INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  LA LIGA

Cap de porc aruncat pe gazon, contract semnat pe ascuns și acuzații de șantaj » După 22 de ani, s-au aflat culisele celui mai controversat transfer din istoria fotbalului

Luis Figo, în dreapta, alături de Raul Gonzalez // foto: Imago Images
Luis Figo, în dreapta, alături de Raul Gonzalez // foto: Imago Images

Articol de - Publicat sambata, 24 decembrie 2022 19:28 / Actualizat sambata, 24 decembrie 2022 21:00

Luis Figo (50 de ani) și toți cei implicați în plecarea sa de la Barcelona la Real Madrid, care a aprins Spania în vara lui 2000, povestesc ce s-a întâmplat într-un documentar pasionant.

Luis Figo era, la 27 de ani, cel mai iubit jucător al Barcelonei. Peste noapte, în vara lui 2000, a devenit cel mai urât. Dintr-odată, favoritul Catalunyei era privit ca dușmanul ei de moarte. 

Pe Camp Nou, toți uitaseră golurile sale fantastice, spectacolul oferit de el, trofeele cucerite datorită lui. Nimic nu mai conta, odată ce a renunțat la tricoul blaugrana pentru a-l îmbrăca pe cel blanco. Pentru fani, nu exista trădare mai mare decât aceasta: starul Barçei trecuse la Real Madrid.

U Cluj pune antrenor până de Revelion! Două nume cunoscute pe listă
U CLUJ
U Cluj pune antrenor până de Revelion! Două nume cunoscute pe listă

Cum a fost primit Luis Figo la revenirea pe Camp Nou. Mesaje cumplite și un cap de porc

Pe 21 octombrie, când s-a întors, ca adversar, în primul Clasico pe Camp Nou, portughezul a trăit un coșmar. 98.000 de catalani l-au primit într-o atmosferă infernală. Toți urlau la el, îl fluierau la fiecare atingere a mingii, îl insultau. 

În afara arenei, îi ardeau tricoul cu numărul 7, pe care-l purtase cinci ani. Înăuntru, tribunele erau pline de bannere, cu mesaje cumplite: „Un mercenar. Ducă-se-n iad!” sau „Catalunya nu uită, Iuda!”. 

Cap de porc aruncat pe gazon, contract semnat pe ascuns și acuzații de șantaj » După 22 de ani, s-au aflat culisele celui mai controversat transfer din istoria fotbalului
Mesaj adresat de fanii Barcelonei lui Figo: „Nu sunt madridista, sunt mercenar”, cu simbolul dolarului în loc de litera „s”

La corner, o ploaie de proiectile se abătea asupra lui. Brichete, peturi, sandviciuri. O sticlă de whisky a aterizat în apropiere. Și un cap de porc! Era ceva nemaivăzut.

Așa începe documentarul „Cazul Figo. Transferul care a schimbat fotbalul”, de pe Netflix. Un film în care toți actorii implicați atunci povestesc două decenii mai târziu ce s-a întâmplat. Mai ales el. Luis Figo.

Minciuna care a lansat transferul lui Luis Figo la Real Madrid

Lusitanul, sosit la Barcelona în 1995, avea inima blaugrana. „M-am identificat cu valorile clubului. Eram gata să mor pentru echipă. Mă considerau de-ai lor”, a spus el. În 1999, după al doilea titlu în Primera, a ieșit în balconul primăriei, cu părul vopsit în albastru și roșu, scandând: „Plângăcioșii din Madrid să se încline în fața campionilor!”

Un lucru îl nemulțumea. Relația cu șefii Barcelonei: „Când simți că oamenii nu te apreciază, te gândești că sigur există alt club care să te aprecieze”. Și atunci a apărut Real. Mai exact, Florentino Pérez.

Pérez urma să candideze la președinția grupării madrilene și l-a contactat pe Paulo Futre, fost mare fotbalist portughez, ex-Atlético. El a făcut legătura cu agentul lui Figo, José Veiga. Într-o noapte, l-a sunat pe impresar chiar din biroul lui Florentino și, cu o minciună, a deschis calea transferului.

Aflând că un candidat la președinția marii rivale îl vrea pe Luis, Veiga i-a închis telefonul, fără să-i dea un răspuns, dar Futre s-a prefăcut că mai vorbește 40 de secunde și i-a transmis lui Pérez: „Cere un comision de 10 milioane de euro”. Au bătut palma pentru 6 milioane.

Gaspart nu l-a luat în seamă pe agentul lui Figo: „Dacă cineva plătește 60 de milioane, vă întind covorul roșu”

Prima reacție a lui Figo când a auzit de posibilitatea unui asemenea transfer: „Ești nebun?”. Dar i-a zis lui Veiga: „Discută și vedem ce se întâmplă”.

Joan Gaspart, care fusese 22 de ani vicepreședintele Barcelonei în mandatul lui Josep Lluís Núñez (1978-2000), avea să fie ales președintele clubului. Veiga l-a anunțat despre ofertă (ascunzând că este de la Real Madrid) și l-a întrebat dacă îi poate mări salariul jucătorului, Gaspart i-a replicat nervos: „Imposibil”.

Figo era la Euro, cu naționala sa. Într-o conferință, s-a plâns că liderii Barçei evită să-i dea un răspuns: „Nimeni nu e dispus să mă asculte ca să iau o decizie. Oamenii vorbesc de sentimente. Am sentimente, dar simt nevoia să mi se răspundă la fel”.

Veiga s-a întors la Gaspart: „Joan, e treabă serioasă. Barcelona îl va pierde pe Figo”. Însă acesta a rămas inflexibil: „Imposibil. Încerci să mă șantajezi”. Și l-a ironizat: „Dacă achită cineva clauza de reziliere (n.r. 60 de milioane de euro), atunci voi plăti ca tu și Figo să zburați la clasa întâi de aici și vă întind covorul roșu. Aduceți cecul! Nu cred că va plăti cineva atât”.

„Mama mă-sii, tipul crede că blufez!”. Precontractul secret dintre Figo și Real Madrid

A fost răspunsul care l-a convins pe Figo să acționeze. „Gaspart m-a tratat ca pe un nimeni. Nu mă așteptam la asta. Mă așteptam la mai multă căldură. M-am enervat. Mama mă-sii, tipul crede că blufez pentru a renegocia contractul. Totul a început pentru că m-am enervat”.

În scurt timp, bomba a apărut în presă, că Pérez are înțelegere cu Veiga. Și chiar avea mai mult de atât. Cei doi încheiaseră un precontract. Figo a susținut mereu că n-a știut de acel act, dar agentul limpezește lucrurile. L-a sunat pe Luis, i-a citit documentul la telefon și l-a întrebat: „Semnez?”. A primit un singur cuvânt: „Da”. Pus acum în fața acestei dezvăluiri, Figo râde.

Acel precontract conținea și o clauză specială. Dacă Pérez ieșea președinte și jucătorul nu mai semna, trebuia să plătească Realului 30 de milioane de euro.

Figo admite: „M-am gândit la mine. Am fost egoist? Poate”

Figo a ascuns pactul cu Madridul. Până în ultima clipă, a afirmat că rămâne la Barcelona. Într-un ultim interviu, luat de cotidianul catalan Sport în vacanța din Sardinia, Luis a declarat: „Aceasta este decizia mea finală”. Și, ca să-și dovedească atașamentul, a îmbrăcat tricoul blaugrana. Veiga și Futre l-au făcut să ia altă hotărâre în Sardinia.

„Toată viața mea era în Barcelona. Pentru mine, totul a început ca o lipsă de respect. Voiam să joc într-un loc unde să fiu apreciat. Asta m-a convins să mă duc la Real. Acolo mă prețuiau și mă doreau sincer”, a explicat Figo. 

De ce a ales astfel? „Până la urmă, m-am gândit la mine. Am fost egoist? Poate. Am câștigat mai mulți bani? Da. Sunt momente importante când trebuie să te gândești la tine”.

A zburat la Lisabona și a semnat cu Real. În noaptea de 23 spre 24 iulie 2000.

A încercat Figo să șantajeze Barcelona în ultima clipă?

Pe 23 iulie, Joan Gaspart fusese ales președintele Barcelonei. La miezul nopții, a fost sunat de Figo, care l-a felicitat, apoi cei doi au avut o discuție directă, abruptă.

Gaspart povestește. „L-am întrebat când ajunge și el mi-a răspuns: «Asta depinde de tine». Aici intervine trădarea. Mi-a zis: «Am două bilete. Unul de la Lisabona la Madrid și unul de la Lisabona la Barcelona. Depinde de tine dacă îl folosesc pe cel spre Barcelona»”.

Fostul lider catalan îl acuză că a încercat să-l șantajeze. „Mi-a mai spus: «Trebuie să-mi dai o garanție bancară de 500 de milioane de pesetas, vreau ca Barça să-mi dea asta. Și trebuie să mă iei mâine de la aeroport și să faci o declarație publică, în calitate de președinte, că Figo rămâne la Barcelona». 

I-am replicat: «Luis, e miezul nopții. Nu-ți pot da o garanție bancară. Îmi ceri imposibilul». «Bine, atunci plec la Madrid!», a încheiat el. «Succes! Drum bun! Ce vrei să-ți spun?»”.

Figo nu a recunoscut această discuție: „Minciună”.

Balonul de Aur, titlul în Spania și Champions

În acea noapte, Luis Figo a semnat. Numărul 7 al Barcelonei devenise numărul 10 al Realului, care a plătit clauza de 60 de milioane de euro.

Pe 21 octombrie, catalanii au câștigat Clasico, 2-0 în infernul de pe Camp Nou, dar lusitanul a primit Balonul de Aur în noiembrie 2000, a cucerit cu „los blancos” titlul de campion al Spaniei la sfârșitul sezonului. Iar în 2002 a câștigat și Champions League.

Nu a regretat transferul la Real. A fost primul „galactic” al lui Florentino Pérez la Real. A jucat cinci ani pe Santiago Bernabéu. Și astăzi, la 50 de ani, încă locuiește la Madrid, cu familia.

45 de goluria marcat Luis Figo în 249 de meciuri jucate pentru Barcelona (1995-2000)

58 de goluria înscris mijlocașul portughez în tricoul lui Real Madrid, între 2000 și 2005

7 trofeea cucerit Figo și cu Barcelona, și cu Real (cu prima, Cupa Cupelor; cu a doua, Liga Campionilor)

„Richarlison locuia la baza de antrenament a clubului America Mineiro din Brazilia când, într-o zi, a sosit un transport...

Publicată de Gazeta Sporturilor - GSP pe Sâmbătă, 24 decembrie 2022

Mai multe din fotbalul internațional: 

Încercând să le dea peste nas francezilor, arbitrul finalei de Mondial s-a „faultat” singur: „Nu au menționat și asta...”

„Ronaldo a devenit incomod, încrezut” » Un antrenor uriaș a fost la Mondial și a tras concluziile: „Mbappe nu l-a lăsat să «înoate»”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (10)
gepeto
gepeto  •  25 Decembrie 2022, 19:25
Postat de cpt.ahab pe 25 Decembrie 2022, 08:23

Figo și-a meritat din plin oprobiul publicului catalan. A câștigat mai mulți bani, dar a pierdut mult mai mult: respectul. Oricum, nu face parte din galaxia marilor jucători ai Barcei. Din ai Realului, nici atât.

Asa te dai de gol ca ai 20 de ani si ca esti gigist. Stai in banca ta si nu te mai da expert in fotbal ca iti ia corpul razna

gepeto
gepeto  •  25 Decembrie 2022, 19:23
Postat de fotbaluledoarunjoc pe 25 Decembrie 2022, 10:48

Figo- cap de porc, asa ramane asta in analele fotbalului!

Poate *** sa te eliberezi

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

fotbaluledoarunjoc
fotbaluledoarunjoc  •  25 Decembrie 2022, 10:48

Figo- cap de porc, asa ramane asta in analele fotbalului!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează