INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RETRO GSP

RETRO GSP // VIDEO+FOTO 110 ani de când Liverpool a ruinat sărbătoarea inaugurării Old Trafford

Articol de , - Publicat miercuri, 19 februarie 2020 11:31

Pe 19 februarie 1910, Manchester United deschidea porțile celei mai moderne arene din acele vremuri, Old Trafford. Costase 60.000 de lire sterline - după alte surse chiar 90.000 £!, oricum o avere pentru începutul secolului trecut -, și fusese proiectat de arhitectul scoțian Archibald Keir Leitch.

În caz că nu știți, Leitch e "vinovat" de cum au arătat cele mai multe dintre stadioanele din Insulă. Din schițele sale s-au mai născut, printre altele, Anfield, Highbury, Villa Park, Craven Cottage, The Dell, Goodison Park, White Hart Lane, Ibrox Park și Twickenham.

Meciul inaugural de pe Old Trafford s-a decis să fie cel cu Liverpool, un adversar direct în lupta pentru titlu, alături de Aston Villa, Blackburn și Newcastle. Și din acest motiv, în tribune au venit peste 45.000 de spectatori.

Iar la pauză, lumea avea destule motive de satisfacție. Pe lângă faptul că arena arăta "absolutely amazing" (conform cronicii din "The Manchester Guardian"), favoriții conduceau cu 2-0 și se părea că nimic nu le poate sta în cale. Decarul Sandy Turnbull intrase în istorie drept primul marcator pe ceea ce avea să devină "Teatrul viselor", golul său din minutul 30 stârnind "o euforie cum rar s-a mai văzut".

La un moment dat, în partea a doua, s-ar fi făcut 3-0, iar în minutul 70 era 3-1 pentru United. Șampania se pusese deja la frapat. Numai că ultimele 20 de minute au avut o desfășurare halucinantă, iar "cormoranii" au întors fantastic rezultatul, 4-3!

Manchester United - FC Liverpool 3-4

Au marcat: Turnbull, Homer, Wall / Goddard (2), Stewart (2)
United: Moger - Stacey, Hayes - Halse, Duckworth, Roberts - Blott, Meredith, Homer, Turnbull, Wall. Manager: Ernest Mangnall
Liverpool: Hardy - Chorlton, Rogers - Robinson, Harrop, Bradley - Goddard, Stewart, Parkinson, Orr, McDonald. Manager: Tom Watson

Straniul record

Chiar dacă Manchester United a fost mereu o echipă cu fani, recordul de asistență pe Old Trafford nu a fost stabilit la o partidă a "diavolilor", ci la una de Cupă disputată între două formații din alte orașe. În martie 1939, semifinala Wolverhampton - Grimsby 5-0 a adunat în "Teatrul viselor" nu mai puțin de 76.962 de spectatori, cifră niciodată depășită!

+8 FOTO

În casa rivalilor

Din pricina bombardamentelor din cel de Al Doilea Război Mondial, Old Trafford a fost închis între anii 1941 și 1949, iar United a jucat acasă pe Maine Road, stadionul "dușmanilor" de la City. Interesant e că recordul de asistență pe Maine Road nu le aparține celor de la City, ci chiriașilor de la United. La un duel cu Arsenal, din ianuarie 1948, în tribune au venit 83.260 de oameni, performanță fără egal în fotbalul englez!

"Iarba verde de pe Old Trafford este Paradisul meu!"
Sir Matt Busby, ex-manager Man United, când a fost întrebat dacă nu dă curs ofertei lui Real Madrid de a antrena în Paradis

"Când jucam pe Old Trafford, aveam 1-0 încă de pe tunelul care ne ducea către teren"
Mark Hughes, ex-atacant Man United

"Old Trafford e un loc fenomenal unde poți juca fotbal, iubesc acest stadion!"
Jose Mourinho, ex-manager Man United

74.879 de locurieste capacitatea actuală a arenei Old Trafford

1 finalăde Champions League a găzduit Old Trafford, în 2003, Milan - Juventus 0-0 (3-2 după penalty-uri). Pe "Teatrul viselor" s-au mai jucat meciuri de la CM 1966 și CE 1996

Citește aici toate poveștile din seria RetroGSP!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează