INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ISRAEL

Scandal imens la numirea noului selecționer în Israel: "Dușmanul nostru e antrenor"

Andreas Herzog (stânga) în Austria - Suedia, calificările pentru CM 1998 FOTO: Guliver/GettyImages
Andreas Herzog (stânga) în Austria - Suedia, calificările pentru CM 1998 FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 05 august 2018 09:00

Andreas Herzog, austriacul care a eliminat Israelul în drumul spre Mondialul din 2002, provocând fanii pe "Ramat Gan" de lângă Tel Aviv, este azi selecționerul lui Ben Sahar și Hemed. "Dușmanul nostru e antrenorul Israelului. E o rușine", a protestat fostul internațional Eyal Berkovici.

La Tel Aviv, nimeni nu uită acele momente. A fost un coșmar pentru naționala Israelului, iar coșmarul s-a numit Andreas Herzog.

27 octombrie 2001. Era ultimul meci din grupa a 7-a, în preliminariile Mondialului. Spania se calificase deja, mai era lupta pentru locul 2, care asigura barajul. Cine bătea, juca în play-off împotriva Turciei. Dar Austria putea face și egal, Israelul lui Berkovici și Revivo voia victoria. Numai trei puncte salvau naționala antrenată la acea vreme de Richard Møller Nielsen, campion european cu Danemarca în 1992.

A cerut ajutorul palestinienilor?

Trecuseră aproape două minute de prelungire din partida de pe "Ramat Gan". Era 1-0 pentru alb-albaștri. Marcase Gershon, o "scăriță" subtilă din penalty. 47.000 de oameni erau fericiți. Atunci, arbitrul lusitan Vítor Melo Pereira le-a dat austriecilor o lovitură liberă de la 20 de metri, perpendicular pe poartă. A tras Herzog, numărul 10, căpitanul Austriei. Tare și pe jos. Mingea a spart zidul, a păcălit goalkeeperul și s-a oprit în plasă. 1-1. Austria era la baraj.

Imediat după gol, Herzog a provocat întreaga arenă cu gesturile sale. Și a spus că "nicăieri nu m-am simțit mai urât ca aici". Nu a fost tot. Presa austriacă a susținut că mijlocașul în vârstă de 33 de ani le ceruse sprijinul palestinienilor la Tel Aviv. Veteranul a negat, dar amintirea lui a rămas. Întunecată.

Ca într-un film cu servicii secrete

Iar acum, coșmarul Israelului devine selecționerul naționalei sale. Totul s-a petrecut în secret, ca într-un film cu servicii speciale. Foarte puțini au știut. În urmă cu o săptămână, austriacul Willy Retensteiner a fost numit director tehnic al federației și, chiar dacă pe listă erau Nir Klinger, antrenorul lui Tamaș la Hapoel Haifa, și Ronny Levy (ex-Urziceni și Steaua, acum la Anorthosis, în Cipru), mulți se gândeau că va fi adus un tehnician apropiat de Țara Valsului.

Se așteptau la Marcel Koller, până în 2017 pe banca Austriei. Numai că acesta a preferat Basel, iar la Tel Aviv a ajuns Andreas Herzog (va împlini 50 de ani pe 10 septembrie). Surprinzător: ca antrenor, aproape că nu există. A fost la Austria U21 și SUA U23, plus secund și la austrieci, și la americani.

A venit miercuri dimineață. La aeroport, a fost scos pe o ieșire secretă, pentru a nu fi văzut de nimeni. A negociat la hotelul Herods, pe faleza Mediteranei. Și a semnat pe 18 luni, pentru Liga Națiunilor și preliminariile Euro 2020. Dacă își atinge obiectivul, contractul va fi prelungit. Există această opțiune.

"Publicul îl urăște aici"

Când s-a aflat cine a fost ales, mulți au protestat. Mai ales Eyal Berkovici, fostul mare jucător (a evoluat 9 ani în Marea Britanie), care era căpitanul Israelului pe 27 octombrie 2001. "Cum a putut federația să numească un asemenea antrenor? Unul care e dușmanul nostru, unul care nu voia ca naționala lui să vină în Israel. Publicul îl urăște aici", a tunat Berkovici, acum comentator la ONE, având și o emisiune de televiziune. Nu a înțeles nici el "de ce l-au refuzat pe Nir Klinger. Oare să joci 15 ani la națională înseamnă puțin?". A încheiat furios: "Totul ce se întâmplă e o rușine!".

Primul meci, pe 7 septembrie: în Albania, în Liga Națiunilor. Până atunci va avea timp cel puțin să învețe numele internaționalilor.

350.000 € este salariul anual al lui Andreas Herzog ca selecționer al Israelului; are un bonus de 250.000 dacă se califică la Euro 2020; aceleași sume le primește și directorul tehnic Retensteiner

275 de zile a rămas naționala Israelului fără un selecționer clar după plecarea lui Elisha Levy; interimatul a fost asigurat de Alon Hazan, care a stat pe bancă și la amicalul contra României (1-2, la Netanya)

"Sunt foarte bucuros că am devenit selecționerul Israelului. Voi face totul ca să am succes. Cine știe? Poate pentru acel gol din 2001 mă voi revanșa și voi califica Israelul"Andreas Herzog, selecționer Israel

"Cel care a hotărât ca Herzog să fie selecționer trebuie trimis urgent la psihiatru. E o mare rușine pentru federație"Eyal Berkovici, fost internațional israelian

E selecționer, nu e președinte!

Federația (IFA) a numit un selecționer, dar a rămas fără președinte. Pentru că Ofer Eini, care are afaceri în străinătate, nu a mai dorit să continue de la 15 iulie. Noul lider IFA va fi ales la sfârșitul lunii septembrie. 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
10156614762433288
Oni Kun  •  05 August 2018, 15:14

un articol cu nas....

Vezi toate comentariile (1)
Comentează