INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BARCELONA

SPECIAL GSP A influențat Barcelona. A schimbat fotbalul. Ce i-a spus Guardiola lui Xavi când l-a văzut prima dată pe Iniesta la Barcelona + detalii incredibile

Articol de - Publicat sambata, 28 aprilie 2018 20:23

Louis van Gaal, antrenorul care l-a promovat la Barcelona pe Andres Iniesta într-un meci cu Bruges, din octombrie 2002, spune cum îl vedea în acea perioadă: "Avea un simț tactic mai mare decât al lui Xavi și se descurca mai ușor ca Messi pe spații reduse".

Mundo Deportivo dă timpul înapoi. Pe 16 septembrie 1996, Andrés Iniesta avea doar 12 ani când s-a urcat în Fordul Orion al tatălui. Stătea pe bancheta din spate, alături de bunicul după numele căruia fusese botezat. În față, părinții, José Antonio la volan și soția sa, Mari, lângă el. 500 de kilometri, cât a fost drumul de acasă, din Fuentealbilla (Albacete), la Barcelona, "nimeni nu a scos un cuvânt. Parcă era o înmormântare. Nu se auzea decât sunetul motorului", și-a amintit José Antonio. 

"Băiatul ăsta ne va face să ne retragem pe amândoi"

Prima noapte petrecută în La Masía "a fost teribilă", nu a uitat magicianul. "Rămăsesem singur. Era foarte dificil pentru un copil de 12 ani să se despartă de familie". 

Puștiul era încă la Academie când l-a descoperit Pep Guardiola, la acea vreme căpitanul blaugrana. I-a spus zâmbind lui Xavi: "Tu mă vei face să mă retrag. Iar băiatul ăsta ne va obliga pe amândoi să ne retragem". 

Pe 29 octombrie 2002, Louis van Gaal îl promova oficial la seniori, oferindu-i 90 de minute adolescentului de 18 ani la un 1-0 pe terenul lui Bruges (cu Alin Stoica pe teren). Debutul direct în grupele Champions League. "Am trăit momente magice, clipe pe care nici nu mi le imaginam. Iar acel prim meci, la Bruges, a fost unul dintre momentele unice. Atunci, mi-am dat seama că nu mai e un vis. Era realitate", afirmă acum Iniesta.

El e explicația trofeelor lui Messi

Van Gaal povestește ce l-a atras la Iniesta. "De cum l-am văzut la juniori, am știut merită o șansă. Mulți îmi ziceau că Xavi și Iniesta erau egali, însă Andrés avea mai mare calitate. Tactic, era incredibil. Putea vedea înaintea tuturor ce se va întâmpla. Și lua mereu deciziile corecte. Era foarte iute în pase", dezvăluie antrenorul olandez. "Messi e foarte rapid. Iniesta are o mare capacitate de a dribla în stilul lui Leo, dar e mai bun pe spații reduse". 

Batavul a intuit corect. Iniesta a devenit unul dintre cei mai buni jucători din lume. Talent, inteligență, generozitate, totul la maximum. El armonizează grupul din jur. Iar Messi a cucerit atâtea trofee pentru că l-a avut pe el alături, la Barcelona. Fără un asemenea lider, Messi nu a câștigat încă nimic la naționala Argentinei. 

"Andrés m-a ajutat să înțeleg mai bine jocul"

De aceea, antrenorii rivalilor încearcă în primul rând să-l blocheze pe Iniesta. Și împotriva Barcelonei, și împotriva Spaniei. Mai mulți adversari îl înconjoară permanent pe playmakerul iberic. Fotografii au surprins deseori această ipostază, cu Andrés găsind soluții chiar și cu toți oponenții pe urme. 

Același Guardiola îl descrie atât de frumos. "Vreau să-i mulțumesc din suflet. El m-a ajutat să înțeleg mai bine jocul. Am progresat numai privindu-l". Și mai spune ceva: "Fără el, nimic din ce a realizat Barça în ultima vreme nu ar fi fost posibil". 
După 22 de ani, Iniesta părăsește clubul catalan. Clubul vieții. A influențat Barcelona. A schimbat fotbalul. 

"Vreau să fiu corect față de mine și față de clubul care mi-a oferit totul. E mai bine să mă opresc acum, simțindu-mă important" Andrés Iniesta, căpitan Barcelona

"Aș putea vorbi minute în șir despre ce înseamnă Iniesta pentru fotbalul mondial. Face parte din istoria Barçei" Pep Guardiola, manager Man. City, ex-Barcelona

"Pe Iniesta nu îl văd ca pe un jucător al Barcelonei. El aparține fotbalului. Și sigur ar fi meritat Balonul de Aur" Zinedine Zidane, antrenor Real

35 de trofeeare Andrés Iniesta, cel mai titrat jucător spaniol: 32 cu Barcelona (inclusiv titlul din 2018) și 3 cu naționala Spaniei: CM 2010 și CE 2008 și 2012

"Va fi titular indiscutabil la Mondial"

Selecționerul spaniol Julen Lopetegui nu vrea să vorbească la trecut despre Iniesta. "Andrés rămâne esențial la națională. A fost titular indiscutabil în toate meciurile jucate cu noi și așa va fi la Mondial. Am fost întotdeauna vrăjiți de randamentul lui. El este încă prezentul, o comoară a fotbalului", a declarat tehnicianul iberic. 

"Andrés, ești un fenomen"

Messi nu a putut fi la conferința în care Iniesta și-a anunțat despărțirea de Barcelona (nici el, nici Luis Suárez), clubul catalan susținând că argentinianul a fost obligat să schimbe pașapoartele pentru el, soția și copiii săi. Leo i-a scris un mesaj emoționant pe Instagram. "Andrés, îți mulțumesc pentru toți acești ani în fotbal. A fost un privilegiu să joc împreună cu tine, petrecând momente de neuitat. Ești un fenomen pe teren și în afara lui. Îmi va fi dor de tine". 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
fishman75
fishman75  •  28 Aprilie 2018, 16:49

are la trofee cat toate echipele din liga noastra la un loc...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează