INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SCANDAL

Scandal și discriminare! Un jucător important e atacat violent în propria țară pentru că a purtat culorile LGBT pe teren: "Să dispară de la națională!" 

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 30 octombrie 2017 09:25

Guram Kașia, căpitanul lui Vitesse, a fost criticat vehement în Georgia de internauți și de jurnaliști pentru că a avut o banderolă-curcubeu la un meci jucat în Olanda. L-au susținut colegii de la națională. Și nici el nu a cedat presiunilor .

La 30 de ani, Guram Kașia este unul dintre cei mai importanți jucători georgieni ai momentului. Căpitanul lui Vitesse Arnhem și al echipei naționale a fost însă asaltat la Tbilisi cu mesaje agresive după ce a purtat o banderolă în culorile LGBT la un meci din campionatul Olandei, în timpul unei campanii a federației batave.

Într-o Georgie aflată pe locul 3 în ierarhia celor mai homofobe țări din lume, potrivit World Value Survey, cu 93% dintre localnici spunând că nu ar accepta un vecin gay, reacțiile nu au întârziat să apară.

"Vor boicota selecționata"

Internetul a fost plin de comentarii negative, de insulte și amenințări. Iar jurnalistul Giorgi Gigauri a cerut în cotidianul Asavali-Dasavali: "LGBT-Kașia să dispară de la națională. Stăpânii fotbalului georgian ar trebui să știe că bărbații georgieni vor boicota selecționata dacă LGBT-Kașia îndrăznește să mai poarte tricoul Georgiei". 

"A fost responsabilitatea mea"

Dar Kașia și-a susținut cu fermitate gestul. "Întotdeauna voi sprijini libertatea oamenilor și mă voi opune violenței. Dacă nu le vor face rău altora, voi fi alături de ei. Unele persoane din țara mea nu înțeleg acest lucru", a declarat fundașul central. "Unii și-au exprimat dezaprobarea pe pagina de Facebook, însă nu le-am dat atenție. Au fost dezamăgiți de comportamentul meu? Nu regret ce am făcut, a fost responsabilitatea mea". 

Mulți fotbaliști i-au fost aproape. Inclusiv Kaha Kaladze, ex-Milan, ales primar la Tbilisi: "În Georgia a fost adoptată legea antidiscriminare și libertatea de expresie e foarte importantă". 

"Kașia a condamnat agresiunile comise împotriva comunității gay din toată lumea. E o problemă gravă și în Georgia. Violența împotriva LGBT e inacceptabilă" Jimmy Tabidze, apărător Ufa

"Guram, pentru mine, tu ești și vei rămâne mereu parte din fotbalul georgian! Sunt mândru că am fost alături de tine atâția ani" Domenti Sicinava, fost președinte al federației georgiene

"Kașia e liderul naționalei, a fost mereu un exemplu pe teren și în afara lui. Să nu uităm ce a făcut el pentru Georgia" Nika Kacearava, atacant Korona Kielce

"Sunt împotriva comunității gay, dar Kașia a făcut ce i s-a spus. Și în Danemarca a fost o campanie similară, iar căpitanul echipei mele a fost obligat să participe, deși nu voia să susțină cauza homosexualilor"Davit Skhirtladze, atacant Silkeborg

58 de selecții are Guram Kașia la "naționala" Georgiei (a marcat un gol)

2 titluride cel mai bun fotbalist al anului a câștigat Kașia în țara sa (2012, 2013)

2 cluburi a avut Kașia: Dinamo Tbilisi (2006-2010) și Vitesse Arnhem, în ultimii 7 ani

262 de meciuria jucat Kașia la Vitesse în toate competițiile (a înscris 22 de goluri) 

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (22)
gabbs
gabbs  •  30 Octombrie 2017, 23:46

Pentru aceasta cenzura, pe care o aplicati tocmai pentru a manipula, veti avea -1 cititor.

gabbs
gabbs  •  30 Octombrie 2017, 23:11

"Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj discriminator/intolerant. " explicati va rog cu ce am gresit. Multumesc

cpt.ahab
cpt.ahab  •  30 Octombrie 2017, 16:47
Postat de gabbs pe 30 Octombrie 2017, 16:33

***

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează