INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTERVIU

SPECIAL » Marco Borriello îşi povesteşte dramele: "Tata a fost ucis de Mafie cînd aveam 10 ani!". Dezvăluiri despre homosexualitatea din fotbal şi secretele Romei

Articol de - Publicat duminica, 10 noiembrie 2013 00:00 / Actualizat duminica, 10 noiembrie 2013 11:15

O poveste despre sînge, bani şi sex. Cel care o dezvăluie este atacantul Romei, Marco Borriello, care la 31 de ani este încă prizonierul prejudecăţilor şi stereotipurilor. În spatele aparenţelor însă, se află secretele renaşterii sale, mai ales sportive.

- Cum te simţi trecînd de la un fel de colet poştal care era expediat peste tot la un element cheie în strategia Romei?
- Frumos. Cînd s-a schimbat conducerea veneam după un sezon în care înscrisesem 17 goluri, dar nu mă cunoşteau ca om. Poate de-asta mi s-au pus tot felul de etichete, nu ştiu. Am apucat-o pe drumuri diferite, dar acum încercăm să ne înţelegem.

- De fapt chiar ţi-ai prelungit contractul.
- Da, pînă în 2017.

- Ai avut antrenori diferiţi în perioadele petrecute la Roma, Ranieri, Montella, Luis Enrique, Zeman. Care ar fi diferenţele?
- Cu Ranieri era un mare entuziasm dar s-a pierdut din cauza conducerii. Cu Montella a fost excelent, Luis Enrique şi Zeman însă au încercat idei tactice diferite, aşa că am înţeles că e mai bine să plec. Apoi ei au fost demişi, iar eu am cîştigat titlul. Iată, am zis-o. Aveam nevoie să-mi iau piatra asta de pe inimă.

- Roma fără Totti a înscris doar un gol pe meci...
- Cu Francesco sînt foarte bun prieten, dar nimeni pe lume nu-l poate înlocui, el e lumina călăuzitoare. Fără el ne lipseşte calitatea, dar de-asta trebuie să ne simţim toţi responsabili, nu doar eu. Problema e că celelalte echipe încep să descopere micile defecte pe care le avem.

"Maldini e cel mai puternic fotbalist cu care am jucat"

- Zi-mi trei motive pentru care Roma ar putea lua titlul.
- Avem o echipă puternică, fani extraordinari şi nu jucăm în cupele europene. Dar atenţie la Juve, e puternică!

- În afară de jucătorii Romei, care e cel mai puternic fotbalist cu care ai jucat?
- Maldini.

- În cariera ta, ai obţinut ceea ce meritai?
- Puteam mai mult, dar nu a fost doar vina mea. De cîteva ori mi s-au pus beţe în roate, chiar dacă avusesem un sezon excelent, m-am accidentat.

- Cu ce antrenori nu te-ai înţeles deloc?
- Cu Baldini, la Empoli.

- Ai o imagine de om pasionat de modă, cînd termini cu fotbalul te vezi în acest domeniu?
- Ştiu că am de mulţi ani o imagine legată de can-can-uri. Moda îmi place, ar fi interesant să reprezint vreun brand, să fiu imaginea lui în străinătate.

- Ai avut mai multe femei decît Cassano?
- El a zis că a avut 600-700, nu? Eu mai puţine, dar mai frumoase!

"Am întîlnit fotbalişti bisexuali în Serie A"

- Prandelli (n.r. selecţionerul Italiei) a zis că lumea fotbalului e pregătită pentru ca jucătorii homosexuali să iasă la iveală.
- Pentru noi, fotbaliştii, nu ar fi nici o problemă. Eu am cîţiva amici gay. Dar nu ştiu cum ar reacţiona fanii.

- Ai spus că nu ai aflat de nici un jucător homosexual, dar i-ai suspectat pe cîţiva că ar fi bisexuali. În afară de Roma, pentru a nu avea probleme, la Milan, Juve sau Genoa ai întîlnit astfel de fotbalişti?
- Da, la toate trei.

Tatăl său a fost ucis de Mafie

- Să trecem la alt subiect. Tatăl tău, Vittorio, a fost ucis de mafie în 1993. Cum a fost copilăria ta?
- Deloc uşoară. Aveam 10 ani, iar mama a fost fundamendală în creşterea mea. În cartierul meu din Napoli, San Giovanni a Teduccio, erau cele mai multe clanuri din oraş. Nu era o junglă, să ne înţelegem, dar nici Disneyland. Un copil e forţat să fie mereu atent, pentru că un an acolo face cît zece în altă parte. Fotbalul m-a ajutat mult să depăşesc problemele, dar mi-ar fi plăcut ca tata să vadă ce am reuşit să fac în viaţă.

- S-a spus că a murit pentru că era implicat în afaceri cu Mafia.
- Tata avea un cazier curat.

- Ai avut curiozitatea de a afla de ce a fost ucis?
- Da, dar am aflat mulţi ani după. Îi împrumutase bani lui Pasquale Centore, fost primar în Casertano. Acest om, care era legat de clanul Casalesi, nu mai voia să-i dea banii înapoi, aşa că tata a fost ucis.

- Ai devenit simbolul fotbalistului care se gîndeşte doar la bani şi femei.
- Asta zic invidioşii!

- A venit finalul interviului, dar simt că ai mai avea multe de spus.
- Aş putea vorbi despre Galliani, Berlusconi, politică, homosexualitate în fotbal, dar acum nu e momentul. Cînd mă voi retrage!

Interviul a fost tradus şi adaptat din cotidianul italian Gazzetta dello Sport.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (15)
4patraulea
4patraulea  •  10 Noiembrie 2013, 21:37
Postat de iosonoforte pe 10 Noiembrie 2013, 19:37

italieni sunt rasisti..mai ales cei din verona cu noul partid : Forza Nuova..

da ' cine te-a trimis acolo?

monere1980
monere1980  •  10 Noiembrie 2013, 20:55
Postat de iosonoforte pe 10 Noiembrie 2013, 19:37

italieni sunt rasisti..mai ales cei din verona cu noul partid : Forza Nuova..

nu mi se pare corect spus "italienii sint rasisti" ptr ca exista factiuni rasiste in fiecare tara si-n fiecare rasa. Pana si negrii sau asiaticii sint rasisti ptr ca nu suporta albii. Rasismul e o plaga sociala care trebuie sa dispara din capetele tuturor. Nici o rasa nu e mai breaza ca cealalta, toate au plusuri si minusuri, asa ca trebuie incetat cu asta ptr totdeauna. Iar eu nu ma referam la rasism, ma referam la faptul ca in italia, mai mult decat in alte natiuni, exista mai multi oameni rai decat buni. Doar a parere personala....

eagleye
eagleye  •  10 Noiembrie 2013, 20:43
Postat de xstream pe 10 Noiembrie 2013, 20:38

si extrem de orgoliosi

Sunt niste incuiati, prosti.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează