INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PREMIUL NOBEL

Roberto Baggio e primul sportiv desemnat "Omul Păcii" » Nobil între Nobeli

Articol de - Publicat miercuri, 10 noiembrie 2010 00:00

Fostul "Balon de Aur" 1993 a fost ales de juriul compus din laureaţii Premiului Nobel pentru Pace drept personalitatea care s-a implicat cel mai mult în 2010 în acţiuni caritabile.

S-a retras pe 16 mai 2004 şi urma i se pierduse în pampasurile din Argentina. Roberto Baggio a vrut să se rupă de fotbal şi să-şi dedice timpul proiectelor sale caritabile. Campion atipic, "Balonul de Aur" din 1993 revine spectaculos în lumina reflectoarelor. Fostul atacant (43 de ani) a fost ales ieri "Omul Păcii" de juriul compus din toţi laureaţii "Premiului Nobel" la această categorie şi duminică va primi trofeul, la Summit-ul anual organizat la Hiroshima.

A sprijinit eliberarea unui laureat Nobel!
"Il Divin Codino" a luat "World Peace Award", fiind votat personalitatea cu "implicarea cea mai puternică şi constantă la promovarea păcii mondiale în 2010". Printre argumentele juriului figurează contribuţia lui Baggio la eliberarea politicianei birmaneze Aung San Suu Kyi, cîştigătoarea Nobelului pentru Pace în 1991, ajutoarele financiare acordate spitalelor şi altor asociaţii caritabile, între care campania pentru ajutorarea sinistraţilor seismului haitian. Roby e din 2002 şi ambasador FAO, Organizaţia Mondială pentru Alimentaţie şi Agricultură.

Summit condus de Gorbaciov
"Peace Summit Award" începe vineri şi va ţine trei zile, fiind concentrată pe discursul "unei lumi fără arme nucleare". Lucrările vor fi prezidate de fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, la summit anunţîndu-şi prezenţa Dalai Lama, Lech Walesa, Frederik Willem De Klerk, Mohammed ElBaradei, Jody Williams, Shirin Ebadi şi alţi laureaţi ai Nobelului Păcii.

Director tehnic la federaţie
Autor a 205 goluri în 452 de meciuri în Serie A, Roby Baggio a cîştigat doar 4 trofee în carieră: două titluri cu Juventus (1994-'95) şi Milan (1995-'96) plus Cupa UEFA cu Juventus (1992). Mutarea de la Fiorentina la Juve (10 milioane de euro) a stabilit în 1990 noul record mondial în transferuri, provocînd lupte stradale la Florenţa. Din august 2010, el s-a întors în fotbal şi a lăsat ferma din Argentina, fiind numit director al Sectorului Tehnic al Federcalcio, în locul lui Azeglio Vicini.

S-a convertit la budhism!
Baggio a fost primul fotbalist care a adoptat religia budhistă. Fostul atacant a renunţat la catolicism, convertindu-se la finele anilor '80 pentru a scăpa de blestemul accidentărilor. Două grave leziuni la genunchi, soldate cu operaţii de ligamente încrucişate şi menisc, l-au ţinut pe tuşă peste 1 an. În două sezoane a prins 5 jocuri, riscînd să-şi compromită cariera!

Lîngă Clooney şi Benigni
Baggio se înscrie pe lista unor importante staruri mondiale. În trecut pe lista laureaţilor au figurat cîntăreţii Annie Lennox, Bono, Peter Gabriel, Bob Geldof şi Cat Stevens, actorul George Clooney şi regizorul italian Roberto Benigni, cîştigător al premiului Oscar în 1997.

A vînat raţe la Călăraşi
Mare pasionat de vînătoare, Roberto s-a plimbat mult în lume pentru diverse partide. A fost chiar şi în România, în urmă cu mai bine de cinci ani, cînd juca la Interul antrenat de Mircea Lucescu. Roby a mers în secret la Călăraşi, unde a împuşcat raţe şi gîşte sălbatice.

CE AU FOST ŞI CE AU AJUNS ALTE MARI VEDETE
Brehme, 50 de ani - şomer
Autorul golului victoriei Germaniei din finala CM 1990, 1-0 cu Argentina, s-a pierdut în anonimat. Andreas Brehme, fundaşul specialist al loviturilor libere, a împlinit ieri 50 de ani şi nu mai antrenează de peste 5 ani. A fost dat afară în aprilie 2005 de la Stuttgart, unde era secundul lui Trapattoni. De trei luni l-a lăsat şi soţia spaniolă, divorţînd după două decenii.

Romario, 44 de ani - deputat
Campion mondial cu Brazilia în 1994, după finala cîştigată la penaltyuri contra italiei, Romario (44 de ani) a jucat pînă-n 2009, fiind printre puţinii cu peste 1.000 de goluri reuşite în carieră. A lăsat fotbalul pentru politică şi a fost ales acum cinci săptămîni deputat federal în statul Rio de Janeiro, ca reprezentant al Partidul Socialist, obţinînd 1,84% dintre sufragii.

Gullit, 48 de ani - comentator
Component alături de Van Basten şi Rijkaard al tripletei marelui AC Milan, Gullit a fost căpitanul Olandei, campioană europeană în 1988. Retras în 1998 de la Chelsea, Ruud (48 de ani) a trecut pe banca londonezilor, dar n-a avut acelaşi succes. Au urmat Feyenoord şi LA Galaxy, de unde a plecat în august 2008. De-atunci n-are job. A fost analistul ESPN la CM 2010.

Cantona, 44 de ani - actor
Fostul mijlocaş francez a făcut istorie la Manchester Utd, cu care a cîştigat 4 titluri în 5 sezoane, fiind ales jucătorul secolului trecut de fanii "diavolilor". După retragerea din 1997, Cantona (44 de ani) s-a apucat de actorie, jucînd în mai multe filme şi într-o piesă de teatru, cu destul succes. În paralel, "King Eric" e selecţionerul echipei de fotbal de plajă a Franţei.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
mutu2008
mutu2008  •  17 Noiembrie 2010, 01:45

=))))))))))))))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează