INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BOLTON

STOP! Muamba se opreşte! » Refăcut miraculos după un stop cardiac suferit pe teren, se retrage la 24 de ani!

Fabrice indică locul în care i-a
fost implantat defibrilatorul
cardiac +3   FOTO
Fabrice indică locul în care i-a fost implantat defibrilatorul cardiac

Articol de - Publicat joi, 16 august 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 15 august 2012 21:03

Fostul mijlocaş al lui Bolton a primit o veste devastatoare de la medicii belgieni: "Nu mai ai voie să joci fotbal!". Dar Fabrice e puternic: "Fotbalul a fost viaţa mea şi sînt norocos că am ajuns atît de sus"


Atunci, în acea seară de 17 martie, cînd s-a prăbuşit fără suflare cu faţa în iarbă, în stop cardiac, şi apoi, în blocul operator, cînd inima lui se oprea alarmant, doctorii au făcut un miracol, întorcîndu-l la viaţă.

Acum, după 151 de zile, tot medicii i-au dat vestea cea mai tristă: "Pentru tine, fotbalul e un pericol! Nu mai ai voie să joci". El, un munte de om, un uriaş de 1,88 m, are inima prea fragilă pentru a mai rezista războiului neîntrerupt de pe gazon.

Şi cît a sperat să revină! Era exact ca la 11 ani, cînd tocmai aterizase din fostul Zair fără să ştie o boabă de engleză! Visa să fie fotbalist în Premier League. Şi a ajuns.

De cînd s-a trezit din coşmar, pe un pat la London Chest Hospital, a spus că va mai alerga cu mingea la picior. Şi chiar s-a întîmplat în luna mai, în vacanţa petrecută în Dubai. Cînd Fabrice a văzut turiştii la o miuţă, i-a spus logodnicei: "Îmi pare rău, joc!". Iar la sfîrşit, a mărturisit: "M-am bucurat de fiecare clipă. Mă rog la Dumnezeu să mă întorc într-o zi în fotbalul profesionist!".

Ultimul său vis nu s-a mai împlinit. "Am fost în Belgia pentru a fi consultat de unul dintre cei mai buni cardiologi din lume. Şi cuvintele sale au fost dure, implacabile. De aceea, azi, 15 august, trebuie să mă retrag".

Însă viaţa continuă la 24 de ani. "Îi mulţumesc lui Dumnezeu că trăiesc!".

"E devastator că nu voi mai putea juca fotbal, dar viaţa mea continuă. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că trăiesc!"
Fabrice Muamba, fost fotbalist Bolton

"Fabrice e dezamăgit, dar nu contează decît că este în viaţă. Aici, astăzi. Vom fi mereu lîngă el"
Owen Coyle, manager Bolton

78 de minute s-a oprit inima lui Muamba pe 17 martie, în urma atacului cardiac suferit în timpul meciului Tottenham - Bolton, din Cupa Angliei

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
lucell
lucell  •  16 August 2012, 01:44

78 de minute? oaw :|

Vezi toate comentariile (1)
Comentează