INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TURCIA

UPDATE Turcii l-au deportat după mesajul anti-Hamas transmis la golul marcat. Atacantul a ajuns acasă » Alt jucător israelian arestat!

Mesajul arătat la cameră de Sagiv Yehezkel // Foto: X
Mesajul arătat la cameră de Sagiv Yehezkel // Foto: X

Articol de , - Publicat luni, 15 ianuarie 2024 11:13 / Actualizat luni, 15 ianuarie 2024 20:36

Sagiv Yehezkel (28 de ani), atacantul lui Antalyaspor, a fost eliberat după ce poliția din Antalya l-a interogat mai multe ore azi-noapte, acuzându-l că a incitat la ură contra Hamas. Autoritățile din Turcia l-ar putea deporta dacă nu își cere scuze pentru reacția avută după reușita de 1-1 din meciul cu Trabzonspor. Scandalul politic a ajuns și la UEFA și FIFA! Internaționalului israelian i s-a luat telefonul celular și va putea ține legătura doar cu soția și copilul aflați în Turcia. Aceștia se vor întoarce în siguranță în Israel în această seară.

UPDATE. Yehezkel s-a întors în Israel! Alt israelian arestat în Turcia!

Sagiv Yehezkel, dat afară de Antalyaspor după ce a fost arestat, apoi eliberat în urma mesajului său interpretat ca instigare la ură contra Hamas, a ajuns acasă, în Israel, împreună cu soția și băiețelul lor. Avionul privat a fost pus la dispoziție de ministrul de externe Israel Katz și de președintele statului, Itzhak Herzog. 

Un alt jucător israelian din Turcia, Eden Kartzev (Bașakșehir), a fost arestat la Istanbul sub aceeași acuzație ca Yehezkel și eliberat numai după ce a dat o declarație la poliție. Și el se va despărți de clubul său și se va întoarce în Israel. 

ȘTIREA INIȚIALĂ.

Nu s-au stins încă ecourile scandalului iscat după meciul Antalyaspor - Trabzonspor (1-1) de unul dintre fotbaliștii israelieni ai gazdelor. Mesajul prezentat în fața camerelor TV după golul egalizator de aseară i-a revoltat pe turci, ajungând și la președintele Recep Tayyip Erdoğan. 

Sagiv Yehezkel, atacantul gazdelor, a sărbătorit reușita din minutul 68 arătându-și bandajul de la încheietura mâinii stângi, pe care scria „100 de zile, 7.10", dedicat celor 136 de ostatici israelieni luați de gruparea teroristă Hamas după atacul din 7 octombrie 2023.

Eliberat la intervenția ambasadorului Israelului!

Jucătorul cumpărat în vară cu 850.000 de euro de la Hapoel Beer-Sheva a fost reținut de poliție la finalul partidei menționate și dus la o secție pentru a fi interogat. Presa israeliană a dezvăluit că a trebuit să dea explicații pentru „mesajul care a incitat la ură împotriva Hamas și care a avut impact până la președintele țării și chiar la UEFA și FIFA, fiind comentat intens pe rețelele sociale. 

Sagiv a rămas închis până dimineață, când a fost eliberat, urmând să se deschidă dosar penal dacă atacantul de 28 de ani nu-și cere public scuze pentru scandalul provocat. Cotidianul Hurriyet a scris astăzi că premierul Benjamin Netanyahu și ministrul Afacerilor Externe au negociat cu ambasadorul Israelului eliberarea lui Yehezkel! Președintele federației din Israel, Shino Zuaretz, aflat la Londra la un eveniment al UEFA, a raportat cazul șefilor forului european, care au promis să ajute la eliberarea lui Sagiv.

„Valorile noastre naționale sunt mai presus de orice"

Clubul din Antalya l-a suspendat imediat și îi va rezilia contractul semnat până în iunie 2016, iar Sagiv riscă să fie chiar deportat din Turcia. Singura scăpare și o varioantă pentru a stinge scandalul este ca Sagiv să-și prezinte public scuzele și să declare că gestul său a fost greșit înțeles. Până atunci un avion particular urma să decoleze spre Antalya, dar zborul s-a anulat, dat fiind faptul că există posibilitatea ca Sagiv să fie judecat, umilit și apoi expulzat din Turcia.

Turcii l-au deportat după mesajul anti-Hamas transmis la golul marcat. Atacantul a ajuns acasă » Alt jucător israelian arestat!
Sagiv Yehezkel arată la cameră mesajul de susținere pentru ostaticii israelieni din fâșia Gaza

Președintele clubului său, Sinan Boztepe, a intervenit și a spus că „am văzut și eu poza. Valorile noastre naționale sunt deasupra oricărei discuții. Nu contează cât de important este fotbalistul care lansează un asemenea mesaj. Îi vom cere să își ceară scuze și probabil va fi exclus din lot. După ce am aflat versiunea lui, am decis să-i reziliem imediat acordul". Yehezkel ar putea reveni până la finalul mercato la Hapoel Beer Sheva. Tatăl jucătorului a declarat că „sunt îngrijorat, dar sper ca Sagiv, având sprijinul Ministerului de externe și al altor factori, inclusiv de la UEFA, să fie pus total în libertate și să revină cu bine în Israel”.

Cum s-a apărat Sagiv Yehezkel în fața acuzațiilor

Într-o intervenție pentru Ynet, acuzatul a oferit propria variantă: „Am decis să fac acest gest umanitar față de prizonierii israelieni din Gaza. A fost important pentru mine să punctez că aceștia sunt ținuți în captivitate de 100 de zile. Nu am avut intenția de a provoca sau de a-mi exprima o poziție pe acest subiect. Sunt la curent că e ceva sensibil în Turcia, dar nu a fost decât un gest. 

Când președintele clubului m-a anunțat că nu pot participa la un eveniment în Gaziantep în memoria celor decedați în Gaza, am stat deoparte și totul a fost bine. M-am concentrat pe fotbal, însă nu am putut uita de suferința familiilor care nu i-au mai văzut de atâta timp pe ostaticii, luați de trupele Hamas pe data de 7 octombrie 2023".

„Poate că a fost o neînțelegere, eu nu am subestimat poporul turc, în război au murit prieteni apropiați, iar alții au fost răpiți, devenind ostatici. Actul meu nu este unul politic!”
Sagiv Yehezkel, atacant Antalyaspor

23.968de oameni au fost uciși și 60.582 sunt răniți în fâșia Gaza în urma atacurilor israeliene începute pe 7 octombrie. Bilanțul victimelor din Israel este de 1.139 de morți

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Carlo Ancelotti, reproșuri către Vinicius și Bellingham: „Le-am zis să nu o mai facă, nu e nevoie de așa ceva”
SUPERCUPA SPANIEI
Carlo Ancelotti, reproșuri către Vinicius și Bellingham: „Le-am zis să nu o mai facă, nu e nevoie de așa ceva”
Lewandowski a vrut să-l enerveze pe Vinicius, dar nu i-a ieșit » Întrebarea pe care i-a tot repetat-o și răspunsul brazilianului
SUPERCUPA SPANIEI
Lewandowski a vrut să-l enerveze pe Vinicius, dar nu i-a ieșit » Întrebarea pe care i-a tot repetat-o și răspunsul brazilianului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (5)
GeorgePhoenix59
GeorgePhoenix59  •  15 Ianuarie 2024, 17:23

Jucatorul evreu nu avea ce cauta intr-o tara care sprijina entitatea terorista ! Punct !

MaxiP
MaxiP  •  15 Ianuarie 2024, 16:38

Din punctul meu de vedere el nu trebuie sa declare ca mesajul sau a fost inteles gresit, trebuie sa dovedeasca acest lucru. Ceea ce cred ca nu prea este posibil, daca face referire la o data in care s-a produs un genocid si la un numar de oameni luati ostatici, efectiv sarbatorind acest lucru, parerea mea este ca e act de terorism in toata regula si ar trebui tinut departe de libertate.

anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  15 Ianuarie 2024, 13:27

Cum ar fi daca in ,,oglinda,, un fotbalist arab din campionatul Israelului ar fi arătat imagini cu palestinienii morți în Gaza ?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează