CAMPIONATE  ·  RETROGSP

Retro GSP // VIDEO+FOTO Ziua când Regele interzicea "sportul rege"!

Articol de — , Joi, 13 Februarie, 10:28

Pe 13 februarie 1314, Eduard al II-lea al Angliei dădea un ordin regal surprinzător: poruncea ca practicarea fotbalului, "acest sport lipsit de Dumnezeu, tot mai intens jucat pe străzile Londrei", să fie definitiv stopată, iar cine încalcă legea să fie aruncat în temniță!

Decizia Regelui venea ca urmare a plângerilor nenumărate formulate de primarul capitalei, Sir John de Gisors, care susținea că "fotbalul perturbă ordinea publică și are efecte dăunătoare asupra comerțului". 

"Dacă nu se iau rapid măsuri, o mare revoltă se pregătește în oraș", a mai menționat primarul.

Speriat de posibilitatea unei rebeliuni în cea mai importantă așezare din regat, Eduard al II-lea ia decizia de a interzice cel ce avea să devină, ce ironie!, "sportul rege" al planetei. 

Dispoziția respectivă n-a avut un mare efect, iar după moartea neașteptată a Regelui - în 1327, la numai 43 de ani -, nimeni n-a mai ținut cont de ea.Ulterior, însă, și alte capete încoronate au luat hotărâri împotriva fotbalului. Printre aceștia, Eduard al III-lea, Richard al II-lea, Henric al IV-lea, Henric al V-lea și James al II-lea.

+11 FOTO

În Scoția, în 1424, inclusiv Parlamentul a proclamat că "nimeni nu are voie să joace fotbal". Iar în 1608, fotbalul a fost interzis în Manchester dintr-un motiv hilar: se spărgeau prea multe geamuri la case! :)Totuși, în ciuda tuturor interdicțiilor, popularitatea acestui sport a crescut de la un secol la altul. 

Mai ales în Marea Britanie, unde s-au și organizat, la finalul secolului al XIX-lea, și primele competiții oficiale.

1175e anul primei atestări a practicării strămoșului fotbalului în Anglia

1863e anul înființării The Football Association, cea mai veche din lume1888-1889 e sezonul disputării primului campionat în Anglia, la care au participat 12 echipe.

1888-1889e sezonul disputării primului campionat în Anglia, la care au participat 12 echipe. Cea dintâi campioană, Preston North End, care a terminat neînvinsă (18 victorii și 4 remize).

"Bărbați tineri propulsează o minge uriașă nu aruncând-o în aer, ci lovind-o și rostogolind-o de-a lungul pământului. Și asta nu cu mâinile, ci cu picioarele"
David Goldblatt, în cartea "Mingea e rotundă. O istorie globală a fotbalului", despre cum era văzut fotbalul în Anglia în secolul al XII-lea

"Acest sport e aproape dezgustător, nedemn și lipsit de valoare. Se termină rar și cel mai adesea cu o accidentare sau altă pierdere pentru jucători"David Goldblatt, în cartea "Mingea e rotundă. O istorie globală a fotbalului", despre cum era văzut fotbalul în Anglia în secolul al XII-leaDat afară din SRI, fostul general Alexandru Sas a importat, prin firma soției, 2,2 milioane de măști pentru COVID-19 din China, care au ajuns la preț dublu la Unifarm și în spitale

Libertatea

Comentarii (3)

magura  •  13 Februarie 2020, 23:46
Postat de Blonder DC pe 13 Februarie 2020, 20:28

Lasa ca si tu ar trebui sa te mai informezi, Eduard II nu a murit in nici un caz in 1927.

Pai asta spunea si el... dar deh, e greu cu cititu'... :))))))))))

Blonder DC  •  13 Februarie 2020, 20:28
Postat de adi_stelistul pe 13 Februarie 2020, 10:44

Nu cred ca moartea "neasteptata" a survenit in 1927 si apoi n-a fost chiar "neasteptata", in niciun caz de catre sotia sa, regina Isabela. Ba chiar a fost destul de asteptata si de dureroasa pentru el - nu vreau sa intru in detalii in legatura cu felul in care a fost ucis Eduard al II-lea. Cine doreste se poate informa. :-)

Lasa ca si tu ar trebui sa te mai informezi, Eduard II nu a murit in nici un caz in 1927.

adi_stelistul  •  13 Februarie 2020, 10:44

Nu cred ca moartea "neasteptata" a survenit in 1927 si apoi n-a fost chiar "neasteptata", in niciun caz de catre sotia sa, regina Isabela. Ba chiar a fost destul de asteptata si de dureroasa pentru el - nu vreau sa intru in detalii in legatura cu felul in care a fost ucis Eduard al II-lea. Cine doreste se poate informa. :-)

Vezi toate comentariile (3)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
17:30 Emisiune TV

Fotbal Club

Digi 1
18:00 MotoGP, Reluare

Marele Premiu al Japoniei 2010

Digi 2
19:30 Emisiune TV

Digi Sport Special

Digi 1
21:00 Emisiune TV

Sport Report

Telekom 1
Program TV complet

Liga 1