INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANȚA

S-a stins ”sculptorul care modela mingea” » Raymond Kopa a murit la 85 de ani

Raymond Kopa a creat în Franța fotbalul-șampanie, la Stade de Reims +3   FOTO
Raymond Kopa a creat în Franța fotbalul-șampanie, la Stade de Reims

Articol de - Publicat sambata, 04 martie 2017 00:00

Raymond Kopa a jucat în echipa de vis a Realului, cu Di Stefano și Gento, fiind primul Balon de Aur al Franței în 1958. Artistul a murit ieri, la 85 de ani.

Lumea nu l-a uitat pe Raymond Kopa. Nu îl va uita niciodată. "Va rămâne mereu în memoria noastră, e în suflet pentru eternitate". Bixente Lizarazu e unul dintre cei mulți pentru care Kopa înseamnă enorm. Pentru Sergio Ramos, la fel: "O legendă, dar, înainte de orice, o persoană extraordinară".

Ieri dimineață, la 85 de ani, Kopa s-a ridicat la Ceruri, acolo unde s-a plăsmuit fotbalul său sublim. Un atacant de elită, o extremă dreapta la fel de valoroasă. Peste toate, un conducător de joc inimitabil. Dribling și pasă, de cele mai multe ori. Sau dribling și gol. Solistul.

Minerul-artist

Acest francez de 1,68 m, născut Kopaszewski într-o familie de imigranți polonezi (la școală i s-a spus prima dată Kopa), muncea în mină la Nœux-les-Mines când avea 14 ani. Îi ajuta pe fratele, tatăl și bunicul lui. Acolo și-a pierdut două degete. Însă visa la fotbal. Și a ajuns mare.

A propulsat Stade de Reims în finala Cupei Campionilor și, cumpărat cu 52 de milioane de franci în 1956, a semnat cu Madridul blanco. Un Real al artiștilor: Kopa - Di Stefano - Gento! Doi ani mai târziu, devenea primul Ballon d'Or francez. După ce fusese ales cel mai bun jucător la un Mondial câștigat de adolescentul Pele.

" Napoleon al fotbalului"

A fost supranumit de un jurnalist englez "Napoleon al fotbalului", iar France Football a scris despre el că este un "sculptor care vrea să modeleze mingea". S-a retras în 1967, la 35 de ani. A continuat să joace de plăcere până la 70 de ani. Nu s-a putut despărți de fotbal.

13trofee a adunat Raymond Kopa într-o carieră de 18 ani (1949-1967)

3Cupe ale Campionilor Europeni a cucerit Kopa în 3 ani la Real Madrid (1956-1959)

13ani a jucat Kopa la Stade de Reims în două perioade (1951-1956 și 1959-1967)

123de goluri a marcat francezul în 541 de meciuri de campionat la Angers, Reims și Real

3a fost locul ocupat de Kopa și "naționala" Franței la Mondialul din 1958

45de selecții a avut Kopa la "națională", pentru care a înscris 18 goluri

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
paulg40
paulg40  •  04 Martie 2017, 09:09

O era de mari valori piere si alta de non valori vine.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează