INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

Viaţa după Tito » Barcelona l-ar putea prezenta mîine pe succesorul lui Vilanova! Cei 4 favoriţi

Tito Vilanova a fost antrenorul Barcelonei timp de un an. +1   FOTO
Tito Vilanova a fost antrenorul Barcelonei timp de un an.

Articol de - Publicat duminica, 21 iulie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 20 iulie 2013 22:34

Presa are patru favoriţi pentru înlocuirea antrenorului căruia i-a recidivat cancerul la glanda parotidă. Favorit e Gerardo ”Tata” Martino, fost selecţioner al Paraguayului.

"Viaţa continuă. E o lovitură grea, dar Barcelona a primit multe lovituri şi a supravieţuit". Aşa a încheiat preşedintele Sandro Rosell, vineri seară, conferinţa de presă în care a confirmat despărţirea de Tito Vilanova.

Şi imediat, a demarat negocierile cu posibilii înlocuitori ai tehnicianului de 44 de ani, al cărui cancer la glanda parotidă a recidivat a doua oară. Rosell a anunţat că succesorul lui Tito va fi prezentat în cîteva zile, cel mai devreme mîine, iar ziarele au avansat deja 4 soluţii "de urgenţă":

GERARDO "TATA" MARTINO. Ar fi principalul favorit. "Tata" a condus naţionala Paraguayului la CM 2006, unde s-a oprit în "sferturi", eliminat de Spania, dar şi în ultima finală a Copei America, pierdută în faţa Uruguayului. Are marele avantaj de a fi liber de contract, după ce a atins cu Newell's Old Boys, fosta echipă a lui Messi, semifinalele Copei Libertadores.

LUIS ENRIQUE. Fostul jucător al Barcelonei, scrie AS, e favoritul preşedintelui Rosell. A şi stat pe banca Barcelonei B, înainte de a o prelua pe AS Roma, în 2011. Problema e că tocmai a semnat cu Celta Vigo, care i-a fixat o clauză de reziliere de 3 milioane de euro.

VILLAS-BOAS. PSG l-a vrut pe tehnicianul lui Tottenham după plecarea lui Carlo Ancelotti la Real. Dar a dat înapoi cînd a aflat că Spurs i-a fixat portughezului o clauză de reziliere de 14 milioane de euro! Ceea ce constitue un impediment major şi pentru Barca.

JUPP HEYNCKES. Ar fi soluţia low cost. Tehnicianul cu care Bayern a luat "tripla" sezonul trecut le-a mai pregătit pe Real, Bilbao şi Tenerife, vorbeşte fluent spaniola şi e un mare fan al Barcelonei. Totul e ca negociatorii catalani să-l convingă să revină asupra deciziei de a se pensiona.

ALŢII. Presa a vehiculat şi numele unui Marcelo Bielsa, Ernesto Valverde (Bilbao), Frank de Boer (Ajax), Michael Laudrup (Swansea) sau Ronald Koeman (Eindhoven). Dar aceştia sînt cotaţi cu şanse mici, mai ales că, excepţie Bielsa, în tratative cu Santos, toţi sînt sub contract.

"Partida vieţii"
Vestea renunţării lui Tito Vilanova a provocat o undă de şoc în presă. Cotidianul Marca a titrat ieri "Tito pleacă pentru a juca partida vieţii sale". Iar El Mundo Deportivo a ieşit pe prima pagină cu un mesaj de solidaritate: "Toţi alături de Tito". La fel celălalt cotidian catalan, Sport: "Tot universul blaugrana se uneşte în susţinerea lui Tito Vilanova. Te iubim!".

Avertizaţi de Cruyff
Şefii Barcelonei fuseseră puşi în gardă de Johan Cruyff în privinţa lui Vilanova. "Tito trebuie înlocuit. E un om bolnav şi cel mai important pentru el e să-şi vadă de sănătate", aprecia fostul tehnician al catalanilor în mai.

Suferă de un an şi opt luni
Tito Vilanova a primit rezultatele analizelor vineri dimineaţă. Şi totodată i s-a propus "un tratament incompatibil cu exercitarea funcţiei de antrenor". Pus în situaţia de a alege între viaţă şi marea sa iubire, Barcelona, a ales viaţa.

Pentru prima oară după un an şi opt luni în care a făcut naveta între spital şi club:

- 22 noiembrie 2011. I se descoperă o tumoare malignă la glanda parotidă şi este operat de urgenţă la clinica Vall d'Hebron din Barcelona.
- 7 decembrie 2011. Revine pe bancă, alături de "principalul" Guardiola, după încheierea perioadei de recuperare
- 12 mai 2012. Doctorul Barcelonei, Ricard Pruna, anunţă oficial că "Tito e perfect sănătos, a scăpat de cancer"
- 20 decembrie 2012. Vilanova e suspus unei noi intervenţii chirurgicale, după ce i se descoperă un ganglion la doi centimetri de locul de unde-i fusese extirpată tumoarea
- 21 ianuarie 2013. Pleacă la New York pentru a se supune mai multor şedinţe de chimioterapie şi radioterapie la spitalul "Memorial Sloan-Kettering"
- 4 martie 2013. Tito începe să comunice din nou cu echipa, prin intermediul unor teleconferinţe
- 26 martie 2013. Se întoarce la Barcelona acompaniat de secundul Jordi Roura
- 2 aprilie 2013. Revine pe bancă, la "dubla" cu Paris SG din "sferturile" Ligii
- 6 mai 2013. Călătoreşte din nou la New York, pentru vizita medicală obligatorie
- 19 iulie 2013. Cancerul la glanda parotidă îi recidivează a doua oară

Un titlu, trei recorduri
- 55 de puncte a cîştigat Tito cu Barca în prima jumătate a campionatului 2012-2013, stabilind recordul turului în La Liga
- 100 de puncte a strîns Barca lui Vilanova sezonul trecut, egalînd recordul Realului din 2012 în La Liga
- 15 puncte avans a avut Barcelona în faţa celei de-a doua clasate la finalul sezonului 2012-2013. Record în istoria clubului

"Fii tare, Tito! Sîntem cu toţii alături de tine în această bătălie!" (Lionel Messi, atacant Barcelona)

"Tito va cîştiga din nou această luptă. Îi transmit toată dragostea şi susţinerea mea" (Andres Iniesta, mijlocaş Barcelona)

"E o veste teribilă. M-a luat complet prin surprindere. Îi doresc lui Tito să se facă bine cît mai repede" (Jordi Alba, fundaş Barcelona)

"Curaj, Tito! Eşti un tip tare. Mereu prietenul tău. O îmbrăţişare enormă" (Eric Abidal, fundaş Monaco)

"Tot curajul din lume pentru Tito şi familia sa. Sîntem cu toţii alături de tine" (Thiago Alcantara, mijlocaş Bayern)

"Vreau să-i transmit un mesaj de susţinere şi de încurajare colegului Vilanova. La Real sîntem cu toţii alături de el" (Carlo Ancelotti, antrenor Real Madrid)

"Vestea a fost ca o lovitură pentru noi, la Napoli. Îi transmitem lui Tito toată susţinerea şi afecţiunea noastră" (Rafa Benitez, antrenor Napoli)

"Jose Mourinho, stafful tehnic şi jucătorii lui Chelsea îi transmit lui Tito cele mai bune gînduri şi îi doresc recuperare rapidă" (Chelsea, club englez)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (20)
mogul
mogul  •  22 Iulie 2013, 18:02
Postat de monere1980 pe 21 Iulie 2013, 22:56

declaratiile pe care le dai

insipira / expira si numara pana la 10 . te-ai calmat sa poti scrie complet si corect ? acum poti abera in continuare

salaaurel
salaaurel  •  22 Iulie 2013, 15:45

Cred ca mai bine era dacă l-ar fi contactat mai repede peLuis Enrique deoarece știe cel mai bine Barca.

monere1980
monere1980  •  21 Iulie 2013, 22:56
Postat de monere1980 pe 21 Iulie 2013, 22:55

1) nu sint prietenul tau 2) nu am idee daca Jupp a refuzat sau nu Barca (iar daca a refuzat a facut-o ptr ca are alte prioritati in viata decat antrenoratul, cel putin asta a spus). In plus, nu stiu daca i s-a propus vreodata postul de antrenor la Barca si nici tu nu stii. Doar cei din conducerea clubului stiu asta. 3) daca i s-ar fi propus postul atunci ar fi facut-o ptr istoria si numele clubului, nicidecum ptr messi cu toate baloanele lui de aur. 4) ridicol esti tu prin declaratiile de genul "mai important de castigarea ligii campionilor este sa antrenezi pe messi". NO COMMENT! 5) lasa-ma pe mine sa ma ingrijorez de rusinea mea, iar tu ingrijoreaza-te de declaratiile pe care

declaratiile pe care le dai

Vezi toate comentariile (20)
Comentează