INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CAMPIONATE

Selecţioner la distanţă! » Zico pregăteşte reprezentativa Irakului din Brazilia

Zico antrenează din Brazilia naţionala Irakului
Zico antrenează din Brazilia naţionala Irakului

Articol de - Publicat sambata, 03 decembrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 02 decembrie 2011 21:56

Din cauza frecventelor atentate de la Bagdad, tehnicianul face selecţia jucătorilor de acasă, de la 12.000 de kilometri depărtare, pe DVD.

"Cînd mi-au propus banca tehnică a naţionalei lor mi-am zis «Iată provocarea pe care mi-o doream atît de mult!». Să duc o echipă care acum trei ani nici nu exista la Mondialul din 2014, acasă la mine, în Brazilia". Zico a preluat reprezentativa Irakului în august, dar trăieşte de departe cea mai neobişnuită experienţă din cariera de antrenor.

"Zilnic mor oameni"
Fosta glorie a fotbalului brazilian îşi pregăteşte echipa de acasă. Adică de la nu mai puţin de 12.000 de kilometri distanţă: "La Bagdad am fost două zile, cît am semnat contractul. Dacă în restul ţării e linişte, acolo nu se poate trăi. Mi s-a şi pus în vedere să nu care cumva să ies pe stradă. Zilnic sînt atentate cu bombă şi mor oameni".

Casete înregistrate
Nici măcar la vreun meci din campionatul irakian n-a asistat. Selecţia o face pe DVD. "Oficialii federaţiei îmi trimit casete cu partide înregistrate ca să-mi fac o idee despre forma selecţionabililor. Mai face pe observatorul preparatorul meu fizic, Edu", a dezvăluit tehnicianul în vîrstă de 58 de ani.

În pribegie
Inclusiv debutul a fost unul neobişnuit. Zico şi-a cunoscut jucătorii cu doar patru zile înaintea startului în calificările pentru CM 2014, cu Iordania (0-2), pe 2 septembrie: "Am jucat la Arbil, oraş kurd situat la 320 de kilometri nord de Bagdad. Gazonul, vestiarele, un dezastru! De altfel, FIFA l-a şi interzis ulterior. Şi cum la Bagdad riscurile sînt prea mari, am plecat în pribegie. Dar a mers, iar echipa e acum calificată pentru faza finală".

"La convocări, îi deosebesc foarte uşor pe jucătorii activi în campionatul din Irak. Privirea lor trădează o anume nelinişte. Aş spune chiar că sînt speriaţi" (Zico, selecţioner Irak)

"Dacă ne vom putea juca meciurile de acasă în Qatar, atunci îmi voi cumpăra o casă la Doha. Aşa voi putea sta şi eu mai mult în preajma jucătorilor, să-i cunosc mai bine" (Zico, selecţioner Irak)

52 de goluri a marcat Zico în 72 de partide în care a îmbrăcat tricoul Braziliei între 1976 şi 1986

4 victorii şi un eşec, golaveraj 7-3, sînt rezultatele de pînă acum ale lui Zico pe banca Irakului

1,4 milioane euro anual e salariul pe care-l ia tehnicianul brazilian ca selecţioner al Irakului

MONDIALELE LUI ZICO
1978, 1982 - A luat bronzul în Argentina, dar patru ani mai tîrziu, în Spania, a fost eliminat de Italia (2-3) în a doua fază a grupelor
1986 - La ultimul lui turneu final ca jucător activ, Zico a fost eliminat în "sferturi" de Franţa, la penalty-uri. A avut atunci şansa lui 2-1 în minutul 90 al partidei, dar a ratat lovitura de pedeaspă acordată
2006 - A condus reprezentativa Japoniei la turneul final din Germania, însă rezultatele au fost modeste: o remiză cu Croaţia şi două eşecuri, în faţa Australiei şi a Braziliei

Al 8-lea selecţioner străin
Zico e al 8-lea selecţioner străin al Irak-ului din 2000 încoace. Dintre aceştia, cei mai cunoscuţi sînt nemţii Bernd Stange, Wolfgang Sidka, norvegianul Egil Olsen şi sîrbul Bora Milutinovici. Fost informator al securităţii est-germane STASI, Stange a rezistat 17 meciuri pe bancă, între octombrie 2002 şi aprilie 2004, el renunţînd din cauza războiului. Cel mai multe partide le-a bifat însă Sidka: 20 în decursul unui an (august 2010-august 2011). Olsen şi Milutinovici, în schimb, au plecat repede, după 6, respectiv 4 meciuri.

În "sferturile" Ligii cu Fener
Zico nu are acelaşi succes pe bancă precum avea ca jucător. Cele mai mari performanţe le-a obţinut cu Fenerbahce (2006-2008): titlul şi Supercupa Turciei în 2007, prezenţă în "sferturile" Ligii (2007-2008). Iar cu Bunyodkor, în 2008, a luat Cupa şi campionatul Uzbekistanului. În schimb, de la ŢSKA Moscova (2009) şi Olympiakos Pireu (2009-2010) a fost concediat după numai cîteva luni.

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează