INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RUSIA - CEHIA 4-1

VIDEO "Teroristul" modest din Beslan » Istoria unui talent: Alan Dzagoev

Alan Dzagoev a debutat cu o dublă la Euro
Alan Dzagoev a debutat cu o dublă la Euro

Articol de - Publicat duminica, 10 iunie 2012 00:00 / Actualizat luni, 17 septembrie 2012 22:36

Fan Chelsea, mijlocaşul lui ŢSKA Moscova valorează 16 milioane de euro şi e cel mai tînăr jucător de cîmp care a debutat pentru Rusia.

În '90, familia Zagoşvili fuge de luptele din Georgia şi se stabileşte la Beslan. Sînt oseţi, neam caucazian mîndru, asta le pune în pericol viaţa . Pe străzile din Beslan, puştiul de grădiniţă Alan bate mingea: "Zăpăcea vecinii, aşa că l-am trimis la stadion", povesteşte mama eroului din prima zi de euro, Alan Dzagoev. "Eu nu sînt Zagoşvili, eu sunt Dzagoev. Sînt oset", îşi aminteşte fotbalistul care a umilit Cehia.

VEZI AICI VIDEO CU GOLURILE MARCATE DE DZAGOEV!

Altfel de pachet explozibil
La 15 ani, Alan pleacă 1.200 de km depărtare de casă, la Academia de fotbal din Togliatti. Aici debutează în liga a treia rusă, în 2006. Peste doi ani, ŢSKA Moscova plăteşte pentru el 400.000 de euro.

La moscoviţi antrena Valeri Gazaev, tot oset, idolul copilăriei lui Alan. Puştiul impresionează din primul sezon: trei assisturi contra rivalilor de la Spartak (5-1) şi două goluri în 3-1 cu Zenit! Devine titular şi rămîne în primul "11" şi în mandatul lui Zico, Juande Ramos şi Sluţki. Pachetul lui Alan era explozibil: seriozitate, tehnică, determinare.

Starul cu capul pe umeri
În 2008, Hiddink îl cheamă la "naţională": Alan are doar 18 ani şi 116 zile, devine cel mai tînăr jucător de cîmp folosit vreodată de ruşi! Olandezul îl caracterizează: "A intrat excepţional în echipă, jucător foarte inteligent, capabil să ofere pase de killer". Dzagoev: "Eşec!". Reuşise o bară, dar Rusia pierduse cu Germania în calificările CM 2010.

Se interesează de el Real Madrid, tot în octombrie 2008. "Deja toţi taximetriştii din Beslan aveau pe bord fotografii cu Alan şi autograful lui", povestesc ziarele moscovite. Dzagoev şochează: "Ţin cu Chelsea de la 14 ani. Apreciez la ei rotaţia jucătorilor, fiecare e la fel de important şi joacă regulat. În plus, n-aţi văzut cîţi tineri au plecat repede în străinătate şi s-au întors la fel de repede? Cred că e bine să mai rămîn în Rusia".

Un om bun, de 16 milioane de euro
A rămas. Şi a crescut impresionant. Ieri a reuşit două goluri cu Cehia, din două şuturi pe poartă. Ales jucătorul meciului, a primit trofeul de la Davor Suker. "Îi mulţumesc lui Pavliucenko pentru că la 2-1 am avut ceva probleme, dar el a intrat, a marcat şi a închis jocul" au fost cuvintele lui Dzagoev.

Acum, Alan valorează 16 milioane de euro şi e impresariat de Beratung, firmă care se ocupă de Messi, Robben, Ozil sau Sergio Ramos. Iar mama lui e mîndră, la Beslan: "Cînd l-am lăsat singur la şcoala de fotbal de la Togliatti, la 1.200 de km de casă, am avut o strîngere de inimă: avea doar 15 ani. Acum mă rog la Dumnezeu pentru binele lui. Pentru că, deşi se află în luminile reflectoarelor, a rămas un om bun"

CV - Alan Dzagoev
- mijlocaş ofensiv (1,79 m), născut pe 7 iunie 1990
- Academia Togliatti (2007-2008) - 37 meciuri, 6 goluri
- ŢSKA Moscova (din 2008) - 102 meciuri, 26 goluri
- Rusia (din 2008) - 21 meciuri, 6 goluri
- 3 Cupe şi o Supercupă a Rusiei cu ŢSKA
- cel mai bun jucător tînăr din liga rusă (2008)

11.00 este cota lui Dzagoev, cea mai mică, să devină golgeterul Euro, după Rusia-Cehia 4-1. Aceeaşi cotă o au olandezul Van Persie, francezul Benzema şi neamţul Gomez

AICI GĂSEŞTI tot ce trebuie să ştii despre Euro 2012, într-un spectaculos modul oferit de gsp.ro în parteneriat cu AFP. Program, loturi, CV-urile tuturor jucătorilor, statistici complete, totul într-o prezentare de excepţie, în exclusivitate pentru cititorii gsp.ro!

AICI ai cele mai atractive cote la Euro! Pariază pe Campionatul European şi cîştigă!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
xstream
xstream  •  10 Iunie 2012, 14:41

genial fotbalistul asta, va ajunge departe.. are o tehnica de lovire a mingii... il vad la real /barca/ city/ man utd in vreo 2 ani ..

tigruzzu
tigruzzu  •  10 Iunie 2012, 05:07
Postat de grande.balaci pe 10 Iunie 2012, 01:54

bravo,felicitari, nu credeam ca am sa felicit rusii vreodata!!!

Dzagoev e oset, Izmailov e tătar, Zîrianov e komi, Pavliucenko e ucrainean. Restul sunt ruși. În original, numele (nerusificate) ale primilor 3 sună astfel: Dzagoi, Ismail, Zîrian. Antrenorul Valeri Gazzaev (Gazzai) este și el oset.

grande.balaci
grande.balaci  •  10 Iunie 2012, 01:54

bravo,felicitari, nu credeam ca am sa felicit rusii vreodata!!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează