INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTER MILANO

Roberto Baggio, câștigător al ”Balonului de Aur”, a împlinit ieri 50 de ani. Adus la Inter la insistența lui Il Luce: ”E unicul antrenor care l-a iubit”

Articol de - Publicat duminica, 19 februarie 2017 00:00

Roberto Baggio a pășit ieri în cea de-a doua jumătate de secol a vieții.

Celebrul fantasista, "un 9 și jumătate", cum îl caracteriza Platini, nu a fost adulat la echipele mari, Juventus, Milan sau Inter, și nici antrenorii nu l-au prea avut la suflet pe "Il Divin Codino". Cu unica excepție Mircea Lucescu, ce a insistat mult pe lângă președintele Massimo Moratti să-l transfere pe "Meazza".

"Un mare artist"

"Mă bătea mereu la cap. «Vino să-l vezi pe Baggio cât de bine joacă! Nici nu-i spun ce să facă în teren pentru că știe singur». Lucescu era nebun după Roberto. Chiar valora cât doi, un mare artist. Deși avea probleme la genunchi, era o bucurie să-l vezi", spune ex-patronul nerazzurro.

Titlul ratat la 11 pași

Câștigător al "Balonului de Aur", în 1993, n-a fost niciodată campion european ori mondial, terminând cel mai sus pe locul 2! Așa s-a întâmplat la CM 1994, unde l-a făcut nebun pe Sacchi, care-l înlocuia în prima repriză cu Norvegia, după ce Italia rămăsese în "zece". Tot el și-a salvat echipa cu Nigeria, pentru a rata apoi la loviturile de departajare în marea finală, cu Brazilia. "Doar cine are curaj să bată penaltyuri poate greși", a explicat cel convertit la budism.

Retras în 2004, Roby a fost director tehnic la Federație, însă a plecat după 3 ani și s-a dedicat muncii cu copiii și juniorii. Locul unde acest "Peter Pan al fotbalului" se simte cel mai comod.

291 de goluriare Baggio în 737 de meciuri jucate la cele 7 echipe de club și "naționala" Italiei

4 trofeea cucerit Roberto cu Juve și Milan, două titluri și o Cupă a Italiei plus o Cupă UEFA

10e nota primită în Gazzetta dello Sport de Roberto după "dubla" din Inter - Parma 3-1, pe 23 mai 2000, în barajul de Ligă

Aniversare printre sinistrați

Recunoscut pentru implicarea în acțiuni caritabile, el fiind singurul fotbalist distins cu un premiu pentru pace, Baggio și-a petrecut ziua specială printre persoanele afectate de seismul de 6,0 grade la Amatrice, oraș integral distrus pe 24 august 2016: "Filosofia mea de viață se bazează pe căutarea fericirii. Trebuie s-o căutăm mereu, s-o găsim poate în noi și să o donăm altora".

"Te simți copil când îl vezi jucând pe Baggio. Imposibilul devine posibil, o ninsoare care cade din senin dintr-o poartă deschisă din cer"
Lucio Dalla, cantautor și actor italian

"Baggio a reprezentat mândria de-a avea un mare campion în echipă. Un dar de preț pe care nu eu îl făceam fanilor, ci pe care Roberto ni-l făcea tuturor"
Massimo Moratti, fost patron Inter

"Când șuta el mingea, făcea un zgomot special. Baggio a însemnat pentru italieni ceea ce-au fost Michael Jackson și Freddy Mercury în muzică"
Giuseppe Colucci, fostul său coleg de la Brescia

"Baggio este ca un zăcământ de petrol din care a fost extras un pic nerafinat"
Giovanni Trapattoni, ex-antrenorul său la Juve

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
marius.bxl
marius.bxl  •  19 Februarie 2017, 10:22

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

juv3ntin
juv3ntin  •  19 Februarie 2017, 10:20

Cannavaro ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1290021564398160
Andrei Babicu Stefan  •  19 Februarie 2017, 10:08

Ultimul italian care a luat balonul de aur e Fabio Cannavaro. Nu pot sa inteleg cum ajungeti voi ziaristi.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează