărcat program în acest final de sezon.

Cum o spune și clasamentul, avem a treia șansă. Măcar dacă mai aveam dueluri directe cu Liverpool și Arsenal, dar nu e cazul. Nu mai suntem la mâna noastră. Chiar și așa, dacă mă raportez la calitatea echipelor, cred în continuare că suntem cei mai buni

- Pep Guardiola, antrenor Manchester City

Jurnalist din Anglia: „Arsenal se împiedică, Klopp are sfârșitul perfect”

Gazeta a stat de vorbă despre lupta în trei cu Mikael McKenzie, jurnalist Daily Express specializat în fotbal intern, care nu o vede pe Arsenal în lupta pentru titlu, în pofida poziției din clasament:

„Lupta se va transforma repede, în sensul că Arsenal se va împiedica și titlul se va decide tot între Liverpool și City. Tunarii au Villa, Chelsea, United, un derby important pe teren advers, la Tottenham. Mai adaugă la asta și dubla cu Bayern și e clar că va fi prea mult pentru londonezi.

Cât despre deznodământ, Mikael crede că trofeul va ajunge pe Anfield: „Mă aștept ca City să pună presiune serioasă pe Liverpool, dar cred că Klopp va avea un sfârșit perfect. Liverpool a deschis un avans de trei puncte în weekend și probabil va fi suficient să ducă totul la capăt. Salah s-a întors exact la timp și nu îi văd pierzând puncte în două meciuri, lucru de care City va avea nevoie pentru a reveni pe primul loc”.

Favorita caselor de pariuri

Totodată, experții din Insulă atrag atenția asupra finalului partidei dintre Liverpool și Brighton, când ”cormoranii” ar fi trebuit sa abordeze diferit ultimele momente. Deși conduceau cu 2-1, capabile să țină de scor în cele din urmă, gazdele n-au ținut de minge, încercând să marcheze pentru a treia oară și astfel oferindu-le „pescărușilor” mai multe ocazii de a lovi pe contraatac.

Faptul că Liverpool nu știe să tragă de timp cu Klopp la cârma echipei, situația de duminică fiind recurentă de-a lungul anilor, i-ar putea costa pe „cormorani”, punctează jurnaliștii britanici.

Chiar și așa, jocul ultra ofensiv și capacitatea de revenire afișate în acest sezon, completate de faptul că neamțul se află la ultima aventură pe Anfield și că acesta va dispune de aproape toți titularii în următoarele două luni, o fac pe Liverpool principala candidată la titlu.

În urma duelurilor din weekend, cu Liverpool reușind să treacă pe primul loc după egalul de pe Etihad, bookmakerii îi văd pe „cormorani” favoriți la câștigarea trofeului, cu o cotă de 2.20, urmați de City (3.00), în timp ce formația pregătită de Arteta e cotată cu ultima șansă, 3.50.

Deși Arsenal ocupă în prezent a doua poziție, este curios cum statisticienii îi văd pe „tunari” cu a treia șansă (18%): atât experții Opta, cât și cei de la Nielsen's Gracenote o văd favorită pe Liverpool. De altfel, este prima dată când supercomputerul Opta indică o altă favorită în afară de Manchester City.

3 „cavaleri” încrucișează săbiile în Premier League! Pe cine avantajează programul și ce spune un jurnalist britanic: „Se vor încurca, lupta se dă, de fapt, în doi”
Cum arată clasamentul din Premier League, după etapa recent încheiată

Băieții ne-au adus în postura asta minunată. Am promis că mă voi strădui să mă bucur de lupta la titlu, chiar dacă uneori va fi greu și bătăile ridicate ale inimii vor acapara totul

- Jurgen Klopp, antrenor Liverpool

Citește și alte știri despre Premier League:

N-au avut milă de Haaland: „Nivel de liga a treia! Și nu doar astăzi”

Protest SUPRIMAT la derby-ul din Premier League: „Încetați să ne exploatați” » Șeicii ar fi ordonat scoaterea mesajului

Guardiola s-a repezit la el imediat după fluierul final » Taxat de comentator: „O face doar pentru camere, nu-i așa? Ce obositor e!”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (7)
21lva
21lva  •  02 Aprilie 2024, 18:34
Postat de Otago pe 02 Aprilie 2024, 09:17

Nu cred ca va aparea ceea ce scriu acum, insa astfel de analize foarte detaliate sunt la ordinea zilei in presa engleza, articole care apar cu o zi inainte de cele scrise in presa sportiva romaneasca (oare de ce? :)). Asadar, iti recomand analizele Sky Sports sau BBC Sports daca iti place sa citesti in engleza.

Era un comentariu relativ la ceea ce se publică de obicei pe site-ul ăsta :)

Tibisor
Tibisor  •  02 Aprilie 2024, 17:10

Cat de bine ar prinde acum cele 3 puncte furate din meciul cu Tottenham ... am zis atunci, ca sper sa nu conteze ...

MaxiP
MaxiP  •  02 Aprilie 2024, 10:59

Daca deplasarea la Wolves e una atat de grea pentru Arsenal, sincer, inseamna ca toate au program greu in toate meciurile ramase, inseamna ca toate sunt tari, ceea ce e partial adevarat. Iarasi, derbyul cu Chelsea acasa a ramas derby mai mult cu numele, Chelsea e o echipa in reconstructie, plina de pusti cotati enorm doar pentru numele echipei la care joaca, mult sub ceea ce era acum 2-3 sezoane. Incomoda cand are chef de joc, adevarat. In realitate City pare favorita pentru ca e cea mai capabila dintre cele 3 sa se incurce rar, in meciuri tari Liverpool o poate oricand incurca pe City (se intampla frecvent de cativa ani), dar au o capacitate mult mai mare sa se incurce in meciuri aparent usoare, iar din acest punct de vedere Liverpool pare ultima favorita dintre cele 3.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează