INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RETRO GSP

RETRO GSP // VIDEO+FOTO 43 de ani de la debutul lui Maradona în naționala Argentinei » De câte ori a jucat contra României și câte goluri a marcat „Butoiașul” în poarta „tricolorilor”

Articol de , - Publicat joi, 27 februarie 2020 11:06

Pe 27 februarie 1977, un puști de numai 16 ani și 4 luni își făcea debutul în naționala Argentinei. În minutul 62 al amicalului cu Ungaria, disputat pe "La Bombonera" din Buenos Aires, când tabela arăta scorul de 5-1 în favoarea gazdelor, selecționerul César Luis Menotti l-a scos pe Leopoldo Luqué, autor al unei "duble", și a trimis pe gazon un "butoiaș" zulufat pe nume Diego Armando Maradona.

Aproape nimeni din cei 60.000 de spectatori nu auzise de Diego. Acesta jucase pentru întâia oară în prima divizie argentiniană cu numai câteva luni mai devreme, pe 20 octombrie '76. Cu 10 zile înainte să împlinească 16 ani, el îmbrăcase în premieră tricoul lui Argentinos Juniors într-un meci oficial.

În jumătatea de oră petrecută pe gazon în partida cu Ungaria, Maradona n-a înscris, dar prin cele câteva faze în care a fost implicat și-a convins un adversar, Attila Kerekes, să declare: "Nu știu cine e copilul care a intrat pe finalul meciului, însă am remarcat la el niște calități tehnice excepționale!".

"El Pibe d'Oro" avea să joace pentru prima reprezentativă a Argentinei până în 1994, când a fost prins dopat la Mondialul american. A ratat, astfel, șansa unei noi confruntări cu România, pe care o mai întâlnise în 1982 și în 1990.

În '82 fusese un joc de pregătire, la Rosario, câștigat cu 1-0 de sud-americani. La care mai evoluau, printre alții, Kempes, Valdano, Ardiles și Passarella. Respectiva întâlnire a avut o semnificație sentimentală deosebită pentru Ilie Balaci, căruia Mircea Lucescu i-a dat în premieră banderola de căpitan.

"În '82, Argentina era plină de vedete, iar Maradona era deja magnific. Se pregătea să plece la Barcelona. L-am pus atunci căpitan pe Ilie pentru a-i arăta că e la același nivel cu Maradona! Diego a fost fabulos, așa cum a fost și Balaci pentru noi"
Mircea Lucescu

+16 FOTO

Argentina - România 1-0 (0-0)

A marcat: Diaz (56')
Argentina: Fillol - Olguin, Galván, Passarella, Tarantini - Ardiles (Hernández), Gallego, Maradona - Valdano, Diaz, Kempes (Barbas). Selecționer: César Luis Menotti
România: D. Moraru (Dinamo) - Rednic (Corvinul), Iorgulescu (Sportul), I. Andone (Corvinul), I. Bogdan (Corvinul) - Țicleanu (U Craiova), Boloni (ASA), Klein (Corvinul) / 75' Geolgău (U Craiova), Balaci (U Craiova) / 75' I. Augustin (Dinamo) - Gabor (Corvinul), Cămătaru (U Craiova) / 44' V. Turcu (FC Argeș). Selecționer: Mircea Lucescu
Rosario, 12.05.1982, amical
Stadion: Rosario. Spectatori: 50.000
Arbitru: Bosca (Argentina)

Al doilea duel al românilor cu Diego a fost oficial, la CM 1990. S-a întâmplat să fie tocmai pe "San Paolo" din Napoli, oraș unde argentinianul era venerat de ultrașii de lângă Vezuviu. Asta nu l-a ajutat foarte mult pe Maradona, care a fost strict marcat de Rotariu și n-a apucat să iasă prea mult în evidență. Partida s-a terminat 1-1, iar "tricolorii" au făcut pasul în optimile de finală.

România - Argentina 1-1 (0-0)

Au marcat: Balint (68') / Monzón (61')
România: S. Lung (Steaua) - Rednic (Dinamo), I. Andone (Dinamo), Gh. Popescu (U Craiova), Klein (Dinamo) - Sabău (Dinamo) / 82' Mateuț (Dinamo), I. Rotariu (Steaua), I. Lupescu (Dinamo), Gh. Hagi (Steaua) - Lăcătuș (Steaua), Balint (Steaua) / 72' Lupu (Dinamo). Selecționer: Emeric Ienei
Argentina: Goycochea - Serrizuela, Monzón, Simón, Olarticoechea - Burruchaga (Dezotti), Basualdo, Maradona, Batista - Caniggia, Troglio (Giusti). Selecționer: Carlos Bilardo
Napoli, 18.06.1990, Campionatul Mondial, turneul final
Stadion: San Paolo. Spectatori: 52.733
Arbitru: Silva Valente (Portugalia)

"Diego? Fără nicio îndoială, cel mai mare fotbalist împotriva căruia am evoluat!"
Paolo Maldini

"Pentru mine, Maradona a fost, este și va fi întotdeauna definiția fotbalului"
Francesco Totti

"Pele a fost idolul meu, însă Maradona a fost numărul 1 all-time!"
Roberto Carlos

"Dacă m-a inspirat cineva în carieră, fără îndoială acel cineva a fost Diego"
Lionel Messi

91 de selecțiia strâns Maradona în naționala Argentinei. A marcat 34 de goluri

21 de meciuria disputat Diego la turneele finale de Campionat Mondial. În 16 dintre acestea a fost căpitan, record absolut

53 de faulturia suferit argentinianul la CM 1986, în 7 partide, record în istoria Mondialelor

23 de faulturia suferit Maradona în Italia - Argentina 2-1, de la CM 1982, record absolut

1 titlu mondiala cucerit Diego cu prima reprezentativă a "pumelor", în 1986. În 1990 a disputat finala, 0-1 cu RFG

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează