INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Românul despre care Berlusconi a spus că „este serios și profesionist”, reacție după moartea lui „Il Cavaliere”: „Am învățat asta de la el”

Contra, al patrulea de pe rândul de jos, la o partidă amicală alături de legendele lui AC Milan, în 2016
Contra, al patrulea de pe rândul de jos, la o partidă amicală alături de legendele lui AC Milan, în 2016

Articol de - Publicat luni, 12 iunie 2023 18:16 / Actualizat luni, 12 iunie 2023 18:42

Răducioiu și Contra au fost jucătorii lui Berlusconi la Milan, iar amintirile românilor în tricourile rossonerilor sunt de neuitat. O altă poveste despre cum n-a ajuns Hagi în tricoul ”Diavolului” milanez sau cum nu și-a îndeplinit Don Silvio visul aducerii lui Gică la el în echipă

Silvio Berlusconi a murit astăzi la vârsta de 86 de ani. Suferea de leucemie. Decesul italianului a reprezentat ”știrea zilei” pe mapamond. Social media a fost invadată de mesaje la adresa lui ”Il Cavaliere”, de la marile cluburi la fel de fel de fotbaliști ce-au interacționat cu primul magnat din lumea sportului internațional.

Don Silvio a fost premierul Italiei în patru guverne, dar, mai ales, cretorul unui Milan invincibil după ce l-a readus la viață în 1986. Vreme de trei decenii, Berlusconi a fost ”Capo di tutti capi” la rossoneri, 29 de trofee și trei echipe de-a dreptul memorabile.

Cel supranumit „Il Cavaliere” a interacționat de-a lungul timpului și cu câțiva români din sfera sportului și a politicului. Libertatea a luat legătura cu singurii doi fotbaliști români care au fost rossoneri în „epoca Berlusconi”, Florin Răducioiu (1993-1994) și Cosmin Contra (2001-2002). 

„Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a reacționat „Marele Blond”, în timp ce Cosmin Contra, acum antrenor la Damac, a fost surprins în Orient: „Îți dai seama că te lovește o astfel de veste, mai ales când cunoști un om, uriaș, cu care ai și vorbit personal”.

„Guriță” a fost apreciat public de către Berlusconi în primăvara lui 2002

„Contra este un jucător foarte bun, serios și profesionist. Sper ca AC Milan să conteze și în viitor pe el”, declara Silvio Berlusconi în aprilie 2002, când se afla în România într-o vizită oficială, ca prim-ministru al Italiei.

„Berlusconi a fost o mare personalitate, dar încă o dată se dovedește că boala nu cruță pe nimeni, cu toate resursele pe care el le-a avut la dispoziție. Don Silvio a fost unul dintre revoluționarii fotbalului actual, a făcut din Milan o forță indestructibilă vreme de câțiva ani, a scris istorie, practic. După ce a vândut Milan, a luat Monza din Serie C și a dus-o în prima ligă.

Vă rămâne în istoria fotbalului. De politică nu mai zic, nu sunt familiarizat cu acest domeniu. Am avut plăcerea să fiu în compania dânsului de 3-4 ori, era foarte apropiat de jucători. Era un tip exigent, te obliga să dai maximum. Am învățat și eu asta de la dânsul, exigența pentru progres. 

Este unul dintre oamenii ce m-au impresionat în viață, Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a reacționat Cosmin Contra pentru Libertatea.

7milioane de euro a plătit Milan lui Alaves pentru Cosmin Contra în vara 2001, l-a cedat un an mai târziu la Atletico Madrid pentru 3 milioane de euro

44de meciuri, 4 goluri și 5 assist-uri a adunat ”Guriță” pentru Milan

O hotărâre pripită, poate cea mai proastă din cariera de fotbalist. Nu trebuia să plec atunci de la Milan. O decizie luată la ora 2 dimineața, în ultima zi de mercato
Cosmin Contra

Răducioiu, emoționat: „I-am zis asta. Tocmai venise cu elicopterul, să mă cunoască”

Florin Răducioiu a făcut parte din marea echipă a lui Milan de la mijlocul anilor ”90. Don Silvio a dispus plata a 3 de milioane de dolari pentru aducerea ”Marelui Blond” de la Brescia.

„În prima zi a mea la Milanello (n.red. – baza de cantonament a echipei), a venit la cantonament cu elicopterul. M-a întrebat dacă mă simt bine, dacă sunt mulțumit de ceea ce mi s-a oferit. Eu eram foarte emoționat, mă bâlbâiam. Am apucat să spun doar atât: «Președinte, încerc, fac tot posibilul». Venea doar înaintea meciurilor, sâmbăta înaintea etapei de campionat, sau marțea, înaintea partidei de Champions League.

Lua prânzul cu noi, apoi pleca. Avea întâlnire cu Fabio Capello, antrenorul acelui sezon în care am fost acolo. Un om care a știut să creeze acest Milan, care era invincibil la un moment dat. Un om de mare succes. În istoria lui Milan nu va mai fi un om ca el, este unic”, a povestit Răducioiu într-un interviu acordat OrangeSport în septembrie 2020.

4goluri în 14 meciuri a marcat Răducioiu pentru Milan, cucerind inclusiv trofeul Champions League cu rossonerii

Povestea lui Giovanni Becali: „Dacă ni-l aduci pe Hagi, te îmbrăcăm în bani!”

În primăvara lui 1989, o formație supersonică a rossonerilor spulbera Steaua București, scor 4-0, în finala CCE.

Don Silvio a fost vrăjit de Gică Hagi după acea finală de la Barcelona. În vara acelui an a încercat să-i convingă pe români să-l transfere pe cel ce avea să devină „Regele” fotbalului românesc. 

Impresarul Ioan Becali a intervenit atunci în tratative, aflând că Milan îl vrea pe Hagi, iar conducerea clubului din peninsulă nu avea cum să negocieze direct cu Steaua, clubul Armatei, în finalul regimului comunist, când jucătorii aveau interzis la transferuri externe până la o anumită vârstă și cu zeci de aprobări. Hagi nu a vrut să fugă din țară!

„După finala de la Barcelona, când am văzut că barosanilor de la AC Milan le ardea buza după Hagi, m-am dus cu tupeu şi am discutat direct cu ei. Gullit era accidentat, nu se ştia cât şi cum o să mai joace. Italienii mi-au spus: «Dacă ni-l aduci pe Hagi, te îmbrăcăm în bani!». Dar eu am discutat cu Gică şi mi-am dat seama că nu are rost să insist.

În cazul lui, sentimentele faţă de părinţi erau prea puternice. Dacă pleca, îi distrugea şi pe ei, dar se distrugea şi pe el, pentru că nu putea să stea multă vreme departe de ei”, a povestit Giovanni Becali în biografia lui Gică Hagi, scrisă de Grigore Cartianu.

Gică Hagi despre refuzul de a veni sub comanda lui Berlusconi: „De la Real Madrid a venit chiar președintele”

În februarie 1990, imediat după Revoluție, jurnaliștii de la La Gazzetta dello Sport dezvăluiau că directorul sportiv Ariedo Braida va ajunge la București pentru a negocia transferul lui Hagi, ca parte a unui plan imens.

Doar că, în mai 1990, Gică a semnat cu Real Madrid. Ulterior, avea să declare într-un interviu acordat Corriere dello Sport motivul pentru care a ales Real în dauna Milanului.

„Nu ascund că interesul lui Arrigo Sacchi pentru mine mi-a mângâiat orgoliul, faptul că el s-a gândit să mă facă să joc în acea echipă de fenomene. Cineva de la Milan a venit la București, dar nu era o figură de prim rang, în timp ce de la Real Madrid a venit chiar președintele, Ramon Mendoza, care mi-a spus clar de la început că Real Madrid mă vrea. 

N-a fost o alegere ușoară. Eram un decar important pentru lumea fotbalului, mă voiau și din Anglia, din Germania, dar cel mai mult a contat faptul că președintele Realului a venit în România pentru a mă convinge”, a afirmat Gică Hagi.

Citește și alte știri despre fotbal:

EXCLUSIV Echipa la care a crescut Cristi Chivu a revenit în Liga 2: „Am scrâșnit din dinți și am muncit”

Averea uriașă pe care o lasă în urmă Silvio Berlusconi. Cine împarte miliardele

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
CiprianBirtea_84
CiprianBirtea_84  •  12 Iunie 2023, 21:54
Postat de rottwailer pe 12 Iunie 2023, 20:53

Ca jucatori atat Raducioiu cat si Contra au fost foarte buni, ca antrenori putin peste zero barat!

A antrenat Răducioiu pe undeva?

rottwailer
rottwailer  •  12 Iunie 2023, 20:53

Ca jucatori atat Raducioiu cat si Contra au fost foarte buni, ca antrenori putin peste zero barat!

VardyParty
VardyParty  •  12 Iunie 2023, 20:47

HA HA HA: Impresarul Ioan Becali a intervenit atunci în tratative, aflând că Milan îl vrea pe Hagi... = Pai tu vindeai Rolexuri la Napoli, pe strada, la ora aia. Saracu' Berlusconi, nici nu stia cu cine a negociat!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează