INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANŢA

Un antrenor a fost radiat din fotbal la primul campionat profesionist, în urmă cu 80 de ani » Primii bani, primul blat!

Imagine spectaculoasă de la un meci jucat în 1932 pe Stade Olympique de Colombes, faimoasa arenă de lîngă Paris care găzduise Olimpiada în 1924
FOTO: Guliver/GettyImages
Imagine spectaculoasă de la un meci jucat în 1932 pe Stade Olympique de Colombes, faimoasa arenă de lîngă Paris care găzduise Olimpiada în 1924 FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 30 septembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 29 septembrie 2012 19:15

Tehnicianul lui Antibes, Valere, ar fi corupt mai mulţi jucători ai adversarilor în 1933. Echipa sa, aflată în lupta pentru titlu, a fost exclusă!

Fotbalul contemporan suferă de boala blaturilor. Bani transferaţi rapid dintr-un cont în altul, arbitri mituiţi, jucători cumpăraţi, antrenori care fac tactica pentru planurile unor preşedinţi corupţi, sume imense cîştigate la pariuri. Multe înţelegeri necurate dovedite şi mult mai multe meciuri dubioase. Şi o vînătoare a trucajelor care face ca fiecare victorie la diferenţă mare de goluri, fiecare răsturnare spectaculoasă, fiecare gafă a unui apărător sau portar să fie privită cu suspiciune. Chiar şi cînd nu există nimic anormal în spate.
Dar blaturile au afectat imaginea fotbalului încă de la începuturi. Începuturile profesioniste, cînd banii le-au luat minţile celor din jurul sportului rege. Iată un exemplu, din Franţa anilor 1932-1933.

Fotbalul pro naşte un mare scandal
Atunci, într-o perioadă de criză mondială care demola şi Hexagonul – "exporturile scăzuseră cu 60 la sută, producţia industrială se prăbuşise, şomajul explodase" (L’Equipe) -, celebrul Jules Rimet, preşedintele FIFA şi al federaţiei franceze, a creat primul campionat pro. Iar debutul profesionismului în fotbalul francez, exact în urmă cu 80 de ani, avea să fie plin de scandaluri.

Adversarii stimulaţi de a treia echipă!
Cel mai mare, la sfîrşitul sezonului. Cannes şi Antibes erau la egalitate în fruntea grupei B, în ultima etapă. Pe 2 mai 1933, scrie acelaşi L’Equipe, "crainicul stadionului din Antibes a anunţat, înaintea meciului cu Fives, că rivalii de la Cannes le-ar fi promis o primă consistentă celor de la Fives dacă înving". Numai că Antibes a cîştigat clar, 5-0, iar Cannes a pierdut la Sochaux (1-2). Ceea ce ar fi însemnat că Antibes era în finala campionatului cu Lille. Dar afacerea nu se încheiase.

Antrenorul a recunoscut
O săptămînă mai tîrziu, conducătorii lui Fives au depus o plîngere la federaţie: antrenorul lui Antibes, Valere, ar fi corupt mai mulţi jucători de la Fives pentru a se lăsa bătuţi! Care a fost reacţia tehnicianului acuzat? A recunoscut! A fost radiat din fotbal. Iar clubul său exclus!

Ulterior, Cannes a jucat finala cu Lille. Şi a pierdut la penalty-uri: 3-4.

Foto
Imagine spectaculoasă de la un meci jucat în 1932 pe Stade Olympique de Colombes, faimoasa arenă de lîngă Paris care găzduise Olimpiada în 1924
f Guliver/GettyImages

"Nu am vrut să transform fotbalul, sportul la care ţin atît de mult, într-o afacere. Dar profesionismul este un rău necesar"
Jules Rimet, preşedintele FFF (1919-1946) şi FIFA (1921-1954)

48 de mii de franci (echivalentul a 8.000 de euro astăzi) era cel mai mare salariu anual din primul campionat pro francez: britanicul McGowan (Lille)

14,5 milioane de euro este cel mai mare salariu din Ligue 1 în 2012-2013: Zlatan Ibrahimovici (PSG); de 1.812 ori mai mare decît al lui McGowan

200 de franci la victorie!
Cum erau plătiţi jucătorii la primul campionat profesionist francez? Etienne Mattler, fundaş la Sochaux şi la "naţionala" Hexagonului, avea un salariu lunar de 2.500 de franci (echivalentul a 416 euro), de 4,5 ori mai mare decît cel al unui învăţător parizian. La victorie, primea un bonus de 200 de franci (33 de euro), iar la remiză, 100 de franci. Cel mai bine plătit era însă britanicul McGowan, de la Lille, cu un salariu de 4.000 de franci pe lună.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
eucutine
eucutine  •  30 Septembrie 2012, 09:21

ehe... pe vremea aia portarii aveau basca, iar mingea avea siret. Ala cu basca are mai degraba aspect de tractorist, decat portar de fotbal.

plischi
plischi  •  30 Septembrie 2012, 07:22

nu cred ca asta ar fi fost primul blat din fotbal, pentru simplul motiv ca la acest sport blaturile au aparut inainte ca el sa fie inventat!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close