INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CUPELE EUROPENE

Care Premier League? Spania e stăpâna absolută a fotbalului! GSP a analizat ultimii 10 ani: e peste Anglia și Germania la un loc

Leo Messi în duel cu Sergio Ramos // FOTO: Guliver/GettyImages
Leo Messi în duel cu Sergio Ramos // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de , , - Publicat vineri, 17 mai 2019 08:00

SPANIA, STĂPÂNA ABSOLUTĂ. Gazeta Sporturilor a făcut ierarhia cupelor europene în ultimul deceniu, 2009-2019, iar ibericii domină autoritar, au un punctaj impresionant, mai mult decât adună la un loc ocupantele locurilor 2 și 3, Anglia și Germania.

Anglia va câștiga în acest sezon ambele trofee în competițiile continentale între cluburi. Nu s-a întâmplat niciodată ca ambele finale, Champions League și Europa League, să se dispute între formații din aceeași țară.
Anglia pare că are fotbalul european la picioare, însă e doar o excepție, care confirmă o altă regulă ce spune că în ultimul deceniu, Spania este țara care nu are absolut niciun rival. A subordonat total tot ce înseamnă trofeele la nivel de club.

Gazeta a analizat sezon cu sezon ceea ce s-a întâmplat începând din 2009-2010 și până în prezent. Și pentru ca ierarhia deceniului să reflecte cât mai exact raportul de forțe, punctajul oferit ultimelor 4 echipe rămase an de an în cele două competiții a ținut cont și de diferența enormă care e în prezent între Champions League și Europa League. 

Cum s-a punctat

CHAMPIONS LEAGUE

Câștigătoare - 10 puncte
Finalistă - 8 puncte
Semifinaliste - 5 puncte

EUROPA LEAGUE

Câștigătoare - 5 puncte
Finalistă - 3 puncte
Semifinaliste - 1 punct

Plecând de aici, concluzia e una și aceeași, indiferent de ierarhie.
Exclusiv în Ligă, Spania are un punctaj uluitor. Dublu față de a doua clasată, Anglia. De fapt, din precedentele 10 trofee, ibericii și-au antamat nu mai puțin de 6!!!

Dominația Spaniei e atât de mare încât Italia, țară care era forța numărul 1 în anii '90 și începutul anilor 2000, e în această perioadă la ani-lumină de Barca, Real și celelalte reprezentante ale spaniolilor. Punctajul Italiei în UCL e de aproape 5 ori mai mic decât al Spaniei.

În Europa League, tot Spania e prima, dar nu are o diferență atât de mare față de Anglia. În această competiție însă, surprizele vin de la Portugalia și Ucraina, care au avut un parcurs mult peste țări cu mare tradiție precum Germania, Italia și Olanda.

Per total, în Champions League și Europa League, Spania pare că aleargă de una singură. Anglia și Germania, împreună, nu ajung la nivelul ibericilor. 

Clasament TOTAL

1. Spania 160
2. Anglia 80
3. Germania 61
4. Italia 34
5. Portugalia 16
6. Franța 14
7. Olanda 8
8. Ucraina 4
9-11. Austria 1
Elveția 1
Turcia 1

Clasament CHAMPIONS LEAGUE

champions league

Clasament EUROPA LEAGUE

el

Doar 5 țări au luat ultimele 20 de trofee UCL și UEL

Spania: 12 trofee
Anglia: 5 trofee
Italia: 1 trofee
Germania: 1 trofee
Portugalia: 1 trofee
* Champions League și Europa League, începând din 2009-2010
** inclusiv actualul sezon, în care Anglia și-a antamat ambele trofee

În 10 ani am învins o singură echipă din Spania

Fotbalul românesc a repurtat rar și foarte rar succese împotriva echipelor provenite din țări care au câștigat un trofeu în cele două competiții în ultimul deceniu. Iar cu victorii în fața spaniolilor aproape că nu ne putem lăuda deloc. Singura izbândă datează de acum 10 ani, când Urziceni a bătut-o, în grupele Champions League, pe Sevilla, scor 1-0, meci disputat pe Ghencea. 

Ce echipe am bătut din țările care au câștigat trofeele UCL și UEL în ultimul deceniu

clipboard01 

Toate Baloanele de Aur vin din Spania!

Un alt argument fantastic pe care Spania îl are în ultimul deceniu e faptul că toți câștigătorii Balonului de Aur din perioada 2009-2018 au fost fotbaliști care evoluau în momentul respectiv la cluburi iberice. Messi a câștigat de 5 ori în tricoul Barcelonei, Ronaldo de 4 ori în cel al Realului, iar anul trecut a triumfat croatul Modrici, de la Real.

leo messi

Mai mult, în toți acești 10 ani, restul de 20 de jucători care au terminat pe podiumul Balonului de Aur au venit într-o proporție covârșitoare de la formații spaniole. Nu mai puțin de 16 de la Real, Barcelona și Atletico și doar 4 din afara Spaniei. Aceștia din urmă sunt: Ribery (Bayern), locul 3 în 2012, Neuer (Bayern), tot locul 3 în 2014 și Neymar (PSG), locul 3 în 2017. Al 4-lea e Ronaldo, care a terminat anul trecut pe locul 2, într-un an în care a evoluat 6 luni la Real și alte 6 luni la Juventus. 

Fantastic: Spania a pierdut finală doar împotriva Spaniei :))

Ceea ce frapează poate cel mai mult și demonstrează cel mai bine dominația Spaniei e faptul că singurele finale în care o echipă iberică a pierdut trofeul sunt cele care au conținut ambele combatante din Spania. Bilbao a pierdut cu Atletico în 2012, în Europa League, iar Atletico a fost bătută de Real, de două ori, în UEFA Champions League. În rest, victorii pe linie în ultimul act pentru grupările din Spania:

12 din ultimele 20 de finale de UCL și UEL au conținut cel puțin o echipă din Spania

9 ani au trecut de la ultimul triumf al Italiei pe continent: Inter a câștigat Champions League în 2010, 2-0 în finala cu Bayern Munchen

18ani au trecut de la ultima finală de Champions League pierdută de o echipă din Spania împotriva unei echipe din afara Spaniei: Bayern - Valencia 1-1 și 5-4, după penalty-uri

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (24)
ciobanul.gheorghe
ciobanul.gheorghe  •  17 Mai 2019, 16:03
Postat de dinamo_fan pe 17 Mai 2019, 12:26

Spania a dominat in ultimii 10 ani dar englezii prin puterea financiara cred ca au intors roata.

Mai ales cu venirile lui Florin Andone și Tudor Băluță, EPL devine cel mai puternic campionat! Fac pariu că FCSB are face fata in EPL și ar prinde Champions League

arsenal_1886
arsenal_1886  •  17 Mai 2019, 12:46

@ dinamo_fan . Așa-i ca e clar ? Money talks,bull *** walks ! Cum ar zice unul din Argeș -banii vorbește ca e multi .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

arsenal_1886
arsenal_1886  •  17 Mai 2019, 12:41

De ce nu decada'75 -'85 ? Anglia bătea totul in Europa ,ca si acum,de-altfel .Stati puțin si judecați. Ce se va alege de Barca după Messi .Ce s-a ales de Real după CR am văzut .De acum încolo vor fi petrodolarii care vor vorbi .Cit va mai rezista Realul cu 1 miliard datorii pe la bănci ,datorii care anul acesta vor ajunge la 1.2 miliarde.Cit are Barca de achitat ? In orice caz nu vânzarea de tricouri ii vor salva .De ce nu se înghesuie șeicii sa cumpere cuplul Real-Barca.Nu vor sa plece din start cu datorii enorme .Acelasi lucru se întîmplă si la Man Utd .Banca Loyd are 450 mil creanțe acolo .Bayern si Arsenal sint singurele cluburi mari fără datorii si cred ca acum Liverpool si Dortmund vor deveni .LFC a transferat tot premiul de TV si-l va transfera si pe cel de la UEFA in contul datoriilor avute.Man C nu are datorii.Tottenham citeva sute de mil datorită construcției stadionului .Chelsea e Chelsea cu rusoaica președinte mina de oțel. Așa ca viitorul aparține cluburilor din PL . Spania va trena in urma lor ca si Atletico ,Valencia ,Sevilla au de plătit din greu la bănci.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează