INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  UNGARIA

Alertă înainte de Serbia - Ungaria » Decizia UEFA în cazul „Ungariei Mari” inflamează spiritele

În martie 2022, Ungaria și Serbia s-au înfruntat într-un meci amical // foto: Guliver/gettyimages
În martie 2022, Ungaria și Serbia s-au înfruntat într-un meci amical // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat marti, 21 martie 2023 22:27 / Actualizat marti, 21 martie 2023 22:42

Duelul dintre Serbia și Ungaria din preliminariile EURO se anunță a fi extrem de încordat, odată cu decizia UEFA de a le permite maghiarilor să afișeze harta Ungariei Mari la meciurile echipei naționale.

  • „Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei.

Federația Maghiară de Fotbal a anunțat astăzi că UEFA și FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, le permite mai nou fanilor maghiari să afișeze harta Ungariei Mari la meciurile echipei naționale. Este vorba despre varianta simplificată, fără simboluri și inscripții.

Poziția FRF după ce UEFA a acceptat ca maghiarii să folosească steagul Ungariei Mari: „Vom solicita asta”
FRF
Poziția FRF după ce UEFA a acceptat ca maghiarii să folosească steagul Ungariei Mari: „Vom solicita asta”

Serbia și Ungaria sunt în aceeași grupă în preliminarii

Este de așteptat ca decizia să inflameze spiritele înainte de duelul dintre Ungaria și Serbia din preliminariile EURO. Cele două naționale au fost repartizate împreună în grupa G, una de 5 echipe.

Care este motivul? Harta Ungariei Mari cuprinde și o provincie din Serbia, Vojvodina, pe lângă o parte din regiunea Transilvania, din România, și bucăți din Slovacia, Croația, Ucraina și Slovenia.

„UEFA va permite ca drapelul să fie adus pe stadioane”

Politica revizionistă a ideii Ungariei Mari nu le pică bine sârbilor, mai ales dacă fanii maghiari care vor face deplasarea în Serbia pentru acel meci vor cuteza să afișeze respectivul simbol.

Duelul Serbia - Ungaria este programat pe 7 septembrie, iar returul, găzduit de maghiari, pe 14 octombrie.

Momentan, Federația Maghiară a anunțat fanii naționalei vecine că „vom permite utilizarea acestor drapeluri la următoarele două meciuri”, adică duelul amical cu Estonia de pe 23 martie și cel cu Bulgaria de pe 27 martie, primul pentru maghiari din preliminariile EURO.

Ca rezultat al negocierilor, UEFA va permite ca drapelul, care simbolizează respectul față de Ungaria istorică și solidaritatea cu fanii din străinătate, să fie adus pe stadioane, cu următoarele condiții:

- ca acesta să afișeze harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții; 
- să cuprindă doar culorile roșu, alb și verde; 
- să nu încurce vizionarea netulburată a meciului de către fani.

În același timp, fanii noștri trebuie să știe că dacă un mesaj rasist sau politic va fi plasat pe drapel, asta va provoca măsuri disciplinare. Acest lucru dăunează echipei și percepției asupra fotbalului maghiar. Federația le cere tuturor fanilor să se abțină de la orice formă de ură.

- Comunicat al Federației Maghiare de Fotbal

Mai multe știri pe acest subiect:

Csaba Asztalos, reacție fermă după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: „Nu știu ce au avut în cap”

Gigi Becali a comentat decizia UEFA de a accepta steagul Ungariei Mari: „Nu le dăm nimic înapoi”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
digitalmasacrer
digitalmasacrer  •  22 Martie 2023, 08:59

"În același timp, fanii noștri trebuie să știe că dacă un mesaj rasist sau politic va fi plasat pe drapel" - intreg steagul este un mesaj politic, astia is ***?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

vanbasten_85
vanbasten_85  •  22 Martie 2023, 00:11

De la Mamaligarki nu poti astepta sa aiba vreo reactie la un asemenea afront pe care UEFA il face la adresa tarilor vizate de "Ungaria Mare".Am speranta ca sarbii isi vor pastra onoarea pe care romanii au pierdut-o de mult timp si vor avea o reactie pe masura.

FCSBF
FCSBF  •  21 Martie 2023, 23:57

eu nu pot sa inteleg acesta decizie a lui UEFA !! cea fost in capul lor mai ales cea fost in capul Ungariei sa faca asemnea mizerie !! osa fie un scandal imens care osa bage UEFA intro lumina prosta... bun era intro lumina prosta decat a bagat chestia cu LGBT.....! UEFA extrem de copruta !

Vezi toate comentariile (5)
Comentează