INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RETRO GSP

Retro GSP // VIDEO + FOTO » Ziua în care Kempes s-a înclinat în fața lui Dobrin

Articol de , - Publicat vineri, 18 octombrie 2019 10:32

18 octombrie 1978, FC Argeș - Valencia, prima manșă din turul 2 al Cupei UEFA. Peste 20.000 de oameni sufocă stadionul din Trivale încă de la primele ore ale dimineții în așteptarea duelului dintre Nicolae Dobrin și proaspătul campion mondial Mario Kempes.

Și, spre satisfacția suporterilor piteșteni, desfășurarea partidei avea să le aducă o mare satisfacție. Argeșul a învins cu 2-1, iar „Gâscanul” a avut o prestație entuziasmantă, încununată cu un gol marcat direct din lovitură liberă și cu alte faze strălucitoare. „O victorie meritată a echipei gazdă, care putea să marcheze de alte 3-4 ori”, remarca la finalul întâlnirii observatorul UEFA al jocului, italianul Giuseppe Ferrari, în paginile ziarului „Sportul”.

Portarul argeșenilor în acea confruntare, Andrei Speriatu, are încă proaspăt în memorie meciul cu Bonhof, Kempes, Saura și celelalte vedete ale formației spaniole: „Dobrin a fost fabulos atunci. A înscris în minutul 10 pentru 1-0, executând inteligent o lovitură liberă din partea dreaptă. A tras pe lângă zid și l-a derutat pe portar, care se aștepta să șuteze la coltul lung. Dar cel mai tare m-a marcat gestul marelui Kempes, de la finalul partidei. Fusese golgeterul Campionatului Mondial din vara acelui an, cel mai bun fotbalist și câștigător al turneului, însă Gicu îl pusese la respect. După ce arbitrul a fluierat pentru ultima dată, Kempes s-a dus la Dobrin. S-a înclinat în fața lui, i-a strâns mâna, l-a bătut prietenește pe umăr și i-a zis: «Ești un mare jucător!»”.

În retur, elevii lui Halagian n-au rezistat presiunii exercitate de cei 60.000 de spectatori, Valencia s-a impus cu 5-2 și s-a calificat mai departe. „La pauză a fost 2-0 pentru ei, apoi eu am făcut 2-1, scor la care le cam tremurau chiloții... Pe final, ne-au luat la tocat și asta a fost. Păcat, calificarea s-a pierdut la Pitești, acolo trebuia să ne impunem la o diferență mai clară”, mărturisea și fostul mijlocaș al argeșenilor, Doru Toma.

FC Argeș - Valencia 2-1 (1-1) 

Cupa UEFA, turul 2, prima manșă 
18 octombrie 1978, Pitești

Stadion: "1 Mai". Spectatori: 20.000
Au marcat: Dobrin (10'), Moiceanu (72') / Saura (27')
FC Argeș: Speriatu - I. Bărbulescu, M. Zamfir, C. Stancu, P. Ivan - D. Toma, Iovănescu, Chivescu (60' Moiceanu) - Dobrin, Radu II, D. Nicolae. Antrenor: Florin Halagian
Valencia: Manzanedo - Carrete, Bonhof, Botubot, Cerneró - Alias, Saura, Cabral (65' Diarte), Solsona - Kempes, Felman (88' Castellanos). Antrenor: Marcel Domingo

„În afara golului înscris din senzaționala-i lovitură liberă - când mingea expediată de el s-a dus ca o pasăre la cuib -, Dobrin a creat alte 4-5 ocazii excelente de a marca, servindu-și coechipierii cu mingi «pe tavă» pe care cu siguranță un Dumitrache sau un Dudu le-ar fi transformat în goluri imparabile”
- Marius Popescu, în ziarul „Sportul”

„Kempes n-a jucat slab. Dimpotrivă, și-a afirmat și la Pitești marea clasă. Dar Dobrin a fost mai bun!”
- Marius Popescu, în ziarul „Sportul”

„Am vrut să fac schimb de tricouri cu adversarul meu direct, Daniel Solsona, însă m-a refuzat. M-a bătut pe umăr, m-a felicitat, dar atât”

„Înainte de retur, ne-am plimbat un pic prin Valencia. La un moment dat, un porumbel a făcut un găinaț în capul lui Speriatu. «O, Doamne, ăsta e norocul meu!», s-a entuziasmat «Speri». Nu prea a fost, a luat 5! Pe unul nu l-a văzut din cauza nocturnei...” :)
- Doru Toma

Citește aici toate poveștile din seria RetroGSP!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (12)
anastasiu
anastasiu  •  19 Octombrie 2019, 08:43
Postat de mongolia2060 pe 18 Octombrie 2019, 13:11

Hehe, vad ca ati decis sa permanentizati aceasta rubrica, excelenta idee! Aflam informatii despre meciuri memorabile, eroi pe care nu i-am vazut, fapte necunoscute simplului microbist. Cei care au urmarit acel meci spun ca Dobrin i-a strecurat mingea lui Kempes printre picioare de vreo doua ori, asteptandu-l pentru alte fente, spre deliciul tribunelor care radeau in hohote, insa decarul argentinian dupa acele momente penibile a refuzat sa-l mai infrunte pe Dobrin, ascunzandu-se pe teren. Mario era considerat cel mai bun jucator din lume, fiind campion mondial, golgeter si balon de aur al turneului pe care tocmai il gazduise tara sa. Faptul ca marele jucator argentinian l-a felicitat pe cel care il ironizase, denota cultura sportiva a epocii, astazi un jucator driblat in acel fel si-ar trimite adversarul direct la spital. Toti care am auzit despre Dobrin ne punem invariabil aceeasi retorica intrebare: Cum ar fi evoluat cariera “Gascanului” daca ar fi jucat la Real Madrid?

Kempes nu era fotbalist dur, poate a fost surprins ca a gasit un fotbalist de geniu intr-o tara de care probabil nu auzise niciodata. Nu mai stiu daca in anii aia Kempes a jucat in vreun amical cu Romania. Dar in mod sigur stia cum au castigat ei CM in 1978!

1401192300199411
Daniel Irimescu  •  18 Octombrie 2019, 22:08

Antrenament cu public.. ))

christiano0
christiano0  •  18 Octombrie 2019, 19:58
Postat de Andronache Tudor pe 18 Octombrie 2019, 15:05

Gicu a vrut sa l dribleze (craci)pe Kempes,a stat cu piciorul pe minge dar acesta nu a vrut sa intre sa intors cu spatele si a plecat

Am citit si eu asta în cartea scrisã chiar de Dobrin: un adevãrat zeu al balonui rotund. Bine, si Kempes a fost urias :)

Vezi toate comentariile (12)
Comentează