INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FINANCIAR

Regii falimentului » S.O.S. România: din iulie 2007 criza a făcut să dispară 28 de echipe!

Printre cluburile ucise de criză sînt și cele unde s-au lansat Mourinho (Uniao Leiria) și Gullit (Haarlem)
Printre cluburile ucise de criză sînt și cele unde s-au lansat Mourinho (Uniao Leiria) și Gullit (Haarlem)

Articol de - Publicat miercuri, 30 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 29 ianuarie 2013 20:29

Studiul ”Gazzettei dello Sport” făcut pe 41 de campionate din primele două ligi a dezvăluit că deţinem recordul negativ al Europei cu 23% dintre cele 120 de cluburi devorate de recesiune.

Criza financiară a lovit nemilos şi fotbalul european. În ultimii 5 ani şi jumătate de recesiune, aproape zece la sută din cluburile din primele două ligi au fost răpuse de faliment. Unele dintre ele n-au mai reuşit să ajungă, după reorganizare, mai sus de a treia divizie.

Iar dintre cele 120 dispărute, România domină clar topul continental, cu 28! E concluzia anchetei Gazzettei dello Sport, ce a luat în calcul 41 de ţări dintre cele 53 afiliate la UEFA şi a dezvăluit că în timp ce marile branduri atrag venituri tot mai mari, echipele sărace mor pe capete.

"Cel mai tare caz: made in Romania"
Alături de nume istorice precum Rangers şi Boavista, rătăcite acum în liga a patra scoţiană, respectiv a treia portugheză, italienii citează Urziceniul: "Cel mai impresionant caz e made in Romania. Unirea a sucombat în 2011, la doi ani după ce a luat titlul şi 12 luni după ce s-a aflat la un pas s-o elimine pe Zenit din preliminariile Ligii. Acolo, mai mult decît oriunde, fotbalul a fost folosit de conducători pentru a obţine beneficii politice sau economice, probabil fără a se mai preocupa şi de gestiunea cluburilor".

555483-romania.jpg

Au donat sînge pentru a-şi salva clubul
Cifra ar fi fost mai mare dacă n-ar fi intervenit guvernele şi suporterii, împiedicînd alte falimente. Prin eşalonarea datoriilor au reuşit să supravieţuiască destule echipe în Spania. Statul sîrb a salvat Steaua Roşie, fanii polonezi au făcut colectă la Widzew Lodz, bulgarii donînd sînge pentru Pirin Blagoevgrad.

555484-untitled-2.jpg

41 ţări au intrat în ancheta italienilor. Doar 10 dintre acestea n-au pierdut nici un club: Anglia, Franţa, Germania, Polonia, Estonia, Serbia, Turcia, Albania, Estonia şi Islanda

5 milioane de oameni şi-au pierdut serviciul în ţările din Uniunea Europeană de la declanşarea crizei economice în vara lui 2007

10 la sută e creşterea veniturilor celor mai bogate 20 de cluburi din Europa, conform Deloitte Football Money League 2013

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (14)
id45
id45  •  31 Ianuarie 2013, 18:07
Postat de fremenash pe 30 Ianuarie 2013, 10:55

sigur, asa ar fi rau de dinamo de exemplu. dar daca am face o regula... minim 100 iq, ca sa existe un rol social-cultural, steoaia nu ar mai primi drept de joc in liga 1. e greu de departajat printr-un mecanism fix...o echipa de alta

Sigur , esti un asa zis suporter dinamovist - pustiule , cred ca trebuie ... ar fi o minune ... sa incerci sa inveti limba romana - nota 3 spre 4 la Limba Romana e suficent pentru tine . Revin , Dinamo , fiind o echipa de traditie in Romania - sunt convins ca habar nai , nu aveai cum sa-i vezi pe teren pe Lucescu , Dudu Georgescu etc , eu i-am vazut .... aceasta echipa , ar fi meritat un stadion mai mare si sigur suporteri , mentionez SUPORTERI , care sa le fie alaturi si la greu , pentru ca acum DINAMO are nevoie de suporteri !!!

ciprianbirtea
ciprianbirtea  •  30 Ianuarie 2013, 16:29
Postat de brod pe 30 Ianuarie 2013, 12:46

28 dispărute, şi multe altele în "moarte clinică" - adică într-un faliment pe care se face că nu-l observă comisia de licenţiere. oricum, e grav - JUCĂTORII SE STRĂDUIESC, LA ANTRENAMENTE ŞI MECIURI, ÎN FUNCŢIE DE BANII PE CARE-I PRIMESC.

Au uitat s[ menţioneze FC Naţional Bucureşti pe lista echipelor dispărute.

gabonne1982
gabonne1982  •  30 Ianuarie 2013, 15:26

Regii falimentului = Mircea Sandu si Dumitru Dragomir

Vezi toate comentariile (14)
Comentează