INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ISLANDA

Scandal monstru în Islanda » Președintele federației a demisionat pentru că a ascuns agresiunile sexuale ale fotbaliștilor naționalei!

Gudni Bergsson (dreapta, alături de Gianni Infantino), 56 de ani, fost fotbalist la Tottenham, Bolton și naționala Islandei, era președintele KSI din 11 februarie 2017 și avea 110.000 de euro salariu anual net
FOTO: Imago
Gudni Bergsson (dreapta, alături de Gianni Infantino), 56 de ani, fost fotbalist la Tottenham, Bolton și naționala Islandei, era președintele KSI din 11 februarie 2017 și avea 110.000 de euro salariu anual net FOTO: Imago

Articol de - Publicat luni, 30 august 2021 09:40 / Actualizat luni, 30 august 2021 10:43

Scandal mare în Islanda. Președintele federației, Gudni Bergsson, acuzat că a mușamalizat cazuri de hărțuire și viol în care sunt implicați jucători ai echipei naționale, și-a dat demisia aseară după o ședință ce a durat două zile! Plângerile victimelor ajunseseră la președintele țării! Un internațional nordic aflat în lotul pentru meciul cu ”tricolorii” a agresat o tânără în septembrie 2017!

Islanda, insula situată la 3.700 de kilometri depărtare, în mijlocul oceanului, pe Dorsala Atlantică, mult spre nord, la granița dintre Atlantic și Arctic și la doar 40 de kilometri de Cercul Polar, unde România va juca joi, în preliminariile CM 2022, este considerată una dintre cele mai sigure țări europene. 

Având a patra cea mai mică rată a criminalității, anunța în februarie cotidianul Morgunbladid, care cita un studiu realizat de site-ul de analiză Numbeo.

Și totuși, fotbalul islandez este în aceste zile în centrul unui scandal uriaș. Jucătorii naționalei sunt acuzați de violență și agresiuni sexuale, unul dintre ei fiind arătat cu degetul chiar acum, iar președintele federației (KSI), Gudni Bergsson, considerat vinovat de mușamalizarea cazurilor, a fost forțat să-și dea demisia aseară, plângerile victimelor ajungând chiar la președintele țării, Gudni Johannesson. 

Un internațional nordic inclus în lotul pentru meciul contra "tricolorilor" a hărțuit și agresat o tânără într-un club de noapte din Reykjavik. Nu ar fi singurul! 

Toți au fost protejați de KSI, în frunte cu Bergsson. Un scandal declanșat la o lună după ce Gylfi Sigurdsson, mijlocașul lui Everton, „creierul” generației de aur albastre și unul dintre cei mai buni fotbaliști nordici, a fost arestat la Manchester, apoi eliberat pe cauțiune în timp ce e anchetat pentru pedofilie, neavând voie să părăsească Anglia. 

Și la două luni după ce Eidur Gudjohnsen, fost mare jucător islandez, actualul asistent al selecționerului Arnar Vidarsson, a fost suspendat temporar de KSI pentru că se îmbătase și urinase în centrul capitalei. Fiind filmat!

Violul din 2010 și protejarea vinovaților

Mass-media islandeză, în special jurnalul Visir, a relatat ce s-a întâmplat la Reykjavik în ultimele săptămâni. Hanna Björg Vilhjalmsdottir, liderul Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen a Asociației profesorilor din Islanda, a scris un articol tăios în Visir pe 13 august împotriva jucătorilor și a federalilor. 

Un material de opinie intitulat „Despre KSI și misoginie”. „Ceva timp în urmă, o tânără a ieșit în față și a vorbit despre violul în grup căreia i-a fost victimă în 2010. Descrierea violenței este înfiorătoare, iar infracțiunea e pedepsită cu mulți ani de închisoare. 

Și totuși, infractorii, fotbaliștii, nu au fost afectați. A doua zi făceau glume despre viol. Ea a fost avertizată să nu îi dea în judecată, pentru că va suferi din cauza unei forțe excesive. Există multe povești cu jucătorii naționalei și violența lor împotriva femeilor. 

Nicio consecință, nimic nu stă în calea succesului acestor bărbați. Sunt norocoși și se bucură de o imensă popularitate în țară. Tăcerea e absolută. KSI e responsabilă pentru această tăcere”, a atras atenția Hanna, întrebând: „Va continua KSI să ascundă violența infractorilor, sacrificând fete și femei pe altarul bărbaților competitivi?”.

Din perspectiva ei, federația avea două opțiuni: „Să tacă și să transmită astfel bărbaților că pot fi agresivi fără milă față de femei, nu vor plăti, iar femeilor că trebuie să accepte violența bărbaților și să nu comenteze, pentru că vor fi acuzate de minciună. 

Și că importanța bărbaților este indiscutabil mai mare decât a femeilor. A doua variantă pentru KSI este să devină o parte a soluției și să distrugă cercul vicios al violenței și misoginiei. Tăcerea nu este neutră, e o atitudine care încurajează situația actuală”.

Detaliile unui atac oribil

Vilhjalmsdottir se referea la cea care a povestit marea ei dramă pe Instagram, în luna mai. O femeie acum în vârstă de 31 de ani, violată în străinătate de doi bărbați islandezi, fără a le dezvălui numele. A precizat însă că ambii erau fotbaliști cunoscuți în 2010, unul încă mai evoluează la națională. 

O vedetă! Victima și-a amintit cu durere oribilul atac: „Băusem, dar cred că cineva mi-a pus ceva în pahar, putea fi orice. În taxi, în drum spre hotelul lor, am vomitat pe unul dintre ei. Nici asta nu i-a oprit. 

M-au dus la hotel, m-au dezbrăcat și m-au violat, chiar dacă eu aveam vomă în păr și pe față. Au trecut 11 ani, însă n-am putut uita acele clipe de groază nici măcar o zi”. La acea vreme, a angajat un avocat, a făcut plângere la poliție. 

Nu a mai ajuns la tribunal. Presată din toate părțile, amenințată, a renunțat: „Psihic, nu mai puteam rezista”. 

Singura reacție a oficialilor forului nordic după articolul Hannei a fost că „nu comentăm cazuri individuale, pentru că ar putea apărea probleme legate de confidențialitate, dar nu încercăm niciodată să acoperim cazuri de violență și infractori”. 

Din nou, Hanna Vilhjalmsdottir a replicat cu putere: „Niciun singur cuvânt despre victime în comunicatul federației. Nici urmă de compasiune, nici de responsabilitate, nicio conexiune cu realitatea și adevărul. 

Sigur, Gudni Bergsson și șefii KSI știu despre ce este vorba”. A apelat la guvern, la ministrul sportului. Și a cerut federației excluderea jucătorilor vinovați din națională. Din nou, nu a fost ascultată. 

Într-un interviu, Bergsson a susținut că „aceste probleme nu au fost prezentate la KSI. Am fi luat măsuri”. „Își apără oamenii! Zice că nu a fost avertizat, dar eu ce am făcut în acel articol? Nu-mi vine să cred că poate minți cu o asemenea ușurință”, a protestat Vilhjalmsdottir. 

S-a aprins și mai tare când l-a auzit pe selecționerul Vidarsson spunând că „Adevărul nu este întotdeauna de o parte sau cealaltă, e deseori la mijloc”.

Două victime ale jucătorului. În aceeași noapte

Pe acest fond, încordat, altă dezvăluire, care a provocat un vârtej ce a prins întreaga țară, presă, opinia publică, politicieni, chiar președintele țării. 

Thorhildur Gyda Arnarsdottir, 25 de ani, a declarat la RUV, televiziunea națională, că a fost hărțuită sexual și agresată într-o noapte din septembrie 2017, de un internațional islandez, în nightclub-ul B5 din Reykjavik. A făcut plângere la poliție. Nu era singura victimă. 

O altă femeie a fost atacată cu brutalitate în acea noapte de același jucător în B5. Și ea s-a dus la poliție. Nu a spus acum numele jucătorului. Doar că avea 21 de ani atunci și era sub contract cu un club străin. 

Șase luni mai târziu, când a aflat că vinovatul, cel care îi agresase fiica, a fost convocat pentru amicalul cu Peru, din martie 2018, tatăl lui Thorhildur i-a trimis un e-mail virulent lui Gudni Bergsson, dar și altor șase oficiali, printre ei directorul general Klara Bjartmarz. 

Voia să-i vadă acționând, voia să-l excludă din lot definitiv pe agresor. Șeful KSI l-a anunțat că va lua mesajul său în serios. Nu a urmat nicio măsură. 

Furios, părintele tinerei și-a căutat dreptatea la președintele țării, Gudni Johannesson, care i-a răspuns: „Înțelegeți că nu pot influența cazuri care sunt anchetate de poliție. Dar am discutat cu Gudni Bergsson și mă aștept să ia deciziile corecte”. O decizie ce nu a venit.

Scandal monstru în Islanda » Președintele federației a demisionat pentru că a ascuns agresiunile sexuale ale fotbaliștilor naționalei!
Ea este Thorhildur Gyda Arnarsdottir, o tânără agresată sexual de un internațional islandez într-un club de noapte din Reykjavik FOTO Instagram

Despăgubită de agresor

Întrebat săptămâna trecută despre „cazul Arnarsdottir”, Bergsson a dezmințit inițial, într-un talk-show la RUV, că ar fi fost informat despre abuzul unui internațional. 

A doua zi, a intervenit la o altă emisiune a televiziunii naționale: „Îmi cer scuze, ceea ce am spus aseară nu a fost corect. Am greșit. Îmi pare rău”. Recunoscând că știa despre plângerea lui Thorhildur și a familiei sale. 

Victima a replicat: „Primul moment, al negării președintelui KSI, m-a înfuriat. Era un semn de dispreț, de lipsă de respect față de mine și părinții mei. Doar el ne-a rugat să nu spunem numele agresorului, a uitat?”. 

A scos la lumină mai multe amănunte, relevând că „un avocat al federației m-a contactat atunci pentru a-mi oferi o înțelegere, să-mi plătească o compensație în schimbul tăcerii”. I s-a propus să fie despăgubită dacă acceptă un acord de confidențialitate. A refuzat.

Încă o dezmințire a KSI a fost contracarată de tânără: „Îmi amintesc clar că era avocatul federației și am fost invitată în fața directorilor KSI. Numai acest gând, să stau singură în fața atâtor bărbați, m-a înspăimântat”. 

A dezvăluit că, ulterior, jucătorul vinovat i-a propus să o despăgubească. Și a acceptat: „Am fost împreună cu avocatul în străinătate, unde evoluează fotbalistul, mi-a cerut scuze și am fost de acord să mă despăgubească”.

Potrivit Visir, ar fi fost vorba de mai multe milioane de coroane islandeze (1.000.000 ISK înseamnă 6.700 de euro). Pentru că s-a ajuns la o înțelegere, poliția a închis dosarul.

„Șapte internaționali acuzați de violență”

Thorhildur a mers și mai departe: „Știu că există multe exemple, din păcate. Sunt multe victime. Și șase sau șapte fotbaliști acuzați de violență. Vorbesc de foști sau actuali internaționali”. Grupul feminist Öfgar și alte organizații care protejează femeile n-au mai vrut să asculte "atâtea minciuni. 

Îi pare rău lui Gudni Bergsson că ne-a mințit, că a ascuns adevărul? Ar fi trebuit să le ceară scuze victimelor. Acord de confidențialitate? Cu asta se ocupă federația? Bergsson să-și dea demisia de la președinția KSI! Toate cuvintele lui sunt doar vorbe goale”. 

Și unii politicieni s-au implicat. Nu vedeau altă soluție: „Bergsson și toți membrii Consiliului de Administrație să plece imediat!”. Asociația cluburilor islandeze voia măsuri rapide și îndepărtarea vinovatului de la națională. Sâmbătă, la sediul KSI a fost ședință de urgență, care a durat până seara târziu, continuând și ieri, la fel de mult. 

Două zile de discuții, de negocieri, de presiuni. Se aștepta o hotărâre radicală. Și vestea a explodat ca un vulcan aseară: Gudni Bergsson, președintele pus cu spatele la zid, criticat, acuzat, a demisionat! 

A fost patru ani și jumătate șeful KSI. Aceasta este atmosfera în Islanda înaintea meciului cu „tricolorii”. Extrem de tensionată.

Citește alte știri de actualitate:

Imagini de la primul antrenament al „naționalei” României înainte de meciul cu Islanda

Veste groaznică pentru FCSB: s-a „rupt” și Florin Tănase + în pericol pentru națională?!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
elgabri
elgabri  •  30 August 2021, 13:57

Europenii ne violeaza minorele la puscarie cu ei !!!

catalin.palcu
catalin.palcu  •  30 August 2021, 12:52
Postat de depeche pe 30 August 2021, 11:33

Confunzi violul cu sexul cu o minora.

In unele legislatii, de exemplu cea britanica, sexul cu o minora cam intra la viol !

elgabri
elgabri  •  30 August 2021, 12:23
Postat de cirus11 pe 30 August 2021, 12:19

Indiscutabil, omul ala e zeu in Brazilia, poate sa faca ce vrea si face.

Esti si tu prazilian ??

Vezi toate comentariile (9)
Comentează