CAMPIONATE  ·  BOLTON

STOP! Muamba se opreşte! » Refăcut miraculos după un stop cardiac suferit pe teren, se retrage la 24 de ani!

Fabrice indică locul în care i-a
fost implantat defibrilatorul
cardiac +4 FOTO
Fabrice indică locul în care i-a fost implantat defibrilatorul cardiac

Articol de — Joi, 16 August 2012, 00:00

Fostul mijlocaş al lui Bolton a primit o veste devastatoare de la medicii belgieni: "Nu mai ai voie să joci fotbal!". Dar Fabrice e puternic: "Fotbalul a fost viaţa mea şi sînt norocos că am ajuns atît de sus"


Atunci, în acea seară de 17 martie, cînd s-a prăbuşit fără suflare cu faţa în iarbă, în stop cardiac, şi apoi, în blocul operator, cînd inima lui se oprea alarmant, doctorii au făcut un miracol, întorcîndu-l la viaţă.

Acum, după 151 de zile, tot medicii i-au dat vestea cea mai tristă: "Pentru tine, fotbalul e un pericol! Nu mai ai voie să joci". El, un munte de om, un uriaş de 1,88 m, are inima prea fragilă pentru a mai rezista războiului neîntrerupt de pe gazon.

Şi cît a sperat să revină! Era exact ca la 11 ani, cînd tocmai aterizase din fostul Zair fără să ştie o boabă de engleză! Visa să fie fotbalist în Premier League. Şi a ajuns.

De cînd s-a trezit din coşmar, pe un pat la London Chest Hospital, a spus că va mai alerga cu mingea la picior. Şi chiar s-a întîmplat în luna mai, în vacanţa petrecută în Dubai. Cînd Fabrice a văzut turiştii la o miuţă, i-a spus logodnicei: "Îmi pare rău, joc!". Iar la sfîrşit, a mărturisit: "M-am bucurat de fiecare clipă. Mă rog la Dumnezeu să mă întorc într-o zi în fotbalul profesionist!".

Ultimul său vis nu s-a mai împlinit. "Am fost în Belgia pentru a fi consultat de unul dintre cei mai buni cardiologi din lume. Şi cuvintele sale au fost dure, implacabile. De aceea, azi, 15 august, trebuie să mă retrag".

Însă viaţa continuă la 24 de ani. "Îi mulţumesc lui Dumnezeu că trăiesc!".

"E devastator că nu voi mai putea juca fotbal, dar viaţa mea continuă. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că trăiesc!"
Fabrice Muamba, fost fotbalist Bolton

"Fabrice e dezamăgit, dar nu contează decît că este în viaţă. Aici, astăzi. Vom fi mereu lîngă el"
Owen Coyle, manager Bolton

78 de minute s-a oprit inima lui Muamba pe 17 martie, în urma atacului cardiac suferit în timpul meciului Tottenham - Bolton, din Cupa AnglieiCu 40 de cazuri COVID la personal, managerul Spitalului Universitar spune că ”șefii de secție nu se înțeleg unii cu alții” și a decis ”imixtiune militară”

Libertatea

Comentarii (1)

lucell  •  16 August 2012, 01:44

78 de minute? oaw :|

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
11:30 Raliuri, Reluare

Raliul din Dakar

Eurosport
15:00 Ciclism, Reluare

Curse din Italia

Eurosport
17:30 Emisiune TV

Fotbal European

Digi 1
19:30 Emisiune TV

Digi Sport Special

Digi 1
21:00 Emisiune TV

Sport Report

Telekom 1
21:30 Fotbal, Reluare

Barcelona - Real Madrid

Digi 2
Program TV complet

Liga 1