INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BALONUL DE AUR

Puştiul lui Loţi e Ronald'Or! Cristiano e favorit indiscutabil pentru Balonul de Aur 2013 » Azi se anunţă cîştigătorul

Un portughez şi un român fericiţi. Ronaldo şi Boloni în 2008, cu Balonul de Aur
Un portughez şi un român fericiţi. Ronaldo şi Boloni în 2008, cu Balonul de Aur

Articol de - Publicat luni, 13 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 12 ianuarie 2014 19:32

În decembrie 2008, antrenorul român, care l-a promovat pe starul lui Real în fotbalul profesionist la doar 17 ani, la Sporting, a fost invitat la Paris cînd CR7 a cucerit primul său Ballon d'Or.

Poţi să te bucuri de Balonul de Aur fără să fi cîştigat nici un trofeu în acel an? E posibil, dacă eşti Cristiano Ronaldo! Portughezul, 28 de ani, nu a cucerit nimic la Real Madrid în 2013, dar toţi îl indică pe CR7 drept principalul favorit, la mare distanţă de Ribery şi Messi.

A jucat excepţional, a marcat 66 de goluri, a avut 7 hat-trick-uri, a fost MVP şi la Real, şi la "naţionala" lusitană, pe care a calificat-o singur la Mondial. "Acesta a fost anul meu", afirmă mîndru Cristiano.

Are o cotă de 1,08 la casele de pariuri, parcă FIFA şi France Football i-ar fi oferit deja Ballon d'Or. Şi n-ar fi primul care învinge această cursă chiar şi fără cupe la club: 3 jucători au fost premiaţi cu Ballon d'Or în trecut în ani fără trofee la club: Keegan (1978), Law (1964) şi Matthews (1956)

"Mă bucur că nu m-a uitat"
Ar fi al doilea Balon de Aur pentru Ronaldo. În 2008, cînd doar revista France Football realiza acest top la care participau corespondenţii săi din jurul lumii (acum votează şi selecţionerii, şi căpitanii "naţionalelor), Loţi Boloni a fost invitat la ceremonia de la Paris.

El îl promovase la Sporting, în 2002, la numai 17 ani. "Mă bucur că nu m-a uitat Cristiano", afirma atunci antrenorul. "Talentul său îţi sare în ochi instantaneu. Iar calităţile fizice sînt excepţionale".

În 2008, Ronaldo cîştigase Champions League, titlul în Anglia şi Mondialul cluburilor cu Man. United. În 2013, n-a avut trofee. Însă, ca joc, a fost mult deasupra tuturor.

"În fiecare an merit să cîştig Balonul de Aur, nu doar acum. Eu sînt cel mai bun" (Cristiano Ronaldo, atacant Real Madrid)

"Întotdeauna voi ţine cel mai mult la Cristiano. Are calităţi incredibile, e un atacant pursînge" (Ladislau Boloni, fost antrenor al lui Ronaldo)

RONALDO 2013
- 56 de meciuri
- 66 de goluri
- 94 de ocazii create
- 22 assisturi
- 79,2% e procentul paselor corecte
- 16,5% e procentul centrărilor corecte
- 46% e procentul driblingurilor reuşite
- 0 trofee cucerite

Anul pe care Messi trebuie să-l uite
După patru ani la rînd în care a cucerit Balonul de Aur, Messi a fost condamnat în 2013, o victimă a accidentărilor. Din 10 aprilie, "puricele" argentinian al Barcei, 26 de ani, a suferit 6 accidentări, toate la bicepsul femural: de patru ori la piciorul drept, de două la stîngul.

A cîştigat două trofee, titlul în Primera şi Supercupa Spaniei, dar nu a mai atins nivelul extraordinar din anii precedenţi. Irezistibilul Leo jucase 326 de meciuri pînă în noiembrie, cînd a fost lovit de ultima leziune musculară. "Nu iau Balonul de Aur? Nici o supărare, viaţa continuă", a mărturisit Messi.

MESSI 2013
- 45 de meciuri
- 42 de goluri
- 70 de ocazii create
- 19 assisturi
- 84,5% e procentul paselor corecte
- 10% e procentul centrărilor corecte
- 51,4% e procentul driblingurilor reuşite
- 2 trofee cucerite

"Pep m-a sfătuit să fur trofeul"
Într-un an în care a cîştigat 5 competiţii cu Bayern, tripla campionat - Ligă - Cupa Germaniei, plus Supercupa Europei şi Mondialul cluburilor, Franck Ribery poate să piardă, surprinzător, Balonul de Aur.

"Şansa mea e să fur trofeul, aşa m-a sfătuit, maliţios, Pep Guardiola", a glumit mijlocaşul francez de 30 de ani, care a primit 6 premii individuale în 2013, inclusiv cel mai valoros jucător UEFA.

"Nu iau somnifere noaptea, sînt liniştit. Am dat maximum anul trecut, e dificil să fac mai mult. Am participat la aproape toate meciurile, am cîştigat atîtea trofee şi am fost decisiv. Acum sau niciodată".

RIBERY 2013
- 52 de meciuri
- 22 de goluri
- 149 de şanse create
- 25 de assisturi
- 85,7% e procentul paselor corecte
- 27,6% e procentul centrărilor corecte
- 45,6% e procentul driblingurilor reuşite
- 5 trofee cucerite

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (51)
ciuleavvictorms
ciuleavvictorms  •  13 Ianuarie 2014, 21:58

ce chestie, "pustiul lui Loti"! nu stiati ca are mama romanca? si s-a nascut in Delta! cum naiba se face ca toti marii fotbalisti sunt descoperiti de niste antrenori romani, sunt promovati tot de acestia, iar noi suntem pierduti in spatiu in ale fotbalului? eu cred ca o buna parte din ziaristii de sport si comentatorii de sport sunt bolnavi; peste tot numai regi, briliante, descoperitori de talente uriase dar in realitate niste gogosi rasuflate. oameni buni, nu puteti sa fiti normali, sa spuneti realitatea fara umflaturi si inflorituri, malefice de-a dreptul. voi nu aveti simtul raspunderii pentru datoria voastra de formatori de opinie? se pare ca boala voastra nu are leac!?

eugeniustin
eugeniustin  •  13 Ianuarie 2014, 15:21

Cred ca messi e in continuare cel mai bun fotbalist iar ronaldo undeva foarte aproape dar portughezul merita balonul de aur macar ca un oscar pentru intreaga activitate

zurix
zurix  •  13 Ianuarie 2014, 14:58
Postat de th3dog pe 13 Ianuarie 2014, 14:53

inaltimea mea e 1,90 m si sunt absolvent de master... Sa ma scoti tu pe mine la tabla e cam greu :) Eu te intreb cate cosuri ti-au aparut, ca altceva imi este greu sa gasesc, la varta care o ai. Pe mine nu ma intereseaza aspectele fizice, nu sunt pe invers, dar sa spui ca Ronaldo este mult peste Messi e pura blasfemie.

inseamna ca avem cam aceasi varsta. Nu inteleg insa ce ai cu presupusele cosuri ale lui Ronaldo? :) Eu nu prea i-am privit fata, mai degraba ma uit la picioarele lui sa vad ce face cu mingea.. intelegi?

Vezi toate comentariile (51)
Comentează