INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  GERMANIA

Salut pentru generali?! » Croatul Mandzukici şi kosovarul Shaqiri dau foc Serbiei

Salutul lui Mandzukici şi al lui Shaqiri
Salutul lui Mandzukici şi al lui Shaqiri

Articol de - Publicat luni, 19 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 18 noiembrie 2012 20:36

Cei doi jucători ai lui Bayern au celebrat un gol salutînd milităreşte. Gestul s-a interpretat la Belgrad ca un omagiu adus generalilor croaţi Gotovina şi Markaci, tocmai achitaţi de crime de război.

Războaiele interetnice din fosta Iugoslavie (1991-1995) şi din Kosovo (1998-1999) sînt demult istorie. Rănile, în schimb, nu s-au închis nici acum. A fost de ajuns ca atacantul croat Mandzukici să celebreze cu un salut milităresc golul lui Bayern la Nurnberg (1-1), iar elveţiano-kosovarul Shaqiri să-l imite, pentru a arunca Serbia în aer.

La Belgrad, ziarele au făcut imediat legătura cu eliberarea, vineri, a doi foşti generali croaţi, Ante Gotovina şi Mladen Markaci, acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii în reprimarea populaţiei sîrbe din Croaţia. Şi-au conchis: "A fost un salut pentru generali!". În 2011, aceştia primiseră pedepse cu închisoarea, 24 de ani primul, 18 ani celălalt, dar Camera de Apel a Tribunalului de la Haga i-a achitat.

Sîrbii cred că gesturile lui Mandzukici şi Shaqiri au fost premeditate şi reprezintă o provocare: "Amintesc de salutul teribilei Ustaşa, mişcarea fascistă din Al Doilea Război Mondial". Susţinută de Al Treilea Reich, aceasta a instaurat în 1941 o veritabilă dictatură în Croaţia şi Bosnia. Ţelul său declarat: exterminarea diverselor grupuri etnice şi a opozanţilor politici.

"Sînt de-a dreptul uluit. Gestul meu n-are nici o legătură cu politica sau cu ceea ce s-a întîmplat vineri la Haga" (Mario Mandzukici, atacant Bayern)

"Habar n-am de vreun general din Croaţia. L-am văzut pe Mario salutînd galeria cu mîna la frunte şi am făcut şi eu la fel" ( Xherdan Shaqiri, mijlocaş Bayern)

"Eliberarea generalilor, dovada nevinovăţiei Croaţiei! Triumful adevărului! Ei nu sînt criminali de război, ci eroi!" (Presa croată)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
giussybaratky23
giussybaratky23  •  19 Noiembrie 2012, 11:29

Albanezii, kosovarii si bosniacii sunt natii de imbecili! Zattara34 i-a caracterizat si el bine. Albanezii fac numai nenorociri pe unde umbla. Mario Mandzukic a stiut foarte bine ce face, cand a salutat in acel fel. Acum face pe prostul, pt ca stie ca il asteapta o suspendate drastica, plus o amenda consistenta, daca vor cei de la DFB. ;)

flaviulucianr
flaviulucianr  •  19 Noiembrie 2012, 10:00

În principal orașul Nurnberg a fost condus de Partidul Liberal DDP, spre ciuda nazistilor....In timpul celui de-al doilea razboi mondial centrul vechi al Nurnbergului (unul dintre cele mai vechi orase din Germania, fiind foarte important inca din vremea imperiului roman, iar in sec. al XIX-lea adevenit un centru al industriei din Bavaria) a fost distrus aproape in intregime... Cel mai important lucru e faptul ca după terminarea războiului, între 1945-1949, aici au avut loc Procesele de la Nürnberg, prin care au fost judecați și pedepsiți cei mai mari criminali de război naziști.

flaviulucianr
flaviulucianr  •  19 Noiembrie 2012, 09:35

Nürnbergul a fost ales de naziști drept oraș pentru congresele naționale ale partidului, fiind unul dintre cele mai importante centre de propagandă nazistă. Legile de la Nürnberg, de asemenea cunoscute sub numele de „Legile Rasiale”, au fost decise în ununimitate la data de 15 septembrie 1935 de către partidul nazist NSDAP. Cu această decizie naziștii au pus baza legală dar criminală a ideologiei lor antisemite. Adunarile nazistilor desfasurandu-se in acest oras inca din anul 1920. INSA CETATENII ORASULUI NURNBERG AU FOST CA O REDUTA IN FATA NAZISTILOR INTRUCAT IN ACEST ORAS PRTIDUL NAZIST NU A PUTUT CASTIGA NICIODATA ALEGERILE.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează