INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BORUSSIA E LIDER ÎN BUNDESLIGA

Revelaţii în campionatele din Europa » Renaşterea Borussiei

Borussia Dortmund +1   FOTO
Borussia Dortmund

Articol de GSP - Publicat miercuri, 01 decembrie 2010 00:00 / Actualizat luni, 21 februarie 2011 16:53

Marile campionate din Europa au oferit multe surprize în acest sezon. În Italia, Inter nu se regăseşte după plecarea lui Mourinho, iar Roma are un nou început foarte slab de campionat. În Ligue 1, Lyon are un sezon execrabil, în timp ce Lille şi Montpellier fac senzaţie.

În Anglia şi Spania, lucrurile nu s-au schimbat, Real Madrid şi Barcelona, respectiv Chelsea şi Manchester United continuă să domine momentan clasamentele.

În Bundesliga, unul dintre cele mai echilibrate şi atractive campionate din Europa, două echipe au impresionat în începutul de sezon. Mainz, echipa antrenată de Thomas Tuchel, şi care a ajuns pe prima poziţie a clasamentului din Bundesliga pentru prima oară în istorie şi Borussia Dortmund, o echipă renăscută sub comanda lui Klopp.

14 PUNCTE AVANS FAŢĂ DE BAYERN
După ce Mainz, o echipă modestă, dar ambiţoasă, a fost capabilă de un parcurs atît de surprinzător în primele etape, cu victorii extraordinare.
Să cîştigi pe terenul lui Bayern e o realizare. Să te impui la Wolfsburg, Leverkusen sau Bremen e deja o performanţă extraordinară pentru o echipă comparabilă cu Oţelul lui Dorinel Munteanu. Ei sînt dovada că se poate face performanţă şi cu bani puţini acolo unde există determinare şi amibiţie.

Realizările celor de la Mainz sunt eclipsate însă de revenirea în lumina reflectoarelor a unei echipe de tradiţie în fotbalul european şi care în ultimii ani s-a zbătut la mijlocul clasamentului din Bundesliga din cauza problemelor financiare.

Totuşi, răbdarea conducerii, încrederea într-un proiect solid şi într-un antrenor tînăr, lipsit de experienţă, dar dornic de mari performanţe, au făcut ca Borussia să renască în acest sezon. Cu 14 puncte avans faţă de Bayern şi cu un fotbal aşa cum fanii nu au mai văzut de mult timp.Cea mai ofensivă echipă din Bundesliga începe să viseze la un trofeu pe care nu l-a mai cîştigat din sezonul 01/02.

MAESTRUL KLOPP
23 iulie 2008. Jurgen Klopp debuta ca antrenor al Borussiei, într-o partidă cu campioana Bayern. Tînărul antrenor arăta încă de atunci că nu îi lipseşte curajul şi încrederea în tinerii jucători. Le dă şansa unor jucători tineri precum Subotic sau Hummels să se bată de la egal la egal cu cu adevăraţi "bombardieri", ca Toni sau Klose. A fost prima victorie pentru Klopp şi dovada că Borussia şi-a regăsit un antrenor capabil să readucă fericirea pentru fani.

325 de partide oficiale jucate pentru Mainz, în care a reuşit să marcheze de 52 de ori. 18 ani în care Klopp nu a părăsit clubul din oraşul lui Guttenberg. Şi-a urmat echipa şi în ligile inferioare, devenind unul din simbolurile echipei.

Cariera de antrenor şi-a început-o în 2001, fiind impus de fani care aveau o încredere nemărginită în el. Au urmat două sezoane în care echipa sa a făcut meciuri excelente, cîştigînd încrederea tuturor. După mai multe bătălii a reuşit să-şi ducă echipa în primul eşalon al fotbalului din Germania, obţinînd şi calificarea în Cupa Uefa, după ce a primit premiul pentru fair-play.

Din păcate echipa avea însă să retrogradeze, dar Klopp nu a cedat. Un profesionist desăvîrşit, el şi-a urmat din nou în echipa în liga secundă. Totuşi, într-un final avea să părăsească clubul în 2008, la cererea sa. Noua destinaţie, Borussia Dortmund.

Colecţia de tinere talente de la Borussia Dortmund este impresionantă. Şi de aceea marele merit al lui Klopp, unul dintre cei mai ambiţioşi antrenori din Bundesliga, este acela că a avut încredere în ei, i-a responsabilizat, iar acum, inevitabil, au apărut şi rezultatele.

VEDETE ÎN DEVENIRE
Neven Subotici şi Mats Hummels. Cuplu de fundaşi central promovaţi de Klopp şi care acum sunt titulari indiscutabili. Doi fundaşi care se înţeleg excelent. fiecare cu calităţile sale. Sîrbul, este redutabil în duelurile aeriene, în timp ce Hummels este mai tehnic, mult mai elegant în execuţii, reuşind de multe ori să iniţieze faze periculoase de atac.

Nuri Şahin - Shinji Kagawa - Mario Gotze. Sunt oamenii de la mijlocul terenului. Artizanii paselor şi a fazelor spectaculoase. Şahin este comparat de mulţi cu Cesc Fabregas. Viziunea sa în joc, pasele filtrante, rata excelentă de goluri, au făcut ca internaţionalul turc să intre  în atenţia cluburilor mari din Europa. A reuşit să doboare cîteva recorduri. E cel mai tînăr marcator din istoria campionatului german şi din istoria naţionalei Turciei.

Kagawa va fi cu siguranţă unul din viitoarele staruri ale fotbalului asiatic. Venit în acest sezon din J-League, Kagawa a impresionat deja prin calităţile sale. Driblingurile şi eficienţa în faţa porţii adverse l-au impus repede ca titular.

Gotze este unul din cei mai talentaţi tineri jucători din lume. Numele lui se regăseşte în mai toate topurile alcătuite cu tineri jucători. Comparat cu Mesut Ozil, Gotze este un nume de reţinut.

Robert Lewandowski. E responsabilul cu golul. Cifrele sale sunt extraordinare. Cu 32 de goluri în 58 de partide pentru Lech Poznan, Lewandowski a făcut pasul repede spre o echipă din Bundesliga. Are patru goluri marcate în 12 meciuri pentru Borussia.

Contract pînă în 2014
Deşi avea contract cu Borussia pînă 2012, şefii clubului au hotărît să-I prelungească contractul lui Klopp pînă în 2014, după rezultatele excelente din acest sezon.

Premiat şi la tv
Klopp e cunoscut iubitorilor de fotbal din Germania de la tv, el comentînd meciurile naţionalei Germaniei pe ZDF. În timpul Campionatul Mondialului din Africa de Sud, Klopp a comentat meciurile pentru RTL. În 2006, a primit şi un premiu pentru cea mai bună emisiune sportivă.

38 de goluri a reuşit să marcheze Borussia în acest sezon, fiind cea mai ofensivă echipă din Bundesliga

77.248 a fost media spectatorilor în sezonul trecut pe teren propriu. Cea mai ridicată din campionatul german

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează