INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BRAZILIA

Renato Maurício Prado, un jurnalist brazilian de prestigiu, descrie pe larg ruptura dintre naționala Braziliei, fani și Neymar: „«Divorțul» a început de mult timp"

Neymar, mereu la pământ, plângându-se de orice lovitură sau simulând după contacte inexistente // FOTO Guliver/GettyImages
Neymar, mereu la pământ, plângându-se de orice lovitură sau simulând după contacte inexistente // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat duminica, 23 iunie 2019 12:51

Renato Maurício Prado, un important jurnalist brazilian, descrie ruptura dintre Seleção și fanii săi, nemulțumiți de starul auriverde Neymar, de selecționerul Tite și de o echipă fără joc și fără rezultate

Articol de Delia Marinescu

Renato Maurício Prado este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști sportivi brazilieni. În vârstă de 62 de ani, acesta a lucrat la cele mai mari canale media din Țara Cafelei: Globo, CBN, SporTV și Fox Sports. E o voce pe care lumea fotbalului carioca sau paulista o ascultă cu mare atenție.

Prado știe de ce s-a rupt legătura dintre Seleção, naționala cu cele mai multe titluri mondiale din istorie, și fanii săi. Ajungându-se acum, la Copa América, la situații jenante, cu echipa auriverde, gazda turneului, fluierată de propriii suporteri la primele două meciuri disputate în grupa A: 3-0 cu Bolivia, pe "Morumbi" din São Paulo, și 0-0 cu Venezuela, pe "Arena Fonte Nova" din Salvador.

"95 la sută dintre fani nu mai sunt interesați de Seleção"

de Renato Maurício Prado

Renato Maurício Prado

«"Ultimul scandal în care a fost implicat Neymar și urmările acestuia nu au făcut decât să mărească sentimentul impresionant de respingere pe care fanii îl aveau deja față de jucător, față de selecționerul Tite și, prin extensie, față de naționala braziliană.

Într-un sondaj de o zi, realizat pe Twitter, înaintea ultimului amical, cu Honduras, am observat că 60 la sută dintre participanți (dintr-un total de 3.000 de votanți, toți suporteri) au spus că nu mai au niciun chef să vadă jocurile Seleção, în timp ce 35 la sută dintre ei au recunoscut că încă le mai urmăresc, dar cu puțin interes.

Pe scurt: în prag de Copa América, aveam o respingere de 95 la sută într-o țară care a cucerit cinci titluri mondiale și a fost întotdeauna considerată "Țara fotbalului". Încă o dovadă a acestei situații: doar 16.000 de suporteri au venit la acel meci-test în care s-au marcat multe goluri fără relevanță.

"Divorțul" a început de mult timp

Ar fi nedrept să atribuim ruptura de fani doar lui Neymar, Tite și echipei sale de "prieteni". Cine e suporter de ceva timp al vechiului și violentului sport britanic în Brazilia știe că acest «divorț» a pornit de mult, când fostul președinte Ricardo Teixeira a vândut amicalurile naționalei unei companii engleze care le-a transferat pe toate în străinătate, în timp ce naționala ajungea să fie formată doar din brazilieni care evoluau în Europa.

Neymar, tatăl lui și Tite au reușit să sporească această distanțare, printr-o serie de atitudini respinse de oricine are bun-simț. Nu vreau să intru în discuții izolate despre agresiunea împotriva suporterului din Franța, despre reacția furioasă față de trucul pe care un tânăr de la Cruzeiro i l-a făcut la un antrenament sau chiar despre acuzația de viol și dezvăluirea dialogurilor și a fotografiilor cu tânăra ce îl acuză. Dar e important de notat forma inadecvată în care jucătorul, tatăl său și selecționerul au gestionat toate aceste episoade.

Toate erorile selecționerului

1. Când i-a luat banderola căpitanului Neymar și i-a dat-o prietenului său cel mai bun (Daniel Alves), Tite a creat o adevărată telenovelă mexicană. Cu momente de suspans și pauze și priviri de ipocrit în timpul interviurilor. Înainte de orice, Neymar nu ar fi trebuit niciodată să devină căpitan după Cupa Mondială din Rusia. Eroare fatală a selecționerului.

2. Când tânărul din Minas Gerais (n.r. stat brazilian) i-a strecurat mingea printre picioare numărului 10, la Granja Comary, și a fost îmbrâncit, selecționerul, în loc să împace spiritele, a încercat să-l înlăture de la antrenamente și, apoi, să-l trimită înapoi la clubul său, Cruzeiro.

3. În toată această situație neplăcută și complicată legată de sex - consimțit sau nu - de la Paris, antrenorul s-a comportat pur și simplu ca un struț: și-a băgat capul în nisip.

4. În cele din urmă, când a văzut accidentarea lui Neymar (în afară de faptul că nu doar a permis, ba chiar a încurajat intrarea tatălui său în vestiar - loc în care rudele și prietenii nu ar trebui să intre), Tite nu a chemat un înlocuitor care are tot viitorul înainte, ca Vinícius Jr., Dudu, João Pedro sau Lucas Moura, ci a adus încă un veteran care a mai jucat la două Cupe, fără să strălucească: Willian. Cu astfel de atitudini, Tite se pierde din ce în ce mai mult. La fel ca Neymar, egocentric, preocupându-se mai degrabă de aparițiile din afara terenului decât de cele din teren, și ghidat veșnic de o altă figură antipatică pe care societatea a ajuns să o deteste, tatăl său.


Selecționerul Tite // FOTO: Guliver/Getty Images

Nici protejații nu-l mai suportă

Nu e surprinzătoare, prin urmare, revolta multor suporteri care anunță că o să țină cu echipa adversă. Nu cred că e cea mai bună atitudine, dar chiar o înțeleg, având în vedere încăpățânarea antrenorului și aroganța fotbalistului și a tatălui său, după participarea eșuată la Mondialul din Rusia.

Poate că performanțele jucătorilor noi, precum David Neres, Arthur și Richarlison, vor ajuta la animarea suporterilor și vor recupera măcar o parte din simpatia pierdută de națională.

S-ar putea chiar ca, în fața adversarilor sud-americani (care, după cum știm, nu reprezintă etalonul real), naționala să triumfe și să-i salveze poziția selecționerului. Dar că majoritatea suporterilor nu mai suportă discursul lui pompos și paternalist, nici măcar vechii săi protejați Thiago Silva, Fernandinho, Philippe Coutinho și Willian, asta e clar deja.

Un posibil eșec în Copa America poate să facă situația de nesuportat. Chiar dacă președintele Confederației Braziliene de Fotbal, Rogério Caboclo, a garantat că Tite va rămâne până la Cupa Mondială din Qatar. Garanția succesului, după cum se știe, nu valorează prea mult. Cu atât mai puțin dacă înseamnă opusul opiniei suporterilor.»

 

Delia Marinescu (foto jos), reporter la ziarul Libertatea, a locuit un an şi 9 luni la São Paulo, unde a studiat cu o bursă la master, a învăţat limba portugheză și e translator autorizat. Ea va traduce de azi editoriale din presa sportivă braziliană, considerând că bariera lingvistică nu are voie să le împiedice să ajungă la cititorii GSP.

Vezi și:

VIDEO Juca Kfouri, probabil cel mai important jurnalist sportiv brazilian, intră într-o discuție globală: „Pelé e cel puțin cu o clasă peste Leo Messi"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează