INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  

Roberto Baggio, scrisoare emoționantă la dispariția lui Paolo Rossi: „Sper că zâmbetul tău va cuceri și Cerul”

Roberto Baggio // FOTO: Imago +12   FOTO
Roberto Baggio // FOTO: Imago

Articol de - Publicat vineri, 11 decembrie 2020 16:03 / Actualizat vineri, 11 decembrie 2020 16:14

Paolo Rossi s-a stins joi, la 64 de ani, ucis de o maladie incurabilă. O altă legendă a Italiei, Roberto Baggio, i-a dedicat o scrisoare tulburătoare.

Paolo Rossi, eroul Italiei campioană mondială în 1982, golgeterul și cel mai bun jucător al squadrei azzurra lui Enzo Bearzot, s-a stins joi, la 64 de ani, ucis de o maladie incurabilă. Gazzetta dello Sport i-a dedicat ieri 23 de pagini lui Pablito, unul dintre cei mai iubiți fotbaliști ai Peninsulei. La pagina 6, era scrisoarea lui Roberto Baggio. Emoționantă.

„Tot meciul, am stat agățat de gard, privindu-l"

„Când mă trezesc, o altă lovitură. Un nume imens al Italiei ne-a părăsit. Paolo, Pablito, Paolo Rossi, așa era el, cu nume și prenume. Nu Rossi, întotdeauna Paolo Rossi", spune "Il Divin Codino". „Ies la lumină amintirile dulci, păstrate zeci de ani într-unul din albumele memoriei mele. Astăzi, datorită lui Pablito, răsfoiesc acel album și simt din nou frigul înțepător și cadrul dur al bicicletei. Pe când aveam doar 10 ani, eu și iubitul meu tată Fiorindo, care a murit în urmă cu câteva luni, am parcurs 12 kilometri cu bicicletele, de la Caldogno la Vicenza, pentru a-l vedea pe marele Paolo Rossi pe stadionul Menti. Tot meciul, am stat agățat de gard, îl priveam jucând și marcând".

„O lume care a avut mereu nevoie de surâsul lui"

Povestea continuă, ca atunci, în 1977. „Erau anii austerității și ai plăcuțelor de înmatriculare alternative. Erau anii în care începeam să visez. Mă gândeam că, într-o zi, voi juca și eu pe acea arenă și voi purta acel tricou frumos cu un mare R pe piept. Imitându-l pe Paolo Rossi, puteam reuși ce a realizat el. Un titlu mondial într-o finală în fața Braziliei, precum Paolo Rossi împotriva Germaniei. Câștigarea Balonului de Aur. Ca Paolo Rossi. Să înving suferința genunchilor dureroși. Ca Paolo Rossi. Să triumf într-o lume care a avut mereu nevoie de surâsul lui Paolo Rossi".

 „Drum bun, Paolo, spre lumina eternă"

Baggio încheie tulburător mesajul său: „Astăzi, s-a înălțat la Cer, lăsând în urmă tot ce poate oferi mai bun fotbalul. Ciao Paolo! Cine știe dacă vei încălța și acolo ghetele tale de fotbal. Sper că da. Sper că zâmbetul tău va cuceri și Cerul. Noi nu-l vom uita niciodată. Drum bun, Paolo, spre lumina eternă". 

Ultimul adio, la stadionul Vicenzei

Astăzi, sicriul acoperit de coroana de trandafiri albi a soției sale Federica va fi depus la stadionul Vicenzei, "Romeo Menti", locul în care Paolo Rossi a debutat în fotbalul profesionist. Acolo, fanii își vor putea lua adio. Mâine dimineață, fostul mare atacant italian va fi înmormântat în orașul aflat la 60 de kilometri de Veneția.

VIDEO A murit Paolo Rossi. Carieră impresionantă pentru italian

Citește mai multe știri din fotbalul internațional: 

Ciprian Tătărușanu, în echipa săptămânii în Europa League! Portarul român, excelent pentru AC Milan

Ultimele detalii despre „cazul Colțescu” » UEFA îi anchetează și pe turci! Cine ar fi spus „românii sunt țigani” + ce riscă Hațegan

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
960022934395636
Florea Stefan  •  13 Decembrie 2020, 13:58

Din cauza lui am iubit Italia la Cupa Mondială din 1982! Era altceva decat intreaga echipa a Italiei... Ramas bun goleadorule!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează