INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ALEGERI UEFA

Și acum, Ceferin?! Șeful federației slovene e favorit la președinția UEFA. E susținut și de FRF

Alexander Ceferin e avocat de profesie // Foto: Raed Krishan
Alexander Ceferin e avocat de profesie // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 14 septembrie 2016 00:00

Șeful federației slovene, sprijinit și de FRF, e favorit la președinția UEFA. El și-a câștigat susținerea estului, dar și a multor federații mari din vest cu un program mai atractiv decât al contracandidatului Van Praag.

UEFA se grăbește să-și aleagă noul președinte. Astăzi, între 12:30 și 13:00, ora României, vom ști deja numele celui care-i va succeda în funcție lui Michel Platini.

După retragerea spaniolului Angel Maria Villar, în cursă au rămas slovenul Aleksander Ceferin și olandezul Michael van Praag, iar Ceferin e considerat de toată lumea drept marele favorit al scrutinului de la Atena.

Discipolul lui Platini

Avocatul din Ljubljana, 48 de ani, a știut să atragă de partea sa Blocul Estic, printre care și FRF, țările nordice (Suedia, Norvegia, Islanda, Finlanda), dar și numeroși "grei", în frunte cu Germania, Italia și Franța. Ceferin e văzut drept un continuator al politicilor lui Platini, care s-a bătut pentru o mai mare deschidere către federațiile mici și mijlocii.

Conservatorul batav

Contracandidatul său, Michael van Praag, 68 de ani, liderul federației olandeze și vicepreședinte al forului continental, trece mai degrabă drept un conservator. Și a pierdut serios teren după retragerea din alegerile pentru președinția FIFA, unde fusese susținut inclusiv de FRF.

El l-a sprijinit apoi pe prințul Ali în detrimentul fostului secretar general UEFA, Gianni Infatino, dar elvețianul s-a impus și, se pare, ar prefera să colaboreze mai degrabă cu Ceferin.

Program puțin atrăgător

Inclusiv programul lui Van Praag, dornic să construiască "punți între federațiile bogate și cele sărace", e considerat mai puțin atrăgător decât al slovenului. Chiar ambiguu. Ceea ce, foarte probabil, va face diferența azi, la Atena.

"Liant între est și vest"

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a precizat pe site-ul FRF că decizia susținerii lui Ceferin s-a luat "în urma analizelor și dezbaterilor din cadrul grupului regional de lucru, format din 13 asociații naționale din estul continentului".

Motivația? "Programul lui propune o reformă reală și radicală. De asemenea, alegerea lui ar fi liantul dintre estul și vestul fotbalistic european", a mai spus Burleanu.

"Mă voi bate pentru un fotbal mai protejat. Voi lupta împotriva pariurilor și a rasismului. Vreau mai multă securitate pe stadioane"
Aleksander Ceferin, candidat la președinția UEFA

"Vreau să contruiesc punți între între federațiile bogate și cele sărace. UEFA trebuie să-i trateze la fel pe toți, să fie transparentă"
Michael van Praag, candidat la președinția UEFA

28de voturi, din totalul de 55 ale reprezentanților federațiilor afiliate, vor fi de ajuns pentru a câștiga alegerile

6președinți a avut UEFA până acum, de la înființarea în 1954. Atunci avea 25 de membri, acum are 55, ultimul fiind Kosovo

ALEKSANDER CEFERIN

  • Țara: Slovenia
  • Vârsta: 48 de ani
  • Profesia: Avocat
  • Funcția: președintele Federației slovene

MICHAEL VAN PRAAG

Țara: Olanda
Vârsta: 68 de ani
Profesia: om de afaceri
Funcția: președintele Federației olandeze, vicepreședinte UEFA

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
caminero
caminero  •  14 Septembrie 2016, 09:45

Intr-o parte il avem pe Giani Infantilu, acuma vine si Ceferistu asta ...

marian0904
marian0904  •  14 Septembrie 2016, 09:24

Divizarea statelor din est, implicit marirea numarului acestora, face ca balanta sa incline in favoarea unui candidat agreat de est. Programele si alte blablablauri sunt chestii de umplutura. Importanta este impartirea cascavalului, iar aici Ceferin trebuie sa traga mai mult spre noi.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează